Nejste přihlášen/a.
Můžete mi, prosím, někdo poradit, co přesně je typografický rejstřík? Nemohu to nikde najít, snadf to někdo z vás bude vědět.
Díky za jakýkoliv příspěvek...
Rekl bych, ze jde o rejstrik vsech pouzivanych znaku.
V ruznych oborech bude tento rejstrik zrejme jiny.
Pro bezne psani treba - abeceda, carky, apostrovy, ...
Pro programovani - znaky ASCI tabulky
Pro matematika - cisla a matematicka znamenka
a tak podobne.
Zkratka se dle meho nazoru jedna o seznam vsech znamenek, kterymi jde v urcitem oboru vyjadrit psana forma (zapis cehokoliv).
Zajímavé, typografii jsem sice studoval, ale s tímto termínem jsem se nesetkal. Budu tedy věřit, díky moc!
Jeste by mohlo jit o seznam vsech znacek, zkratek a pod. pouzitych v danem textu (v odbornych pracech, slovnicich a pod.), usnadnujici orientaci v textu.
Tzv. Rejstrik puzitych symbolu
Možná Vám pomůže tato část textu, kde se o tomto rejstříku hovoří. Přiznám se, že mě to nic neříká
Soupis tisků 16. století L. Fábryové přináší detailní popis tisků 16. století (1405 záznamů, s.1-289). Zpracován je podle metodiky katalogizace starých tisků 16. století ve Slovenské národní knihovně v Martině (viz úvodní poznámky autorky k metodickému zpracování fondu na s. IX-X) a uspořádán je abecedně podle jmen autorů, resp. názvů anonymních děl (variantní podoby jmen autorů či dodatečně zjištěná jména jsou odkázány přímo v soupise). Jednotlivé záznamy přinášejí kromě standardního uvedení rozsahu knihy, včetně uvedení chybějících listů či stran, i jména dalších původců a přispěvatelů, tj. autorů úvodů, dedikací či veršů (k nim byly sestaveny samostatné jmenné rejstříky), stručný typologický popis a odkaz na bibliografickou literaturu, v níž byly tituly zjištěny a ověřeny. Cennou informací jsou údaje o vazbě knih a doložené vlastnické provenienci jednotlivých exemplářů. Samozřejmostí je bohatý rejstříkový aparát (s. 292-368) - kromě uvedených rejstříků, tj. rejstříku ostatních původců a rejstříku jmen z úvodů, dedikací a příležitostných básní, je užitečnou pomůckou uživatele rejstřík topograficko-typografický a rejstřík provenienční. Hodnotu spíše statistickou mají pak rejstříky chronologický a jazykový. Nechybí přehled použité literatury a přehled v záznamech citovaných bibliografií sestavený podle citovaných zkratek (s. XI-XIV). Autorčin úvod o dějinách knihovny a profilu knižního fondu (s. I-VIII), dle mého názoru až příliš stručný, podává základní informaci o knihovně, a to nejen z hlediska minulosti, ale i současného stavu. Anglické a německé resumé v podobě překladu úvodních pasáží (s. XV-XL) ocení zahraniční odborná veřejnost. Typografickou a výtvarnou podobu katalogu formátu A4 (zejm. jeho vydání v pevné plátěné vazbě), k níž finančně přispěl Státní fond kultury PRO SLOVAKIA, může česká odborná veřejnost jen závidět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.