Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozchod nebo ne?!

Od: rondyss odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

před dvěma roky jsem začala pracovat na benzince, kde jsem se seznámila se spoustou lidí. S pár z nich jsem se začla opravdu "kamarádit"...Mezi ně patřil i můj (nynější přítel). Dřív jsme se nijak extra nebavili...Na benzince jsem poté skončila a když jsem začala v nové práci, tak jsem zjistila, že i on tam pracuje... Začali jsme se bavit víc a víc a nyní jsem spolu... On je "poloviční", ale slušný "rom"... Jeho rodiče jsou také slušní - tatínek je bílý a maminka "světlá romka"...Mojí matce se to,ale vůbec nelíbí..jsou to pro ní prostě "cigáni" a pořád se se mnou hádá a říká ať se s ním rozejdu, zakazuje mi stýkat se s ním a cítí se dotčená i přes to, že bych se tak měla cítit já...Když si s ní chci sednou a rozumně si s ní o všem promluvit, tak buď nechce a nebo skončíme u hádky...Chtěli jsem i přítele pozvat k nám, aby měla možnost poznat, že on není takový za jakého ho má, ale o tom nechce ani slyšet... :'(

Proto Vás prosím o radu, co mám dělat.

Moc děkuji

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

4x

Poslechněte své srdce.

v tomhle je těžký radit mě by se to jako rodiči taky moc nezamlouvalo ale jak píše kolega poslechněte své srdce a doufejte že toho nebudete nikdy litovat

rondyss
hodnocení

já vím, že to pro ni musí být těžký a taky by se mi to jako "matcE" nelíbilo, ale může mi dát alespoň trochu prostoru nebo ne?

hodnocení

2x

K tomu, co píší ostatní kolegové není co dodat, je to jen Vaše rozhodnutí, jestli chcete žít s maminkou nebo s přítelem.

V rodině by měla panovat jakási harmonie a snad až vašeho přítele maminka pozná, začne měnit názor.

Jen tak v humorném tónu - měla jste mamince říct, že je to původem Ital, třeba by to bylo lepší :)

hodnocení

2x

Cikány nemám ráda, nemakají, jsou vypočítaví, co není přibité, to ukradnou.

To si myslí hodně lidí. Ale: nemá cenu posuzovat cikány jako celek. Posuzujte ho jako člověka. I mezi cikány jsem poznala slušné lidi. Pravda, nebylo jich mnoho, ale jsou. Stejně, jako nemůžete říct, že jsou špatní všichni Češi, Němci, Slováci, nejsou špatní ani všichni cikáni. Někteří pracují, starají se o rodiny. Ostatní dělají čurbes. Není to v národnosti, je to v každém člověku. I když je fakt, že cikáni k nekalostem tak nějak inklinují víc.

Mamce to vysvětlete. Měla by toho hocha poznat, aby si utvořila svůj vlastní úsudek. Ale bojím se, že bude mít ten úsudek už předem ovlivněný tou rasou.

Možná by pomohlo, když mamka nechce hocha pozvat k vám, abyste vzala mamku k nim. Třeba nějakou kličkou, dobrovolně by tam asi nešla. Až uvidí slušnou domácnost, uklizeno, střízlivé rodiče, třeba sama změní názor.

Hodně štěstí. *placni* Jaga.

mowla*
hodnocení

1x

Myslím, že si - pro začátek, musíš ujasnit, jestli chceš život prožít s mámou, nebo s přítelem/manželem - a podle toho se rozhodni, kdo má v tvém životě vyšší prioritu. ;)

Pokud se ti přítel zamlouvá, měla bys jej se svou rodinou seznámit. A pokud matka odmítá setkání na ´domácí půdě´, prostě zorganizuj třeba výlet ve třech - oba tví blízcí se tak budou moci setkat bez pocitu ohrožení, na neutrální půdě - a vidět tak i toho druhého.

ladaadal*
hodnocení

1x

Já bych to moc nehrotil. Že jsou i slušní cikáni, to ano. Asi 5%. A možná jsi i narazila právě na takového. Ale co si budeme říkat. Vztah s mamkou je na dosmrti. Vztah s přítelem, se kterým ještě ani nebydlíš může skončit příští měsíc. Netvrdím, že to tak bude, ale pravděpodobnost je vysoká.

hodnocení

0x

Samozřejmě, že jsou to Cigáni (Romové jsou jen podskupina). Ale to, že ho máš ráda přece nezávisí na tom, jestli je Cigán nebo Maďar nebo Čech... Na každém národu můžeš najít něco, co daný národ shazuje, ale to neznamená, že jsou takoví všichni. Když budeš chodit s Rusem, tak ti ho zakážou, protože pro ně je to komouš? Nebo když budeš chodit s Němcem, tak to pro ně je skopčák? Záleží na lidech, co mají v palici a jak se chovají, ne na tom, jak vypadají.

martinaa*
hodnocení

0x

Pokud přítele miluješ a on je skutečně tak fajn, jak píšeš, nevzdávej se ho. Mamce klidným tónem řekni, že tě velmi mrzí, že přítele neschvaluje, nicméně se máte rádi a nebudete se rozcházet jen kvůli předsudkům.

Na mámu netlač, třeba sama časem povolí, když uvidí, že jsi šťastná.

A ještě jedna věc - píšeš, že už sama pracuješ - v tom případě jsi dospělá a nenechala bych si nakazovat, zda se budu s přítelem stýkat, nebo ne.

rondyss
hodnocení

všichni, co tu píšete, máte naprostou pravdu a super názory...jen škoda,že to takhle nevidí moje máma...snad všechno zahojí čas...miluju svoji mamku nade všechno na světě, ale taky miluju svého přítele...je to prostě obyčejný kluk, nikdy nic špatnýho neudělal a neni špatný...a nikdy se ani on sám ani jeho rodina nepovažovali za "cigány"...oni sami ty ostatní (špatný) nesnášejí...uvidíme co se časem vyřeší a jak to všechno dopadne...a vám děkuji alespoň za trochu psychické podpory ;)

artik*

třeba má špatnou zkušenost z mládí , stejně jako já a ten kdo se už jednou spálil nikdy nezmění názor . Bohužel to mam jako vaše mamka . S tím neuděláte vůbec nic , musíte se rozhodnout , buď on nebo ona

eulalie*
hodnocení

0x

Řekněme svojí mamce, že i kdybyste si vzala čistokrevného Čecha, nemáte zaručeno, že se k vám bude chovat pěkně napořád, že vám vztah vydrží. Když si ním budete chodit, počítejte občas s odmítavým postojem svého okolí. Když toto všechno ustojíte, nic vám nebrání ve vaší lásce...

hodnocení

0x

Zdravím. Rondys, je třeba se na to dívat opravdu z obou stran. Z pohledu Vaší mamky _ jste její dcera, je logické, že pro Vás chce to nejlepší. Netlačte na ni a nevnucujte jí seznámení s Vaším přítelem prozatím, když víte, že to odmítá a zatím není ochotná si připustit ani myšlenku na to, že byste měla prožít život s někým takto "odlišným". Z pohledu Vašeho _ citům se poručit nedá a máte-li ho ráda, bude Vás to k němu táhnout i přes matčin odpor. Kdybyste se s ním rozešla jen kvůli mamce, vyčítala byste jí to a váš vztah by to poznamenalo tak jako tak. Je to Váš život, zařiďte se podle toho, jak to cítíte Vy. Mamka si na tu myšlenku, že je Váš přítel takový, jaký je, prostě musí zvyknout. Pokud budete ve vztahu spokojená a šťastná, pak se s tím máma časem vyrovná a snad i smíří. Nezavrhne Vás přece jen proto, že jste si vybrala dle svého srdce. Sama si musí uvědomit, že je pro Vás lepší takovýto přítel, který je slušný, chová se k Vám pěkně atd. než kdybyste měla jiného a byl to hulvát a týral Vás třeba...Ono je toto též k něčemu dobré. Naučí Vás to třeba být lépe připravena na to, čelit různým narážkám atd. i od cizích lidí. A myslím si, že se jim, bohužel, nevyhnete a budete muset vyslechnout leccos...Možná i od toho se Vás máma snaží uchránit...Buďte trpělivá a nedovolte, abyste se kvůli tomu s mamkou třeba ve zlém rozešla. Prostě jí řekněte _ já chápu tvůj postoj a budu ho respektovat tak, že Ti přítele nebudu nijak vnucovat. Nemusíš se s ním seznamovat, když o to nestojíš, ale nerozmlouvej mi ho a nemluv o něm přede mnou špatně. Chvíli toto téma bude třeba mezi vámi dvěma "tabu" ale věřím, že si tak nezavřete dveře od domova a k mámě...Někdy nám, rodičům, chvíli trvá, než dokážeme leccos zkousnout a je pravda, že některé věci nezkousnou mnozí nikdy. Ale přesto věřím, že je jen málo matek, které by se dokázaly k dětem otočit zády navždycky...Tak hodně štěstí!

kaachorra*
hodnocení

0x

Ahoj, já mám podobný příběh. Můj první dlouhodobý partner byl také poloviční rom. Tátu měl bílého a mamka byla romka. Jednou když sem od něj domu přinesla tričko, máma se mě zeptala, od koho ho mám, tak jí to říkám a řekla mi na to, ,,jeho tátu znám,ten je normálěn bílej" docela jsem čučela, že mi to takhle řekla. No a vydrželi jsme spolu 5 let..:) Bylo to krásný, můj první vztah, takže zamilovanost a něco nového... dneska na to ráda vzpomínám... jak se říká, první vztah nevydrží a zas mi dal sebou něco do života..
Pak mám jednu známou, které je 24 no mohlo jí v té době být 18 a také chodila snad 5 let s romem, její rodiče s tím nesouhlasili, ale prostě si do toho nenechala kecat...
Já osobně si myslím, že bys neměla mamku k tomu seznámení nutit...až sama uvidí, že jste spolu delší dobu a opravdu tě miluje, tak třeba povolí..
Moje rodiče vždycky po mém rozchodu říkali podobná slova... třeba... no mně hned přišel že bude takovej a makovej..:)
Držím palce, ať se to vyřeší, protože vím, že tohle šlověka opravdu trápí, když jeho rodina osobu jemu blízkou nepřijme.*slunce*

rondyss
hodnocení

já mamču do ničeho nenutím ani nechci...byla bych ráda, kdyby ona sama za mnou přišla, že se s ním chce seznámit...já vím, že jako rodič má o mě strach a chce mi třeba do toho "kecat", ale musí pochopit, že je to tak trochu můj život a když an mě bude neústupně tlačit,tak se ji taky můžu vzdálit a to bych nechtěla a ona určitě taky ne... ale doufám v to, že čas všechno zahojí :) a jestliže uvidí, že sem s ním opravdu šťastná, tak doufám, že to pak dokáže i ocenit :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]