Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemohu najít stavbu - problém?

Od: nahlizenidokn odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

potřeboval jsem si najít stavbu přes katastr nemovitostí( nahlizenidokn.cuzk.cz/... kterou jsem v pořádku našel a rozhodl jsem se, že se podívám pro zajímavost na stavby dalších známých lidí. Zobrazilo se mi v pohodě všechno, ale nemohu najít domek mých rodičů - nevíte, v čem by mohl být problém? Dům je už cca přes 10 let starý, kolaudační povolení, povolení užívání a o stavbě, všechno má, i popisné číslo, žádné zástavní právo ani omezení na něm není. Že by nebyl nahlášen na KN? Ale to snad být musí, když má všechny povolení, nebo ne? Nebo existuje možnost, odepřít přístup někomu v nahlížení a nikomu se tedy stavba nezovrazuje?

Děkuji všem.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dům není zanesen do katastru.

nahluzenidokn
hodnocení

A je povinnost jej do katastru zanést, resp. je za to nějaká pokuta?

uska*

O pokutě vám neporadím, ale v kolaudačním rozhodnutí mám podmínku, že dům vložím nejpozději do 3 měsíců do katastru nemovitosti. Z toho usuzuji, že tohle je povinné.

Jak platí rodiče daň z nemovitosti? Dnes FÚ nejprve si vyjede katastr a pak vám kontorluje výše daně. Tohle jsem absolvovala před měsícem. Pracovnice FÚ porovnávala vše - zastavěnou plochu, vedlejší stavby ...

doplněno 20.02.13 21:06:

haninko - přepokládám, že před 50ti lety nebyla digitalizace. Mám dojem, že byla v loni dokončena a nyní FÚ jede dle výpisu z katastru. Můj bratr dostal výzvu z FÚ, že jeho garáž zasahuje do jiného pozemku než má uvedeno. Vůbec o tom neměl tušení. A to žije bratr v jimém kraji než já.

haninka*

Usko nemáte pravdu. Pracovnice Vašeho FÚ je absolutní výjimkou. My jsme platili 50 let daň z nemovitosti (z domu a z pozemku) a pak jsme zjistili, že dům ani pozemek dle katastru není náš. Když jsem při pátrání vlítĺa na FÚ a ptala se na základě jakého titulu nám vyměřili daň tak mi bylo řečeno doslova "k čemu se Vaši rodiče přiznali, to platíte". Moje odpověď byla: a to jste za 50 let nedělali kontrolu? A paní mi řekla, že tyto kontroly se neprovádí a že by to muselo být na udání. Mluvím o FÚ pro Prahu 4.

katastr
hodnocení

0x
Zkoušel jste dům nalézt na katastrální mapě + ortofoto? Zde by měl být dům vidět.

hodnocení

0x

dejte adresu a pak se uvidí, že je vidět...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]