Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno všem!
Mám otázku,žiju u kamaráda v jeho bytě,který má v osobnim vlastnictví,(spláci na něj hypotéku), máme tu oba i trvalý pobyt,u rodičů to dále nešlo.
Nyni asi přijdu o práci, budu brát podporu v nezaměstnanosti. Kdybych chtěla zažádat také o přispěvek na bydleninebo životní minimum budeme bráni jako třeba druh-družka? budu muset dokazovat i jeho přijmy a podobně? Je možné aby mi vystavil nájemní smlouvu,(samozřejmě nájem platim),ale měli jsme tu oba trvale bydliště ale nebyli braní jako společně?
Přece jen doufám že o práci nepřijdu a k ničemu takovému nebude muset dojit. Ale i přesto by mě to zajimalo.
Kdo něco o tom ví prosim poradte.
K žádosti o příspěvek na bydlení byste musela doložit, na základě čeho v bytě bydlíte - zpravidla výpis z katastru nemovitostí (majitel) nebo nájemní smlouvu na své jméno (nájemník).
Dále je nutné doložit potvrzení o platbách nájemného a záloh energií za předcházející 3 měsíce. Má-li v bytě trvalý pobyt více osob, posuzují se jako společná domácnost, pokud shodně na úřadě neprohlásí, že své náklady hradí každý sám.
Setkala jsem se však s tím, že úřadu čestné prohlášení nestačilo, že požadoval potvrzení dalších osob.
___ S podporou v nezaměstnanosti podle mne na další dávky "nedosáhnete". Životní minimum jedné osoby činí 3.410 Kč měsíčně.
___ Odkazy:
Já si myslím, že Honza má pravdu. Každopádně musíte na příslušný úřad pro papíry, se kterými o příspěvek budete žádat. Bude vám je muset dát paní u okénka, tak se tam zeptejte přesně, co se po vás bude chtít. A pište si to! Poprvé je toho hodně. Ať nemusíte chodit několikrát stále dodávat něco jiného. Ať to máte připraveno najednou a vpořádku.
Nájemní smlouva může být napsaná i na 1 pokoj s používáním kuchyně a příslušenství.
Když tam k tomu budete mít vypsaný přesný částky za nájem, plyn, elektřinu a jiný věci spojený s bydlením a trvalý bydliště tak by vám měli příspěvek na bydlení přiznat.
Nejsem odborník, ale dle mého názoru budete bráni jako osoby židící ve společné domácnosti a musíte doložit přijem oba dva a z toho se poté vypožítá případná výše příspěvku... V opačném případě by to pak mohl využívat každý nemanželský pár... Smlouvu si napsat můžete, ale myslím, že to na sitauci nic nemění...
doplněno 20.02.13 07:14: Omlouvám se za překlepy, ještě asi spím
Před několika lety jsem byla ve stejné situaci a byli jsme posuzováni jako spol.domácnost a nějaká čestná prohlášení nám byla nanic, dokonce nestačila ani podnájemní smlouva jako důkaz. A valila jsem oči, úřady si toto prý zjiš´tují i po sousedech, doručovatelích pošty, no skoro jako za totáče...Jak to dělají naši někteří spoluobčané Romové, že na příspěvek nárok mají, to fakt nevím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.