Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Letecké snímkování ČR z roku 1958!

Od: sanyo* odpovědí: 7 změna:

kontaminace.cenia.cz/...

JIstě řada z Vás tyto staré letecké mapy celé republiky zná, je to parádní snímkování na způsob, jako jsou např. mapy cz. , ovšem není mi jasné, proč to nemůžu otevřít a proklikat se na mapět, tak jako dřív, ke konkrétní ulici, usedlosti a pod. Naposledy jsem to měl otevřeno asi před 2 lety, teď mi to připomněl tazatel, který se ptal na současné vyhledávání v mapách. Mám na to 2 odpovědi - buď jsem přišel o nějaký prohlížeč, a proto to nemohu otevřít nebo to už někdo zatrhl. Poradíte mi, jak se tam dostanu či nedostanu, znáte to někdo? Bylo vidět, co měli rodiče a prarodiče na zahradě, každá budka a králíkárna byla patrná, krásně bylo vidět, jak v šedesátých letech byly všude kolem obcí políčka a pod., byl i patrné válečné bombardování. Dnes je všechno buď zcela zarostlé nebo zastavěné či zorané. Nejvíce platí asi ta první možnost. Pokud jsou mapy stále přístupné, nenechte si to ujít. Budete mít zážitek. Tyto mapy vznikly tuším proto, že byla podchycena na podrobném snímkování všechna kontaminovaná místa ( skládky, smetiště a pod.) v republice, které jsou však dnes zahrnuty zeminou a zalesněny. Budu se těšit na kladnou odpověď.

doplněno 19.02.13 20:46:

Jo jo, už jsem na to přišel, ovládáte přiblížení mapy tím kurzorem vlevo nahoře +- a myší popotahujete mapu na příslušné místo, takže se snažte, ...

doplněno 20.02.13 05:21:

Kolečkem mi to už funguje také, ale jen občas, klikáním občas to také přiblížím, myška nějak zlobí.., budu jí muset mršku vyměnit

doplněno 21.02.13 09:43:

Podíval jsem se na Prahu, Plzeň, apod., abych porovnal změny - stavby, mosty a pod., docela zajímavé, musíte zadat katastrální mapy, aby člověk poznal, jaké stavby přibyly za těch minimálně 55 let

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nevím jaký máte prolížeč, ale ve Firefoxu (18.0.2) mi stačí dvakrát kliknout do mapy a ta se o jeden krok přiblíží. Nebo jde zvětšování( a zmenšování) ovládat kolečem.

Samozřejmě posunování podržením levého tlačítka jde též.

hodnocení

2x

Děkuji za odkaz. Klikala jsem hodnou chvíli, ale doklikala jsem se k našemu domu i k domu babičky, který už desetiletí nestojí. Supééér! *palec*

hodnocení

2x

No musím uznat, že mě tato stránka velmi překvapila a to hlavně tím, že již v těchto letech bylo možné takto přesně fotit!

luke237
Protoze se fotilo z male vysky. I americka spionazni letadla o 10 let pozdeji fotila s vysky radove 10km. Dnes se to foti z druzic (mozna nizkoleticich? cca 400km nad zemi?)
luke237
Ted o tom premyslim jeste jednou a ty uvadene vysky asi nebudou spravne. *zed*

Nevím tedy čím a jak fotili, ale ta přesnost! Když veznu, jak zle překrýt tou dnešní mapou, tak klobouk dolů...

ferda60*
hodnocení

0x

Je zajímavé, jak je na historické mapě vidět rozestavěná dálnice D1 z doby před i z počátku války. Začíná v polích jihovýchodně od Prahy (kousek od Spořilova), až do Mirošovic je (snad) bez přerušení a i další úseky jsou dobře patrné. Některé mosty dnes slouží ve své tehdejší podobě, jinde byla potřeba stavební úpravy ale dva mosty, které zatopila přehrada na řece Želivce zůstaly opuštěné. Jsou vidět i na současné satelitní mapě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]