Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme s přítelem možnost koupit a provozovat zaběhnutý penzion bez stravování, s klientelou ze zahraničí i tuzemskou. Problém je, že ani jeden nemáme s takovým podnikáním zkušenosti. Pouze rady a pomoc rodinných příslušníků, či přátel a známých. Nabídka nás moc láká. Navíc přítel je fyzioterapeut a v nemovistosti je prostor pro soukromou praxi, což je jeho sen. Máme jen strach, abychom fungující penzion nepřivedli ke krachu. Jak jsem již napsala, nemáme zkušenosti, což nemusí být tak velký problém. Bude to chtít ale hodně školení v oboru. Prosím každého o názor, či radu, či zkušenost... Děkuji
My šli s manželkou do nájmu restaurace taky bez jakýchkoli předešlých zkušeností. Po dvou letech jsme ji předávali krásně zaběhnutou a se spokojenou klientelou. Záleží na nadšení a přístupu, vše ostatní se doučíte praxí a z rad přátel a známých. Penzion bez stravování nebude zase tak náročnej jako se stravováním. Čistota, dobré ceny, vlídný přístup...
Nejdůležitější pro nás teď je, aby na sebe penzion dokázal vydělat. Jak jste to měli s příjmy? Oba jste pracovali v restauraci a žili z toho, co Vám po nákladech v restauraci zbylo? Přítel je zaměstnán v lázeňském hotelu a já budu po koupi bez práce, takže budu v podstatě vést penzion. Nebo tak to máme pro začátek v plánu...
Olie: u nás šlo o vesnickou hospůdku otevřenou jen odpoledne, večer a hlavně o víkendech, takže my byli oba zaměstnaní a tohle měli jako vedlejšák. Byl to dost záhul - průměrný spánek za ty dva roky kolem 4-5 hodin denně a to roztrhaně, ale bavilo nás to. Přivýdělek průměrně 27t měs. Když si vzpomenu, že v zimě to bylo třeba 3 a v srpnu 48, tam se mi zatmívá před očima. Ale penzion bez jídla je opravdu dost risk. Spíš pro nižší třídu náročnosti a financí, což v dnešní době už upadá. Lidi většinou, když už nemají na plný servis, tak radši nikam nejedou. A aby to vydělávalo, tak to musí být naplněný po střechu. Rozhodně bych do toho nešel s tím, že pustím práci a bude mě to hned od začátku živit.
doplněno 18.02.13 17:56:Jinak vím o penzionu, kde jsou kuchyňky, aby si lidi vařili sami. Taky na prodej, už dva roky (asi 8mil.). Byl jsem tam dvakrát. Jednou jsme tam byli sami (má to asi 12 pokojů od 2 do 6ti lůžek) a podruhé s majitelem, takže opravdu nic moc.
Oli. Jestli je zaběhnutá klientela, tak bych do toho šla... Co potřebuješ? Udržovat pořádej - to zvládneš, vytvořit pohodovou atmosféru - to je hrozně moc důležité. Fajn je, když jsi schopna připravit různé akce - opékání čehokoliv, naplánovat program (poradit, kam jet, co je kde v okolí k vidění)... Musíš odhadnout lidi - někdo vyžaduje občasné popovidání s majitelem (personálem, někdo si chce vylít srdíčko...jiný chce mít naprostý klid. Nesmíš se lidem plést do života, hádat se e nimi o politice o sportu...
Nějaké rozsáhlé konverzace prozatím nebudou ani možné Klientela je především z Německa a já německy umím pár slov, víceméně to bude o frázích... Musíme ještě obstarat pár informací. Především proč se penzion prodává. A není-li na něj vázané věcné břemeno. Budeme teprve s prodejci komunikovat o koupi, ale je to risk
Cena rodinného domu s penzionem je 4 500 000,- Jsou to dvě bytové jednotky, takže bychom měli podnájemníka a k tomu 4 dvoulůžkové pokoje.
Přesně jak píšete."Proč se penzion prodává"... Budte velmi opatrní a vše si opravdu důkladně! a pečlivě rozmyslete a propočítejte.
Dnes se věci které prosperují a vydělávají! neprodávají ani se jich nikdo nezbavuje.Naopak ty nevydělávající a neprosperující se prezentují jako strašně výhodné ale vůbec tomu tak není! (ale neříkám že je to váš případ).
Nepíšte důležité iformace kde se penzion nachází,kolik míst,zda je celosezonní kdo a proč prodává atd...Já už vidím jako velký problém že se tam nevaří ,takžež je to asi jen ubytovna.
Ale jak už jsme psal informací jste podala málo a znova opakuji a nabádám k opatrnosti.Ubytovací a stravovací zařízení neprocházejí zrovna "zlatým obdobím".
držím palce
Toto je dobrá odpověď!
Byla jsem majitelkou velkoobchodu na rozhraní Jzerek a Krkonoš, kdy jsem poskytovala servis chatařům a chalupářům. Když jsem měla tržby čím dál tím menší, tak jsem to prodala. Kupující si víc než dřinu představovali dobrý výdělek. O to dřív zkrachovali. V současnosti klesají ceny nemovitostí. Nabídka ubytování převyšuje poptávku.
Já sama jedu raději do Rakouska, kde se nechá najít týdenní pobyt s all exsllusive za 4 tisíce. A k tomu je nabízeno využití lanovek a autobusu zdarma.
Kamarádka byla tento týden lyžovat na Severáku a říkala, že ve 3 lidech tam nechala dva tisíce. Na takové ceny není u nás tržní síla.
To všechno berte do úvahy, než se rozhodnete.
doplněno 18.02.13 18:17:Také si vzpomínám, že ještě jakž - takž se dařilo podnikům, kam se vešel autobus a byla zajištěná celodenní strava. Dneska už nestačí mít společné sprchy, či záchody na chodbě.
Pokud je fungující ,tak proč se prodává? Nebývá to běžné...Lidé dnes preferují místo kde chtějí přespat nebo strávit několik dni, aby se tam mohli i najíst.
To bude také kámen úrazu- zvláště němci jsou pohodlní a mají rádi snídaně pod nos.
Sežeňte si co nejvíc informací, abyste pak nepohořeli, nechci vás tím zrazovat. Čtyři dvoulůžkové pokoje není nic moc na výdělek, zvláště bez snídaní.Zjistěte si konkurenci v nejbližším okolí, abyste pak nebyli zklamáni .
8 lůžek, za každé 15Euro?, 120 dní v roce = obrat 360tisíc ročně. Stačí Vám to? O moc víc to nebude. Tady v Jizerkách je dost přetlak. Třeba to u Vás je lepší. Škola v přírodě se Vám tam nevejde, autobus turistů také ne. Máte šanci na kšeft v mezisezóně? Pozor na toho nájemníka. Když na Vás po koupi vytáhne smlouvu na dobu neurčitou, máte problém. Může být dost velký problém jeho vztah k hostům. Pokud nevíte co je zač... Pokud nechcete vařit, jak se budou hosti stravovat? Kde si udělají snídani, kde si udělají grog, když přijdou večer domů zmrzlí?
Myslím, že i těch 360tis. by byla pohoda, stačí, když si penzion vydělá sám na sebe. Nechceme vést velké ubytovací zařízení. Jen rodinný penzionek do 10 lidí. Myslím, že by se to mohlo líbit především mladším lidem a lidem středního věku, Po okolí je spoustu památek a typů na výlet, cyklostezek a podobně. Každý pokoj má své sociální zařízení a na chodbě je společná kuchyňka s lednicí, mikrovlnkou, var. konvicí... Pro aktivní pár je tento způsob ubytování ideální si myslím. Navíc pokud poskytneme nadstandartní službu-masáže, saunu, bazen, mohlo by to fungovat.
Co se týče toho nájemníka, toho bychom si našli sami. Kupujeme to bez něj. Takže smlouvu si sepíšeme sami, podle fotek to vypadá, že by mohl mít i samostatný vchod a ve smloubě se dají podchytit nějaké podmínky pro bydlení.
Hostům bychom mohli nabídnout snídaně, a ve sklepení je udělaný bar pro soukromé účely, takže i nějaké pohostinství by se dalo zařídit. Pak jde o to jestli to budou spíš jako potraviny, kdy si host může něco koupit, nebo jako bar kdy mu můžu nalít drink, ale na to nemám potřebnou kvalifikaci, což by se dalo zařídit ...
Hrou osudu naše firma získala objekt, který jsme z prostředků EU zrekonstruovali a nyní jej využíváme k příležitostnému ubytování. Stejně jako vy máme v každém pokoji sociální zařízení, v přízemí je společná kuchyně a společenská místnost. Smůla je, že dům se nachází v místech, kde lišky dávají dobrou noc, takže host se tam objeví spíše náhodou. Do reklamy jsme už něco investovali, ale efekt je dosti malý. V zimě nemáme v penzionu nikoho, přesto musíme temperovat a posléze platit plyn a elektřinu. Budeme rádi, když si v průběhu roku vyděláme na energie, pojištění apod. Navíc je ten objekt 100 km od našeho bydliště, takže si musíme platit jednu místní paní, která příležitostné hosty ubytuje a pak po nich uklidí. Objekt chceme prodat, ale kvůli dotacím z EU musíme penzion ještě nějakou dobu provozovat, jinak bychom museli peníze vracet.
Tyto problémy byste vy neměli. Z našich zkušeností vyplývá, že velmi důležitá je atraktivita místa, kde se penzion nachází, a zejména to, zda se o vašem budoucím penzionu ví, zda máte vlastní webové stránky, na kterých si hosté mohou najít potřebné informace. Dobré je mít také svoje letáky v nejbližším informačním centru. I u vás by měly ležet letáky s informacemi o zajímavých místech v okolí (zámky, hrady, muzea, památná místa). Pro cykloturisty je také důležitá možnost úschovy kol. Měli byste také nahlédnout do knihy hostů, abyste zjistili, s jakou průměrnou obložností můžete počítat. Přeji hodně štěstí.
Děkuju za odbrou odpoveď
Náš penzion se nachází na dobrém místě, spoustu turistů a hlavně ze západu. Jsou zde možné různé aktivity a navíc lázeňské procedury, procházky, prameny. Jen je zde celkem velká konkurence. Bude zásadní, abychom byli dobře viditelní na trhu. Nabídli příjemné prostředí a získali si tak stálou klientelu a doporučení ostatním. Mám už pár typů, jak nalákat i tuzemské hosty. Já osobně bych si tento penzion klidně vybrala. Příjde mi takový rodinný a člověk v něm má svou volnost a klid. Pro to bych do toho šla. Ještě bude hodně věcí k zamyšlení
Tak jak to tu tak čtu, tak chci upřesnit, že nechceme kupovat penzion, abychom na to vydělali miliony... Je to spíš koupě rodinného baráku s možností ubytování, a stačí nám, když si tím vyděláme na provoz domu. Pak by nám jeden plat stačil na vyžití.
Jsem z Prahy, ale v květnu se budu stěhovat do Františkových lázních. Budu bez práce, bez vyhlídek na práci. Je to dobrá varianta, jak si zajistit nějakou činnost...
Chceme ještě zjistit, jak by to vše fungovalo, pokud bychom pokoje penzionu nevyužívali. O kolik se poplatky sníží. Nebo by se pokoje dali využívat jako ubytovna ... Všechny mají vlastní sociální zařízení a na společnou kuchyňku na chodbě.
Mám dojem, že Olie jde o pochlubení se, že se k něčemu rozhodla, nikoliv o radu. Jinak by už dávno za rady poděkovala.
Přeji jí hodně úspěchů a málo zklamání.
Dobrý den, pokud by jste chtěli hledali někoho kdo rozumí obchodu a gastronimii obraťte se na mě rád Vám prnssion pomužu zprovoznit a zaběhnout atak aby jste se v tom zorientovali a nepřišli na buden. děkuji M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.