Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod majetku po rozvodu

Od: kiara15 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den. Prosím Vás nemá někdo zkušenost s následujícím: jsme rozvedeni dva roky, majetek (budovy, pozemky) se budou dělit v tomto měsíci. Bývalý má advokáta, já ne. Dohoda je sepsána, bývalý mě vyplatí a za to dostane můj podíl. Jak ošetřit věc tak, aby převedený majetek byl napsán pouze a jen na bývalého manžela. Mám obavy, aby v katastru nemovitostí nebyla podílníkem jeho současná přítelkyně a nebo jeho bratr, který má zájem o část pozemku. Těm bych to samozřejmě prodala za vyšší cenu, kdyby o to měli zájem. Jak zaručit tuto mojí podmínku? Děkuji Vám za zájem a rady. Hezké odpoledne:)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

Pokud jste sepsali dohodu tak po jejím naplnění si bývalý manžel může se svým majetkem dělat co uzná za vhodné a nijak mu v tomto nelze bránit. Vy taky budete dělat s penězi co uznáte za vhodné a asi by vám dost vadilo kdyby jste měla jejich užití nějak omezováno bývalým manželem.

stirecek*
hodnocení

2x
Vy nic neprodáváte, ale delite si společný majetek, tedy sjm . Komu to da váš bývalý, je jeho věc, ale klidně si můžete říct cenu vyšší. Odhady předpokládám máte...

hodnocení

1x

já myslím, že to nijak nezaručíte. nemůžete přece bývalému diktovat, co má a nemá dělat se svým majetkem *nevi* jako ve chvíli, kdy vás z majetku vyplatí, že už jen a pouze na něm, jestli ho bude užívat sám, někomu ho prodá anebo daruje, už to bude jenom jeho majetek.

laybor*
hodnocení

0x

Tak máte sepsanou dohodu a bude platit co je v ní uvedeno,

viz -druhý odstavec -

Dohodnou-li se spoluvlastníci se na tom, že sejediným vlastníkem stane jeden z nich a toho druhého vyplatí, je také na dohodě, jestli to budejednorázovou částkou nebo formou splátek.
Pokud se na vypořádání nedohodnou, pak může kterýkoliv z nichpodat návrh na vypořádání SJM k soudu. Soud může vypořádat podílové spoluvlastnictví stejnými způsoby, jaké jsou uvedeny výše.Bude-li věc přikázána jednomu ze spoluvlastníků, který bude muset druhéhovyplatit, obvykle má být zaplacenodo určitého počtu dnů od právní moci rozsudku. Lze zkusit požadovat úhraduve splátkách, nelze však říci, zda k tomuto soud přistoupí.
Žádný spoluvlastník nemůže být nucen k prodeji svého podílu(vyjma rozhodnutí soudu). Každý se spoluvlastníkůmůže svůj podíl nabídnout ke koupi jiným osobám. Pokud chce nabídnout svůj podíl k prodeji jiným osobám,má spoluvlastník předkupní právo. Předkupní právo se neuplatní, pokud byšlo o převod podílu na osobu blízkou. Lze si představit i dohodu mezi spoluvlastníky, žedanou nemovitost bude užívat jen jeden z nich, budehradit veškeré náklady na údržbu a případně kompenzovat druhému spoluvlastníkovi skutečnost, že nemovitost neužívá(nájem).

cyril*

Jedná-li se vypořádání majetku v SJM (což je trochu jiná specifická forma spoluvlastnictví), pak platí poměrně odlišná pravidla.

uska*
hodnocení

0x

Chtělo by to právníka, ale napadlo mě toto. Sepsat dodatek ke smlouvě s exmanželem a to tak, že v případě převodu nemovitosti (v hodnotě vašeho podílu) na další osobu, žádáte doplatek xxx Kč. Ale nejsem právník.

kiara15
hodnocení

Děkuji za rady a názory Vám všem. Mně nejde o to, co dál s majetkem bývalý udělá. Mně jde o to, aby ten prvotní převod majetku z mé osoby byl na něj. Aby nedošlo k tomu, že já podepíšu dohodu o tom, že svůj podíl prodávám osobě A a pak se tam neobjevilo, že část vlastní osoba B. Až budu mít peníze v kapse a na výpise z katastru uvidím, že je majitelem bývalý manžel, tak už mi bude jedno, co s tím udělá dál.

Navíc nejde o rozhodnutí soudu, ale o naší dohodu, kterou sepsal advokát najatý bývalým manželem. V dohodě je, že veškeré budovy a pozemky budou převedeny na jeho osobu. A já mám trochu nedůvěru a obavy.

Děkuji za zájem.

stirecek*
Přece uvidíte, co podepisujete a na katastr to taky půjdete podepsat spolu. Navíc vy nic prodat nemůžete, tak stejně nemůže nic prodat váš manžel, dokud nedojde k vypořádání SJM . Prodat svůj podíl byste mohla za předpokladu, ze se dohodnuté s manželem, on si nechá budovu nalevo, vaše bude napravo, ale opět byste si je museli rozdělit každý do svého výlučného vlastnictví. Pokud prodáte podíl jeste pred rozdělením majetku, prodáváte společně, pak uz záleží na dohodě, kdo si peníze nechá. Myslim, ze vám může byt jedno, či to bude, peníze dostanete tak jak tak. To ze manželovi dáváte slevu, na které on později vydělá, je váš problém. (Exmanzelovi)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]