Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak to je zdravotní socialní?

Od: leeelan odpovědí: 2 změna:
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat,jak to přesně je.K 31.lednu mi neprodloužili smlouvu v zaměstnání a já jsem do teď bez práce. Když mě do konce měsíce někde zaměstnají,tak mi zpětně zaplatí zdravotní popřípadně sociální pojištění?Nebo si to budu muset i přes přijmutí do zaměstnání budu muset doplatit?Jen poznamenávám,že se ptám jen ohledně tohoto měsíce(únor)...Předem děkuji,Leelan

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Jen se zeptám, kdo Vás má někde zaměstnat? Jste v evidencí Úřadu práce? Pokud ano, pojištění si sám neplatíte, jste státním pojištěncem. Pokud nejste v evidenci ÚP, musíte si zaplatit za každý celý měsíc bez zaměstnání pojistné ve výši 1.080,- Kč. Sociální pojištění platit nebudete. V každém případě zajděte na svou zdravotní pojišťovnu, nahlaste jim skončení zaměstnání a případnou evidenci na ÚP. Pokud získáte během února zaměstnání, které zakládá účast na poj. (stačí klidně i posledního únorový den), zdravotní pojištění za únor platit nemusíte. Za část měsíce se pojistné neplatí.

doplněno 15.02.13 17:48:

Ano, souhlasím, asi jsem se nevyjádřila přesně. Za část měsíce samozřejmě zaměstnavatel pojistné odvádí. Ale stačí jeden den zaměstnání v měsíci a za zbytek měsíce bez zaměstnání si sama za sebe pojistné platit nemusíte.

iz*

Pojistné se samozřejmě hradí i za část měsíce. Zaevidujete-li se 28. února na ÚP, uhradí pojistné stát. Nastoupíte-li 28. 2. do nového zaměstnání, odvede zaměstnavatel pojistné za část měsíce.

Informace ohledně neplacení pojistného za část měsíce se vztahuje pouze k OBZP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]