Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poslala jsem peníze na zrušený účet

Od: ferdete odpovědí: 10 změna:

Na pracáku jsem do kolonky pro poslání peněz zadala omylem číslo svého zrušeného účtu, myslíte že je banka pošle zpět pracáku a ten mi je přepošle nebo je možné, že přejdou na jiný můj účet vedený u spořitelny?Co jinak se s tím dá dělat?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

artik*
hodnocení

1x

zrušený účet - myslíte, když je zrušen, že tam mohou peníze dorazit?

Jak má pracák peníze přeposlat, když nezná vaše správné číslo účtu?

Nemohou přejít na jinej účet, když jste ho nezadala

Dá se s tím dělat to, že si doujdete na pracák a nahlásíte číslo účtu kam vám má pracák peníze poslat .

sebod*
hodnocení

0x

peníze se vrátí zpět odesílateli - tedy PÚ. Není možné, aby byly připsány na jiný Váš účet. To by v tom byl jinak pěknej maglajz.

ladaadal*
hodnocení

0x

Když manželka nadiktovala špatný kód banky v práci, tak se to vrátilo. Ještě že v té jiné bance neměl nikdo účet se stejným číslem.

zabu

Kontrolní součet, který je součástí čísla účtu, je vypočítáván i z čísla banky. I kdyby náhodou vyšlo stejné číslo účtu u různých bank, nebude sedět kontrolní součet a banka peníze vrátí odesílateli.

ladaadal*

Zabu, to jsem rád, ale moc to nechápu. Co je to za součet. Měl jsem na mysli, když budu mít účet 123456/0800 a omylem to pošlu na 123456/0600 a v té druhé bance by měl někdo účet s tímto číslem, tak mu to tam uložej a je konec...? Ale je to jen hypotetická úvaha.

doplněno 15.02.13 18:58:

Děkuju za vysvětlení. Tak ještě že to číslo u té druhé banky neexistovalo a peníze se vrátily.

Jak jsem psal "vedle", překlep v kódu banky není nijak zabezpečen.

Struktura čísla účtu je ale daná takto. Poslední číslice předčíslí a poslední čislice čísla účtu je kontrolní součet. Pokud uděláte překlep v čísle účtu, nebude tento součet sedět a platební příkaz nebude přijat. Pokud byste se překlepl tak hloupě, že by bylo číslo účtu správně nebo se spletl v kódu banky, tak peníze na takový účet dojdou, pokud bude existovat. Pokud nebude existovat, tak se peníze vrátí zpět.

I kdyby peníze došly, tak to konec není. Je možné prostřednictvím banky příjemce kontaktovat a vyzvat jej k vrácení peněz. Pokud nereaguje, banka vám poskytne údaje o příjemci a dál je to jen na vás. Kontaktujete jej znovu přímo vy a jako poslední možnost je soudní cesta a žaloba pro bezdůvodné obohacení.

Domnívám se, že kontrolní číslice se nepočítají z kódu banky.

stirecek*
hodnocení

0x
Nemyslete a běžte na UP, tady nic nevyřešíte.
artik*

spíš by měla začít trochu myslet

buss
hodnocení

0x

Jednoduché, pokud účet neexistue, vrátí se peníze zpět, tomu kdo je poslal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]