Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zaměstnanec doprovází své nezletilé děti k lékaři v pracovní době 06:00-14:30. Lékař ordinuje po-čt 08:30-16:00. Lze tedy sjednat ošetření mimo pracovní dobu. Vytíženost lékaře však prý nedovoluje objednávat se po 14:30. Toto sdělení má i písemně od lékaře. Musím to považovat za oprávněný důvod a dobu u lékaře proplatit?
Děkuji za odpověď
Dobrý den. Já se domnívám, že ano. Pakli-že sám lékař písemně potvrdil, že u něho není možnost provést vyšetření, či ošetření mimo pracovní dobu Vašeho zaměstnance, pak má tento na proplacení od zaměstnavatele nárok. Není to jeho vinou, že je nucen využít k návštěvě lékaře, pracovní dobu. Takže nárok zaměstnance je oprávněný.
Viz. NV č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Z Vašeho dotazu vyplývá, že ošetření nelze objednat na dobu mimo pracovní dobu. Vy ani zaměstnanec nejste oprávněni nařizovat ošetřujícímu lékaři, jak má organizovat ordinační hodiny, ani jak/zda/na kdy má pacienty objednávat.
doplněno 15.02.13 13:20:Teď si nejsem jista Vaším názorem: To byste chtěli zaměstnancům zakazovat, aby ošetřujícího lékaře (svého nebo svých dětí) volili podle spokojenosti s prací lékaře a polde své důvěry v lékaře?
A naopak byste jim chtěli nařídit, aby ošetřujícího lékaře volili podle toho, jak Vám bude vyhovovat jeho ordinační doba?
Volba lékaře je právem občana, do něhož nejste oprávněni zasahovat.
Vazeny pane podnikateli, vy si klidne pracujte 24 hodin denne, pokud to zvladate. Nenutte odborne lekarske pracovniky pracovat podle toho jak to vyhovuje vam. Lekari se potrebam prizpusobuji, ikdyz nemuseji. Nezapomente ze je i spousta lekaru, co odpoledne vyjizdeji k pacientum. Nemuzou pracovat 24 hodine denne. Neni to jen kacelarska prace. Zakon hovori jasne, nevim tedy proc bych jako pacient kvuli tomu vyhledaval jineho lekare, kor kdyz sem snim spokojeny, jen kvuli tomu, abych k nemu dosel po pracovni dobe, nebo treba v sobotu. Je kapitalismus, i kdyby ti lekari delali denne 3 hodiny je to jejich vec.
Ptáte se, jak se k tomu postavit? Buď zaměstnanci proplácet, co mu náleží, nebo mu osobně u lékaře vyřídit, že speciálně Vašeho zaměstnance bude ošetřovat po Vaší pracovní době. Nemůžete nutit zaměstnance, aby změnil lékaře a zrovna tak nemůžete určovat druhým rozvrh jeho pracovní doby. Lékař Vám do té Vaší také nepovídá...On se Vám přizpůsobovat nebude, ale to nemění nic na věci, že zaměstnanci náhrada mzdy náleží. Jak říkám _ pokud máte cokoliv proti pracovní době lékaře, obraťte se se svými s argumenty na něj. Chápu, že Vám jde o své peníze, tedy se nestyďte toto vysvětlit přímo lékaři, jehož postup se Vám nelíbí ( myslím, že on Vám to též vysvětlí - a vyběhne s Vámi hodně rychle). Zaměstnanec však nesmí v žádném případě doplácet na Váš, či lékařův postoj.
tak podle mne z potvrzení nevyplývá, že by nebylo možno objednat pacienta v ORDINAČNÍ DOBĚ po 14 hodině, ale že není možné v této době objednat 60 pacientů, nicméně vzhledem k trvání ordinačních hodin se v této době objednat lze. čili ať se zaměstnanec v této době objedná je přece naprosto logické, že třeba ani mezi 8-9 nelze objednat 60 pacientů, což by ale neznamenalo, že na tuto dobu lékař pacienty neobjednává
Snaha doktorů není přizpůsobit se každému, komu jeho ordinační doba nevyhovuje, to jste na omylu. Snaha doktorů je vyléčit pacienta. Jak píše Kapkanadeje, můžete o tom jít za doktorem polemizovat, nicméně netuším, proč by on měl měnit ordinační dobu proto, že Vy jste nespokojen. Je zcela normální, že objednané pacienty řeší doktor hned zrána, protože odpoledne jsou fofry.
U mámy v práci to chodí tak, že může k doktorovi, kdy potřebuje, a pak si dobu, kdy je pryč, nahradí. Já si zase v práci do docházky napíšu o hodinu (či dvě, kterou jsem u doktora strávila), méně a práci za mě akutně vezme kolegyně.
Nešlo by to u Vás také tak místo nadávání na doktora?
doplněno 15.02.13 14:36:Mě přijde zcela logické a normální si čas strávený u lékaře nahradit a práci dodělat, málokdy se jedná o delší čas, než kolem hodiny.
Musím přiznat, že jsem dosud nevěděl, že když jdu k lékaři s dítětem, tak mám nárok na proplacení jako když jdu sám, ale většinou to stejně řeším naděláním hodin a jdu bez propustky. Ale udivuje mě jedno. Když půjdu k doktorovi, s propustkou, na razítko, aby mi to proplatili, tak by tady nikoho nenapadlo řešit, jestli ten doktor ordinuje i odpoledne. Prostě jsem objednanej, nebo to potřebuju, nebo to jindy prostě nejde, ale nikdy by po mě šéf nechtěl nějaké potvrzení, že mě doktor nemůže vzít jindy. A mě by ani nenapadlo, že nějaké takové potvrzení existuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.