Nejste přihlášen/a.
Ahoj,jedná se o mne,ne o mimino.V 18 jsem byla zubařky,která mi plombovala zuby,resp.několik zubů.Bohužel u všech (!) se jí plomba nepovedla. Šlo o několik zubů. Místo opravy zuby VYTRHLA. Byla jsem tehdy trubka,byla jsem tam bez rodičů,věřila jsem,že to tak musí být.Dnes už vím,že vytržením jen chtěla zakrýt stopy vlastní neschopnosti.Už je to mnoho let,ale pořád mě to trápí.Doživotně už mám umělé můstky,se kterými je spousta potíží - čas,peníze,bolest,údržba. Stomatologické komora mou stížnost zamítla.Soudit se už nejde,je to promlčené,navíc dokumentaci už zničila.Nemám kromě můstku jediný kaz!Pochybuji,že jsem tehdy vůbec nějaké kazy měla.
jsem absolutně zdravá,nemám na těle jedinou poruchu .Žádná operace,úraz,porod doma a bez potíží,starám se o sebe maximálně - mám vlastní stravovací režim,vysoké nároky na kvalitu potravin,na životosprávu atd. Trpěla jsem onemocněním,se kterým lékaři nevěděli co dělat,potlačila jsem to životosprávou.Prostě na sobě pracuju
.Strašlivě mě mrzí,že jsem těmi umělými můstky v puse v podstatě doživotní mrzák - musí se o ně pečovat,po čase vyměňovat atd.Přitom je to ZBYTEČNÉ.Psychicky jsem se s tím nesrovnala,nikdy.Utěšování,že jiným doktoři uškodili víc,rozhodně nepomáhá
.Napsala jsem zubařce i dopis,abych si nějak ulevila,marně.Psycholog mi řekl,že se s tím mám smířit.Nepřišlo mu to podstatné.Pro mě to ale důležité JE.Bohužel při opravě můstku po letech mám další špatnou zkušenost-nový můstek mi lékař udělal nedbale,způsobil mi velké bolesti,opravu chci jinde,už ne u něj,a protože jde o hodně tisíc,(mám velké můstky),řeším to přes právníka.Tohle martýrium s můstky,placením právníků,přebíráním a psaním dopisů je zbytečné,vůbec to nemuselo být. Už mám po téhle zkušenosti strach (asi pochopitelný)ze zubařů.Co vy na to?Co radíte? dík Gábina omlouvám se,že jsem psala tak dlouze.
Špatná plomba?, to by snadno odvrtala a opravila. Dělala vám RTG co když tam byl nějaký hluboký zánět, kaz a jinak než trhat to prostě nešlo. Manželovi vyrostla osmička bokem dovnitř úst, 15 let se s tím učil žít a pak když se kazila nebyla jiná možnost než trhat, už po RTG byla zubařka zoufalá, že to nebude snadné a ve finále přišel o tu osmičku a další 2 zuby co po vytržení toho jednoho prostě vypadly. No také si myslím, že to šlo řešit jinak, třeba v narkóze zub vyštípat ale soud by nic neřešil. Vy nemáte zuby a pokládáte se za doživotního mrzáka? To je spíš na dobrého psychologa. Mám RS, jsem po vážném úrazu, víc než metr jizev na těle, titan kam se podíváte a doživotní mrzák to tedy rozhodně nejsem.
Zdravím. Tady nejde poradit nic nového, než to, co už jste si vyslechla jinde. Nezbyde Vám nic jiného, než se s tím smířit. Je to věc, kterou již nejde změnit a nikde se ničeho nejde dovolat. Pokud nejste se zubařem spokojená, máte právo najít si jiného, který se Vás ujme a ke kterému budete tu důvěru mít. Říkáte, že řešíte věc přes právníka. To je ve Vaší situaci asi ten nejlepší postup, který jste mohla zvolit. Není důležité, co poradíme my, ale to, co Vám bude radit on. Je povinen hájit Váš zájem, proto si ho platíte a má přístup k věškerým informacím, narozdíl od nás tady..
A co místo můstku titanové hroty rovnou do kosti a na ně umělý zub? Je to sice drahé, ale nejspíš nejlepší řešení. Jinak Vás docela chápu, také si na svých zubech zakládám, ale člověk by se měl smířit s tím že postupem času ať dělá co dělá, budou přibývat nemoci, které budou člověku více či méně znepříjemňovat život.
Tady asi žádná rada není. Já prošel 6 zubařů a přišel o 4 zuby, než jsem našel tu správnou. A to nemluvím o tom, že jeden ze mě vytáhl skoro 8 tisíc za špatně provedenou náhražku. Když chtěl dalších 5 za dokončení, utekl jsem.
A strach ze zubaře? Vítej v klubu, to má asi 90% populace. Dokonce prý i někteří zubaři se bojí zubaře.
Zuby nejsou, jede se dál bez nich. Čas nevrátíte a nemá smysl se tím užírat. Energii přesměrujte do hledání dobrého zubaře a do budoucnosti.
Ahoj Gábino,
nejsem schopen Ti relevantně poradit, co máš dělat, protože to, co bych na Tvém místě udělal já, Ty rozhodně neuděláš Ale podělím se s Tebou (s ostatními raději ne, jsou vychováváni ve lži) o svou zkušenost se zubaři. Vždy mi zubaři "něco dělali". A nejhorší byly ty kecy, proč to musí udělat. Cituji: "To tě přeci musí bolet." Na výtky, že mě nic nebolí, nikdy nereagovali. Takový zlomový moment přišel ve čtvrté třídě, kdy mi (dle mého naprosto zbytečně) vyvrtala zubařka čtyři zuby a zaplombovala (tehdejšími plombami, ne bílými). Potom mi dělali něco pokaždé, když jsem tam šel, tzn. 2 x do roka. To bylo vrtání, to bylo tamto a prostě pořád něco. Od patnáctého roku jsem se rozhodl k radikálnímu kroku, daném jednoduchou matematikou (dvě návštěvy ročně x předpokládaný věk dožití) - přestat k zubařům chodit. Také věřím přírodě, že není blbá. A co bys řekla? Teď budu slavit dvacáté "výročí" a zuby mám jako bobr. Nemám jediný problém, neskučím, jak kolegové v práci při pití studeného, teplého, nemám nateklou hubu jak někteří občas, prostě nic.
Taky mi to už nikdo nevymlouvá. To bylo původně: Počkej do dvaceti, potom dalších pět let, potom počkej ve třiceti, teď už jsou raději zticha a jednou se možná budou červenat. Plus ty naučené básničky, asi od zubařů - to nemusí být vidět, to můžeš mít uvnitř a takové ty frky.
Také je zajímavé, jak jsou lidé hloupí. Když to někomu řeknu, často se dozvím: Jééééééé, no jasně, to bylo za socíku, no to víš. Aha, takže teď se bude shazovat minulý režim ve zdravotnictví? Ok. Takže teď je to bráno, že jsou zubaři něco jiného. A až se zase změní režim, bude to to samé. Jéééé, no jóóóó, vždyť to byla ta doba temna, po socíku, ale dnes, dnes je ta správná doba.
Prostě jim nevěřím. Myslím, že jenom hrabou prachy a pomoc člověku je pouze druhořadá, jestli je vůbec v nějaké řadě. Doktory nemusím celkově a zdr. kartu mám X let doma, ale celkem to ještě jde. Co k smrti nenávidím, jsou zubaři. Kéž by jim ty zuby někdo z držek vymlátil... viz má uvodní věta
Tome. Ty jsi můj člověk. Já byla u zubaře někdy na základce /1975 ukončení). A pak až někdy před třemi lety. Mezitím nic.
Nebylo proč. Zuby mám zatím svoje, některé nemám doteď plombované.
Zastávám přesně Tvůj názor. Prostě jakmile se do zubu začne vrtat, tak se zeslabuje. Při další opravě dojde opět k zeslabení a znovu a znovu...Až tam zbyde pahýl k vytržení.
Ale možná ty naše zkušenosti jsou dány tím, že máme dispozice k tomu, mít zdravé zuby. Někdo má problémy se zuby od malička, bolí ho...Pak mu asi nezbývá, než k tomu zubaři chodit.
Teda překvapily mě Vaše reakce, čekal jsem, že se to tady zase zvrhne proti mě nebo bude příspěvek smazán, protože neodpovídá sluníčkovému nadšení některých jedinců na tomto serveru. Pravděpodobně to bude větší problém, než se zdá.
Občas si zajdu na stránky sysifos.cz/... , což je klub českých skeptiků. Byl tam zajímavý článek (už nevím kdy, nějaký rok to bude), kde zazněl hypotetický dotaz - jestli by se dostal do oběhu lék či léčebný postup, který by zamezil vypadávání a kazení zubů, myšleno nafurt. A ten vědátor se zamyslel a odpověděl dost nečekaně, tedy pro mě. Nedostal by se mezi lidi nikdy, protože by o práci přišli zubaři, profáci z vysokých škol, firmy vyrábějící zubařská křesla, lidé, kteří je opravují a vyjmenoval tak hafo lidí, kteří by přišli o práci. Tam mě zaujalo, kolik lidí je na tom vlastně nabaleno, ale už si ten článek nedokáži vybavit, ti prvně jmenovaní jsou tak nějak nabíledni, zajímavější bylo vyjmenování profesí, které by Vás ani nenapadly, přesto mají s tímto oborem co dočinění...
VAROVÁNÍ: Pokud někdo věří v posmrtný život, výklad karet, předpovídání budoucnosti, konspiračním teoriím (fakt je, že někteří poslanci vypadají jako z jiné planety), geopatentním zónám nabo na lochnesku, ať raději na výše uvedené stránky ani nechodí
Ahoj..uplně tě chápu...zubaři nás v dětství poškodili všechny...z malé dírky vyvrtají díru přes celou plochu zubu a za 20 let se ti zub rozpadne...Zubařina 100 let na opicema...Nejlepší a k nepoznání by pro tebe byly implantáty...nebudeš vědět ani ty ani nikdo jiný ,že to nejsou tvoje zuby( pokud kápneš na fakt zubaře estéta)...horší jsou už ceny...přeju aby jsi přišla na řešení problému a byla zase se sebou 100% spokojená.
Mám to podobně, naštěstí jsem dospěl jen do stádia hodně a naprosto zbytečně rozvrtaných zubů tzv "školní" zubařkou. Teď si myslím, že mám dobrého zubaře, ale stejně se rozhoduju, jestli k němu jít - po prohlídce nenašel žádný kaz, ale přesto mě objednal na vrtání - prý se mu zdá, že na jednom zubu je zeslabená sklovina. Kaz tam není, očima nic vidět není, nebolí to, ale asi prostě potřebuje vykázat nějakou činnost. Když tam nedojdu, riskuju že ho naštvu a třeba mě vyhodí, pacientů má dost. Když tam dojdu, asi zbytečně budu mít vyvrtaný zub a tak 700 za fotokompozitní plombu v háji... Těžké dilema.
Vám doporučuji titanové šrouby a náhradu pevně nasazenou na ně. Je to sice drahé, ale dnes jediné dostupné řešení. Pokud chybí víc zubů, většinou se stejně tento pevný můstek nasazuje jen na 2 šrouby. Ale pozor, chce to najít skutečného odborníka, když se to neudělá pořádně, může to skončit velkými problémy.
Btw. psaní dopisů nepomůže k ulevení si, to se musí řešit jinak. Většina lidí ale na toto řešení nemá náturu a tak tito lemplové můžou dál škodit beze strachu dalším lidem a ještě za to mít příjmy zhruba na 10-ti násobku průměrné mzdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.