Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dostat peníze z dlužníka?

Od: kvetoslav* odpovědí: 12 změna:

Dobrý večer, mám problém s člověkem, co mi dluží peníze. I když si myslím, že nemám šanci popíšu tady případ.

Je to tak cca 3-4 roky zpět. Moje sestra chodila a žila s přítelem, delší známost. Přítel chtěl odjet pracovat do ciziny, ale potřeboval peníze na nějaké zkoušky a certifikáty z oboru. Sestra mě požádala o půjčku pro něj, že to za 3-4 měs. vrátí. Půjčil jsem jim 20 tis. Kč, že z toho uhradí zkoušky a případnou cestu do zahraničí. Vím, že jsem blbec, ale peníze jsem poslal sestře na účet a hlavně nechtěl jsem na to žádný papír. A jak se stalo, zkoušky si udělal, ale zahraničí se nekonalo, její přítel se ukázal jako hroznej kecka a v podstatě střídavě pracoval, střídavě na pracáku, sestra na mateřské, tak prostě peníze zmizely. Sestra měla vůli vracet, říkala mu to, ale nebylo z čeho, on jakože taky, ale v podstatě pořád výmluvu a odsouvání. Sestra se s ním nakonec stejně rozešla, takže to z něho tahám... cestuje furt za prací po republice, takže fyzicky se s ním nesetkám, takže jen telefon, a ten mi nebere a když vezme, tak je hroznej kámo a slibuje, že pošle, aspoň část, nebo že se ozve,všechno je jasný, na 100 procent, ale že jemu taky dluží, tak nemá. Ale nic se nestane. A tak se to už táhne 3-4 roky. Prostě klasickej zmetek. V podstatě na něj nemám páky... Mám oprávněnou obavu, že normálně to z něj nedostanu. Ani tváří v tvář bych to z něj nedostal, jednak jsem relativně na lidi měký a fyzicky na něj nemám. Ale víte co, on by mi to do očí slíbil a zase by se nic nedělo. Nepiště mi, že jsem blb a že jsem to podělal, to vím.

Zajímá mě, lze-li nějak využít "vymahačů", jakých, kde sehnat nějaký solidní, nejlépe rusky mluvící :-D, kteří to něj dostanou. Klidně at si nechají 50 procent ...

Soudně to asi nemá cenu, nemám důkaz. Pouze výpověď sestry, tak by mi to dosvědčila, je z toho taky špatná.

Napadlo mě, ještě mu poslat dopisem-nebo zkusit osobně něco jako směnku, ať podepíše. Ale o tom silně pochybuju, že by to udělal. Osobně bych to snad zkusil ho nahnat, pod záminkou, že zajdem na pivko...a pak podepiš.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

andrea1*
hodnocení

3x

Vy jste ty peníze půjčil sestře. Píšete, že jste jí je poslal na účet. Takže je vlastně vymáháte za sestru. O tom, že jste peníze sestře poslal doklad máte - výpis z účtu. Takže by vám musela sestra dát plnou moc, abyste jí při jednání s dlužníkem zastupoval. Dluh se po třech letech, dle občanského zákoníku,promlčuje. Kdyby jste měl od něj tzv. uznání dluhu, tak se promlčuje po 10 letech. Zřejmě to hraje bývalý přítel sestry na tuto promlčecí dobu. A sestra mu zřejmě ty peníze dala v hotovosti, takže asi mít doklad o půjčce nebude. Tady by bylo dobré z něj dostat to uznání dluhu. Jakmile ho budete mít, tak vlastně již není co řešit a můžete postupovat klasickou právní cestou, tj. napřed písemné upomínky, potom předžalobní výzvu a kdyby to nepomohlo, tak pak soudní příkaz, exekuce. Samozřejmě, že by vám musel uhradit i všechny výlohy za advokáta a další poplatky s tím spojené. To je dobré mu také v těch dopisech zdůraznit.

stirecek*
hodnocení

2x
Andrea to píše dobře, po trech letech je to promlčené a je treba podpis uznání dluhu, pak je promlčecí doba deset let. Ovšem dalo by se to napadnout i tskhe , protože promlčecí dobu by musel napadnout a podat odpor, pokud tak neučiní, soud se tim zabývat bude. Máte výpis z uctu , svědectví sestry a bylo by dobré s nim navázat e-mailovou komunikaci kde ho donutit nějakým způsobem ke většímu rozepsání, ze kterého by se dalo vyčíst, ze o dluhu ví a ze ho uznává. Bude vás neco stát soudní poplatek cca 4-6% a zkusit to bez advokáta, myslim, ze on by ho taky neměl, kdyz tvrdí ze nemá koruny...jestli nezná promlčecí lhůty a nenapadne je, soud to bude řešit. Jestli se nekde poradí a podá odpor z důvodu promlčení, tak nic neuvidíte. Dlouho jste čekal. Ja se soudil o 12tisic, vyhrál jsem soud, ale stejně jsem nic nedostal. Poté jsem to předal exekutorovi, trvalo to sedm let, dostal jsem zpět 30tisic (náklady plus úroky) ale dotyčného to stálo téměř 60tisic-naklady exekutora .
kvetoslav*

Jo máte všichni pravdu, legálně to nepůjde, nelegálně raději ne. A je blbý, že jsem to půjčil přes sestřin účet. Tím jsem to úplně pohnojil. Chybami se člověk učí...

On úplně blbej není, ale žádnej chytrák taky ne, spíš kecka a notorická slibotechna. Máte nějaký vzor, jak by mohl vypadat formulář na uznání dluhu? Zkusil bych na něho jít s tímto. Ať mám aspoň něco.

Přemýšlím, že bych pořídil lepší mobil a začal si telefonáty s ním nahrávat, má to smysl? Je to ve finále k něčemu?

PS: perlička na závěr - se soudem a oficiálním vymáháním to má jeden malý háček - nikdo jiný o tom neví (ani manželka), že jsem mu je tehdy půjčil, byly to mé peníze bokem, co jsem šetřil. A nesmí se to dozvědět, to radši těch 20 tis. oželím, než mít kravál po zbytek života.

stirecek*
Ještě než za nim půjdete s tim vzorem, zkuste navázat tu e-mailovou komunikaci. Kdyby pak řekl, ze to nepodepise , můžete mu říct ze to přiznal v emailů, treba vymekne a podepíše.
andrea1*

google.cz/...

doplněno 14.02.13 08:34:

Nepovedlo se stránky dobře zkopírovat. Dejte si do google: vzor uznání dluhu. Vyjede vám víc odkazů.

iz*

Jak jste sestře poslal peníze na účet? Jestli převodem ze svého účtu, mohl byste částku doložit výpisem z účtu.

kvetoslav*

Peníze jsem posílal přes poštu, vkladem na účet, tu složenku mám schovanou. Ale tohle nic to podle mne nedokazuje.. leda tak že jsem půjčil sestře... Zkusím aplikovat ten papír o uznání dluhu, pokud se s ním sjedu.

dericcaster*
hodnocení

0x

Myslím, že ta směnka by stála za pokus, i když dost pochbuji, že na to přistoupí. Nevím, s těmi vymahači byste se snadno mohl dostat na hranici zákona, ne-li za ní. Možná si s ním domluvit schůzku a vzít sebou nějakého známého ukrajince a na ty vymahače si jen zahrát - "podepiš úpis, nebo zaplatím tady klukům, aby to z tebe dostali". Vím, že to zní jak z nějakého filmu, ale proč to nezkusit.

hodnocení

0x

s vlastní praxe vám povim že legální cestou nic nesvedete a pokud nemáte papír je v podstatě na legální cestě konečná stálo by to jen nervy peníze a nic s toho

vymahače využít lze ale ti legální chtěj nejdřív soudní rozhodnutí a tato cesta je opět nervydrásající penízestojící a k ničemu opět vlastní skušenost

takže musíte využít tu druhou stranu ale kde a jak hledat nepovim musíte sám

a nebo ty prachy prostě odepsat a brát to jako poučení do budoucna je to sice těžký ale i když to tak nevypadá ušetříte

je to na vás

hodnocení

0x

Zdravím Vás, asi nemá cenu to dál řešit. 20 tisíc je sice dost peněz, ale Vy nemáte jediný písemný doklad o tom, že jste peníze půjčil konkrétně jemu. Sám píšete, že jste je poslal na účet sestry, takže je možné, že ty peníze prostě oba "projedli". Legálně tedy zcela bez šance. Navíc není jisté, jestli on vůbec bude schopný dát tolik peněz dohromady když skoro nepracuje. Takže jeho obvolávání Vás bude stát jen další peníze. Směnku si myslím že nepodepíše, pokud není idiot.

Nelegálně se nemá cenu do toho pouštět, protože jak píšete, sám si na to netroufáte a pokud do toho zatáhnete nějaké mafiány z Ukrajiny, ještě budete mít sám problémy. Uvědomte si, že tito lidé se taky nebudou za někým honit po celé republice kvůli blbým 10 tisícům, to se jim prostě nevyplatí. Používají se až na dluhy ve statisících, milionech.

hodnocení

0x

Záleží co sestra. Pokud je ochotna dosvědčit a doložit, že peníze jste půjčil, neměl by to být takový problém. Napsal nebo řekl bych mu, že půjdeme podat toho a toho dne trestní oznámení na policii a sestra jako svědek. Hlavně musíte mít nějakou dobu splatnosti, né že jste mu to půjčil jen tak a až někdy bude mít tak vrátí. To by nemusel mít nikdy...

krkovicka*
hodnocení

0x
Něco pro odlehčení plzen.idnes.cz/... přeji pevné nervy a hlavně hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]