Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstěhovat se od rodičů

Od: ineedanja odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
Je mi 18 let, stále studuji na sš, ale chtěla bych se osamostatnit a bydlet sama, třeba i na ubytovně. Doposud jsem žila s matkou, která pobírala soc. příspěvky (hmotnou nouzi) Nyní pobírá částečný invalidní důchod. Otec s námi nežije, platí mi výživné ve výši 3000 korun. Pokud bych odešla z domova, měla bych právo na nějaké další příspěvky ať už ze strany státu? Bohužel z tří tisíc moc nevyžiju.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Pokud se odstěhujete od matky, pak budete mít nárok na výživné i od ní. Nejen od otce. Kromě výživného Vám náleží přídavky na dítě a jinak nic. Pokud byste si našla podnájem a měla tam trvalé bydliště, pak by Vám to možná vyšlo případně na příspěvek na bydlení. Ale k tomu je potřeba nájemní smlouva a jak jsem říkala, mít tam hlášený trvalý pobyt. A také byste tam musela odbydlet nejméně tři měsíce, abyste mohla zažádat o tuto dávku. Jinak Vám všude řeknou, že máte v první řadě nárok na výživné od rodičů.

ineedanja
hodnocení

Výživné od matky? Vím, že mají rodiče povinnost se o mě postarat, ale pokud se od matky přestěhuju, tak ona přece nemá povinost platit mi výžvné, ne? Totiž abyste mě lépe chápali, ona mě z bytu nevyhazuje, nechala by mě tam bydlet dál, tudíž se o mě stará, jen já bohužel nechci bydlet v podmínkách v jakých žiji teď. Navíc matka nemá žádný příjem, pouze pobírá ten částečný důchod, nemá z čeho mi platit a já ji nechci oškubat.

Oba rodiče mají stejnou vyživovací povinnost ke svým dětem. Otec platí výživné, matka Vám poskytuje bydlení, stravu atd. Jestli-že se od matky odstěhujete, pak bude mít k Vám stejnou vyživovací povinnost, jako otec a měla by Vám na Vaše potřeby přispívat. Samozřejmě podle svých možností. To není o tom, že byste chtěla rodiče oškubat. Je to o tom, že vyživovací povinnost musí plnit oba dva rodiče. A pokud se od matky odstěhujete, je povinnost ze zákona a vztahuje se i na ni. A řeknou Vám to opravdu všude, že pokud studujete, nejste schopna se samostatně živit, máte nárok na výživné od obou rodičů.

doplněno 13.02.13 16:50:

Pokud nechcete přispívat na výživné i od matky, pak byste se o sebe musela postarat sama, dle svých možností. Na žádné soc. dávky nedosáhnete, budete odkázána jen sama na sebe v tom případě. Zvažte tedy, zda jste toho schopna, nebo zda je pro Vás lepší zůstat prozatím bydlet ještě s matkou.

doplněno 13.02.13 17:08:

Pro úplnost viz. Zákon o rodině: Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí

§ 85

(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.

(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů.

A dále zde: rodinausoudu.cz/...

doplněno 13.02.13 18:37:

Tazatelka píše, že studuje. A dokud dítě studuje a připravuje se tak soustavně na své budoucí povolání, pak není schopno se samostatně živit a výživné od rodičů mu náleží ze zákona.

fidonet*

Kapko, paragraf 85 má jednu kličku, .. dokud nejsou schopny se samy živit. To ale tazatelka je, jen to nedělá, a tím vzniká kliška. tento zákon není dobře propracovaný, neboť pokud tazatelka nezíská pracovní místo ani ve 40, není ze stejného zákona se schopna živit a rodiče za ně finančně nezodpovídají. navíc zákon mluví o dítěti, a ten je zcela jiný než dítě v zákoně 117.

FidoNet ®

doplněno 13.02.13 17:38:

jinak samozřejmě je nejlepší zustat doma, ale to si každý uvědomí až po té co odejde.

majsterjoe*

Jak vis ze je schopna se sama zivit? Co kdyz studuje?

artik*

nechcete žít v podmínkách v jakých žijete nyní a tak se odstěhujete a chcete aby vás živil někdo jinej na dávkách? Kolik si tak představujete , že budete potřebovat na měsíc?

Ubytovna 3500,-

jídlo 3000,-

telefon 150,-

cestovné 400,-

potřeby na život a studium cca 550,-

ošacení 500,-

zábava?

celkem zatím 8100,- a to si budete žít jak chudák , protože mít 100,-/den na jídlo a pití je sakra málo

zůstaňte doma a pomáhejte mamce ,která vaší pomoc potřebuje . Co si takle najít nějakou práci?

doplněno 13.02.13 19:35:

když jste si náklady spočítala , na jakou částku jste se dostala?

ineedanja
hodnocení

Vážený pane (Vážená paní),
těší mě, že se tak hluboce zajímáte o osud mne a mé matky, vězte však, že nemáte nejmenší ponětí o tom, jak žiji. Náklady jsem si samozřejmě počítala. Výživné od otce už nějaký ten pátek dostávám (já, nikoliv matka) a uživím se, dokonce si z výživného hradím jak jídlo, tak cestovné, které činí v mém případě 220 korun. Telefon používám jen zřídka, přístup k internetu ve škole, kde zůstávám i po vyučování. Počítám s nájmem okolo 3000 - 4000. Nějaké peníze mám, vydělala jsem si příležitostnými brigádami, na které tak trochu spoléhám i do budoucna, přesto bych další příspěvek uvítala.. A proto jsem zdepoložila otázku týkající se mého "stěhování od rodičů"
stirecek*
Je treba počítat dále. Do těch třech tisíc nájmu se možná vlezete , kdyz vás tam bude bydlet nejméně tri, spíše čtyři. Topení, energie, vodu platit taky musíte, takze reálně to bude více. Taky je treba papat a to taky neco stojí.
Kapka ma pravdu, i matka vám musí vyplácet výživné, pokud se odstěhujete. Na druhou stranu vás matka nevyhání a výživné musí schválit soud. V praxi pochybuju ze matce nějakou povinnost výživného udělí, poněvadž z invalidního důchodu zaplatí bydlení a hotovo, takze soud váš návrh rovnou zamítne.
fidoneta

Výživné asi ne, spíše bych to označil jako povinnost Vám přenechávat to co na vás dostáva od státu, tedy dle paragrafu 11 o nezletilém dítěti, pokud studujete, a pokud má na Vás úlevy na daních tak to o co má ulevu, ale nevím jak to právně ošetřit. Nárok máte na přídavky na děti, ty dokonce mají chodit na vaše jmeno, viz paragraf 11

FidoNet ®

hodnocení

1x

no v CR a v takovem pripade dostanete asi petistovku cca ktomu vyzivne 3ku a jinak nic. Takze takhle asi tezko

doplněno 13.02.13 16:40:

no kdyz matka musi dostavat hmoutnou nouzi a nema penize , tak z ceho bude platit tu vyzivovaci povinnost?

fidoneta

Naopak matce stoupne hmotka, protože pokud se odstěhujete, přijde domácnost o ty 3000 výživného, mínut náklady na Vás, pokud jste dítě do 27 let ( paragraf 11), tak matka bude mít vyšší hmotku.

FidoNet ®

hodnocení

1x

Já bych na vašem místě ještě počkala, dodělala si SŠ, a odstěhovala bych se až na VŠ (pokud se tam chystáte). Při VŠ se dá již přivydělávat, navíc se zakončeným SŠ vzděláním snáze najdete práci.

fidonets
hodnocení

0x

NO ... zákon 117/2005 tam se toho dočteš dost konkrétně k Tobě a pokud ještě tam 110 a 111 zákony.

Jaké příspěvky bys chtěla, moc jich není. Zapomeneme li na pohřebné, porodné, rodičovské, pěstounské, tak Ti moc příležitostí nezůstane. Pokud nikde nebydlíš, zapomen i na doplatek a příspěvek na bydlení, a nezůstává už skoro nic. Jediné v čem by šlo bruslit je příspěvek na živobytí, ale z informací, ktere jsi podala, moc nevyčtu. Myslím, že na žádný z obligatorních příspěvků rozhodně nedošáhneš.

FidoNet ®

ineedanja
hodnocení

Děkuji za odpověď, i když moc dobře to pro mě nevypadá.

pohanka*
hodnocení

0x

Nepomýšlela jste místo u matky bydlet u otce? Neznám konkrétní situaci, tak mě napadla tato varianta.

Pokud se odstěhujete na ubytovnu, privát apod. a budete mít výživné od rodičů, přídavky na dítě od státu a též příjmy z nějakých brigád, nevím, jestli budete mít nárok na nějaký doplatek, protože jednočlenná domácnost má strašně nízké existenční minimum.

Jestli jste odhodlaná postavit se na vlastní nohy, tak si myslím, že v 18 letech je to úplně v pořádku. Nemáte - li problémy s plněním školních povinností, tak se snažte vydělat co nejvíce peníze na brigádách a tím vzít život do vlastních rukou. Poznáte různé prostředí a budete mít i náskok před ostatními vrstevníky.

luckyman
hodnocení

0x

Ahoj. Ano v ČR, i když na ní kdekdo nadává, máme sociální politiku a stát nás bez prostředků nenechá. Luxus to tedy není, že by jsi si za to vyjela na dovolenou (to nikde) ale můžu říct, že při troše snaze z toho člověk vyžije, než najde třeba práci. Je příspěvek na bydlení, na živobytí a mimořádná okamžitá pomoc. Potřebuješ jen platnou občanku a evidenci na pracáku, na m.okamžitou pomoc jen občanku. Paní úřednice ti ochotně poradí se vším všudy, co a jak a na co můžeš vypsat žádost :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]