Nejste přihlášen/a.
Manžel pracuje v AČR a pobírá výsluhu, nyní dosáhl důchodového věku. Nevíte někdo jestli je podle nových daňových zákonů výhodné požádat o starobní důchod? Zaměstnán bude do konce roku 2013. A platí ještě, že důchodce musí mít pracovní smlouvu na dobu určitou?
zajimavy nazor, lec toto neni volna diskuze. Proto ani nechapu ohodnocenou odpoved na kterou se vlastne nikdo neptal.
doplněno 06.03.13 17:51:No jo, jenze za to nemuzou ti duchodci. Spousta z nich si chce prose provydelat, a kdyz jim to zakony umoznuji a zamestavatele hledaji takove lidi, proc ne. Taky mi to ovsem vadi, je to vesmes na ukor ostatnich nezamestnanych, kteri taky chteji pracovat.
tak pardon.. :D ale nechal jsem se asi trochu unest... dneska přišla matka z prace a pomalu brečela, že zaměstanavatel misto toho aby bral lidi na uvazek, tak si nabere raději vitální duchodkyně,... asi je to pro něj výhodnější... ale pak se jako není čemu divit, když mladí nemají do čeho píchnout a staří důchodci co maji sedět doma a uživat si duchodu, tak chodí radši pracovat...
Ono hodně záleží na tom, o jakou práci jde. Pokud se Vaše maminka chce nechat zaměstnat tam, kde to zvládne osoba v důchodovém věku, tak to je věc jiná a nelze se ničemu divit. Pokud by Vaše maminka měla znalosti a zkušenosti takové, které by zaměstnavatel nemohl očekávat od důchodkyně, tak určitě zaměstnání najde.
Podle mne se to souběh výdělku a důchodu vyplatí. Je také možné pobírat jenom polovinu důchodu a dále vydělávat. Po odpracování určité doby (teď z hlavy nevím přesně) pak lze požádat o přepočet důchodu.
Důchodci jsou dnes zaměstnanci jako všichni ostatní. Dá-li zaměstnavatel výpověď důchodci, musí vyplatit odstupné jako ostatním zaměstnancům.
Důchdci již nemusí uzavírat smlouvu na jeden rok, mohou pracovat se smlouvu na dobu neurčitou a samozřejmě na dohody (to ale tak výhodné být nemusí).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.