Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontokorent - vyplatí se?

Od: klarasek odpovědí: 10 změna:

Přeji krásný den :)

Dostala jsem se do menších finančních potíží. Jsem studentka, pracuji na částečný úvazek - osamostatnila jsem se od rodičů.

Tento měsíc mě dostihly nečekané výdaje. Takže pokud dobře počítám, ke konci měsíce mi budou chybět cca 3000 Kč. Půjčovat si u rodičů se mi nechce. Napadlo mě zřídit si kontokorent, pouze na překlenutí tohoto období, příští měsíc bych měla být opět na účtu v plusu.

Bohužel této problematice příliš nerozumím. Mám účet u Poštovní spořitelky, takže bych využila ERA kontokorent pro mladé: erasvet.cz/...

Roční úroková sazba je 16,9%. Není mi jasné, jak se tento úrok počítá. Až za celý rok? A kolik bych teda platila navíc, pokud bych dejme tomu kolem 25.2. byla na účtě s kontokorentem v -3000 kč a hned kolem 8.3. bych účet dorovnala?

Děkuji za rady!

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

koukolik
hodnocení

0x

jedná se o roční sazbu, čili velmi zjednodušeně řečeno, když budete rok v mínusu 1000Kč, zaplatíte na úrocích 169Kč. Za těch 11 dní je to poměrná část ročního úroku, čili podělíte 16,9% 365 a vynásobíte 11. Dostanete úrok za 11 dní což je cca 0,59%. Ze 3tisíc je to asi 18Kč. Je to jen přiblížně, protože výpočet úroku je trochu složitější ale zhruba to sedí. Pozor ještě na trvalé poplatky! Některé banky si jen za vedení kontokorentu účtují řádově stokoruny! Zeptejte se předem.

Ten úrok je poměrně vysoký ale ve srovnání s podobnými produkty u jiných bank plusmínus podobný. Je to hlavně jednoduchý způsob jak si půjčit na překlenutí nějakého kritického období. Má to nevýhodu, je návykový a když člověk nemá trochu finanční kázně, lehce sklouzne do trvalého mínusu.

hodnocení

0x

3000 Kč na jeden měsíc s úrokem 16,9% p.a. vychází cca na 3040 Kč. Pokud v tom nejsou skryté nějaké další poplatky.

hodnocení

0x

Pokud kontokorent využijete jednorázově, tzn., že ty peníze za měsíc vrátíte, tak se vyplatí. Myslím tím, že se vyplatí mít nějakou finanční rezervu, když se něco stane (prasknou Vám boty, a nutně potřebujete nové, potřebujete drahé knihy do školy...).

Ale mít vypůjčenou celou částku (dejme tomu těch 3000 Kč) celý rok, tak to se nevyplatí, to je opravdu dost drahá legrace. Banky spoléhají na lidskou neukázněnost, a také špatnou finanční situaci lidí, a na tom právě vydělávají, když jim neni kontokorent splácen.

buss
hodnocení

0x

Mě mate, že studentka VŠ neví jak s procentama. Myslím, že snad většina lidu ví, že je to vždy roční sazba, takže za den .. % a ..Kč.
Příští měsíc po splacení bude na kontu čistých 0 v +, sežere to kontokorent. A znovu bude chybět? A možnost kontokorentu je bez poplatku? To si raději nejnutnější částku od někoho půjčit. A počítat, co koupit, zda je to k životu nutnéé.

klarasek
hodnocení

Procenta samozřejmě počítat umím :) Jen jsem si nebyla jistá, zda se ta částka počítá i za dny (což jsem sice předpokládala, ale přišlo mi to jako malý poplatek).

A poučovat o hospodaření s penezi opravdu nepotřebuji. Jsem zvyklá hospodařit skromně. Do finanční tísně jsem se opravdu nedostala proto, že bych si například koupila značkové boty. Ale stěhovala jsem se do jiného podnájmu a musela jsem si koupit nějaké nové vybavení. Takže příští mesíc bych splatila kontokorent a na účtu by mi přesto něco zbylo.

klarasek
hodnocení

A u mojí banky je kontokorent opravdu bez poplatku, respektive za 19kč měsíčně.

martinaa*
hodnocení

0x

Podle mě je pořád lepší si půjčit od rodičů, než se někde zadlužit... znám dost lidí, kteří na kontokorent spoléhají, ale také pár těch, co na něj dojeli, protože se v jejich plánu na splacení vyskytl nečekaný problém. A banka, na rozdíl od rodič, nepočká.

doplněno 13.02.13 10:33:

Ono to záleží hlavně na tom, jak se k tomu člověk postaví. Zda zodpovědně -potom to může být na pár týdnů opravdu velmi nápomocné, nebo laxně a pak se diví;)

Taky jsem před deseti lety využil jako student kontokorent, na překlenutí pár týdnů se opravdu vyplatí. Nakonec mi zůstal dodnes a neplatím za něj měsíčně nic.

To já byl v mínusu celé studia 10.000,- :) Jednou za rok jsem se dostal do plusu a za chvíli už zase mínus... Vždy když mě přišla SMS že jsem -9.980.000,- tak se mě udělalo tak zle, že jsem musel jít na pivo! Po dokončení studií jsem se s první výplatou dostal do plusu a to trvá jíž 10 let...

Jo, to byly časy :)

uska*
hodnocení

0x

Jsem nepřítel dluhů a taky je nemám, ale když bych nutně potřebovala tak malou částku jako vy, tak bych místo kontokorentu si zřídila ERA kraditní kartu. Pokud dluh splatíte do 55 dní, tak neplatíte nic navíc. První rok je kreditní karta zdarma a pak jí můžete zrušit. Prostudujte produkt, zda nejsou nějaké polatky navíc, píši to z hlavy,

doplněno 13.02.13 13:04:

* kreditní

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]