Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše nemocenské

Od: eva1 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

tápu ve výpočtu nemocenské, našla jsem hodně online kalkulaček, ale chtěla bych poradit, jak a z čeho vycházet.. Byla jsem čtyři roky na mateřské dovolené, ještě, než mi skončila, otěhotněla jsem a okamžitě zůstala na nemocenské. Nyní mi chodí částka 63,- Kč na den - např. za únor jsem dostala 1764,-Kč. Manžel je OSVČ, vejdeme se pod hranici, kdy dostáváme rod. příspěvek na dítě 500,- Kč.

Možná, že je to v pořádku a jen se mi to prostě nezdá, ale přesto - částka na měsíc mi přijde malá a říkám si, jak toho hradit nezbytné výdaje - časté cesty k doktorovi atd...

Moc děkuji za informace!

Eva

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nemocenská je dávkou nemocenského pojištění (NP) a vypočítá se z vyměřovacího základu (VZ) za rozhodné období (RO).

To, že je to dávka NP, znamená, že její výše je závislá na pojistném, které jste odvedla (potažmo odvedl zaměstnavatel) do systému NP. Pokud jste měla v RO, z něhož se dávka počítá, nízké VZ, bylo nízké i odvedené pojistné a je tak nízká i dávka. Nemocenské dávky nezohledňují sociální situaci, k tomu slouží sociální dávky (jiný úřad, jiný způsob výpočtu, jiná kritéria).

Podstatné je taky RO. Je to zpravidla 12 kal.měsíců před počátkem nemoci. Pokud v těchto 12 měsících nebyl zúčtován žádný příjem, z něhož by se odvádělo pojistné, jde se zpět po celých rocích, až se narazí na rok, v němž takový příjem byl a současně v něm bylo odpracováno aspoň 30 kal.dnů, kterými tento příjem můžeme podělit.

VZ je zpravidla hrubá mzda. Je to zúčtovaný příjem, který podléhá odvodu soc.pojištění. Např. odstupné je taky příjem, ale pojistné se z něho neodvádí, takže to nemůže být zahrnuto do VZ pro nemocenskou dávku.

U Vás se patrně při výpočtu dávky šlo zpět do roku 2009 nebo až 2008, vzaly se VZ za tento rok a podělily se počtem kal. dnů (zpravidla 365), od nichž se předtím odečetla vyloučená doba (to je všechny dny ošetřovného, nemoci,rod.příspěvku...). Výsledný podíl se redukuje 90%, tento výsledek pak ještě 60% a to, co zbude, je denní dávka, ve Vašem případě 63,- Kč.

iz*
hodnocení

0x

Mateřská dovolená (MD) zpravidla trvá prvních 28 týdnů, poté může zaměstnavatel poskytnout rodičovskou dovolenou (RD) maximálně do 3 let věku dítěte. MD i RD jsou volnem, které na péči o dítě poskytuje zaměstnaným matkám/rodičům zaměstnavatel.

Rodičovský příspěvek (RP) je sociální dávka, kterou vyplácí úřad práce v závislosti na zvolené variantě (nejnižší částka činí 3.800 Kč měsíčně).

Jestli stále trvá zaměstnání, z něhož jste odešla na (první) MD, mělo by se nemocenské počítat ze stejného vyměřovacího základu jako PPM. Vyměřovací základ pro případ nemoci byste měla najít na výplatní pásce z té doby.

___ Pro přesnější odpověď byste ale měla upřesnit údaje (rodičovský příspěvek ve výši 500 Kč na dítě neexistuje — nemíníte přídavek na dítě?) a doplnit informace ohledně trvání či skončení a vzniku nového zaměstnání.

Obecně: Pokud byste nebyla nemocensky pojištěna, neměla byste nárok na nemocenské.

ivzez, s tím vyměřovacím základem pro nemocenskou nemáte pravdu, od 1.1.2009 s platností nového zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. je to tak, jak píšu - pokud v běžném rozhodném období není VZ (nebo nějaký je, ale není tam aspoň ý kal.dnů, kterými lze dělit), jde se zpět po celých rocích, čili RO bude od 1.1. do 31.12. některého z předchozích roků, v němž je VZ a aspoň 30 dnů, kterými ten VZ podělíme. Tehdejší PPM mohla začít třeba v 5/2008 a RO by bylo 5/2007-4/2008, což by v případě této nové nemoci nemohlo být.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]