Nejste přihlášen/a.
Dobrý den můžete mi prosím poradit jak bych se měla zachovat v mé situaci?...Spřítelem jsem se znala jen několik měsíců,kdyz jsem zjistila,že jsem těhotná.Řekl že je rád a že se na miminko moc těší...Asi měsíc na to začal víc pít,lhát a jen slibuje.Teď jsem v pátém měsíci,do práceuž nemužu,jsem na rizikovém a přežívám(zatím) jen díky našetřeným penězum a velmi nizké nemocenské.Když jsem mmu řekla že potřebuji trošku pommoct,slibil že to spolu vyřešíme,ale místo toho už skoro ani nechodí.Už bych potřebovala poalu začít připravovat výbavičku,ale z toho co mam to opravdu nejde.Slyšela jsem,že by měl mít už teď vyživovací povinnost na mě a pořídit výbavičku a věci spojené s porodem.je to prý paragraf 94.Když s nim o tom mluvim,řekne že vše udělá a naslibuje spoustu dalších věcí,ale nic z toho neudělá...Tak nevím?Má se na něj vykašlat a zkusit to nějak sama?Opravdu se na něj nedá spolehnout.Ale co pak s otcovstvím?Když ho napišu jako otce a že bude platit alimenty,může se prý stat že zaplatí několikrát nebo jen nějakou stovku a už to stačí že má zájem a už to nikdo neřeší.Tak jestli ho mam napsat,nebo si nechat doplacet radeji od socialky.Když bude napsan neznamý,muže si pry o to sam žádat a to asibude,protože chce to dítě.Mám ho napsat nebo ne?Bojim se že mi bude dělat problémy
Ano je to tak, i on může podat k soudu návrh na určení otcovství pokud vy sama jej neuvedete jako otce. Výživné bude muset platit a vy to po něm budete moci vymáhat, on zase bude mít právo styku s dítětem.
Příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce
§ 95
1) Otec dítěte, z/...
(2) K zajištění úhrady těchto nákladů, jakož i k zajištění výživy dítěte po dobu, po níž by zaměstnankyni podle zvláštního předpisu náležela mateřská dovolená, 10) může soud na návrh těhotné ženy uložit tomu, jehož otcovství je pravděpodobné, aby potřebnou částku poskytl předem.
(3) Právo žádat úhradu nákladů podle odstavce 1 se promlčí ve třech letech ode dne slehnutí.
To je ten paragraf, o kterém jste psala, je v zákoně o rodině. Můžete o to žádat soudně, se sepsáním by vám pomohli na sociálce, v občasnké poradně nebo advokát. U odst. 1 se předpokládá, že otec bude již zapsán v matrice, podle odst.2 lze takovou povinnost uložit i muži, jehož otcovství je pravděpodobné.
Pokud jej znáte jen pár měsíců a chová se takto, spolehnout se na něm v ničem nemůžete, vše si rozmyslete, jak to chcete vy a rázně mu sdělte své rozhodnutí a požadavky, i to že jste rozhodnutá to vymáhat soudně.
Je to sice velice těžké rozhodnutí. Ale pokud jste si jistá, že je otcem Vašeho nenarozeného dítěte, tak by měl být podle mne jako otec zapsán. Neznám věk vás obou, ale možná, že ho to těhotenství zaskočilo a teď se nechová tak, jak Vy očekáváte. Ale i když se znáte poměrně krátce (i když někoho neprokouknete ani za rok a více), sama si musíte rozhodnout o zápisu do matriky. I když tam bude zapsán, nemusíte s ním žít. Ale bude mít ke svému děcku povinnosti a samozřejmě i práva otce. To je ale opravdu jenom a jenom na Vás. I když samozřejmě jak píše martini, může on sám zažádat o zápis do matriky. Chce to komunikovat s ním. Teď to prosím nehodnoťte hlavně z finančního hlediska, ale s ohledem na budoucnost dítěte. Trochu ho musíte dohnat k odpovědnosti. A když to nepůjde podobrém, tak musí následovat žádost na soud. Ať si uvědomí, že se od počátku těhotenství musí postarat nejen o Vás, vybavení pro děcko a především být potom dobrým tátou! Ať Vám to dobře dopadne!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.