Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dočasný občanský průkaz - vydává se?

Od: golf01* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

včera jsem byl nahlásit na úřadě změnu trvalého bydliště. Úřednice mi odstřihla roh občanky a vystavila jakýsi žlutý papírek,kde je info o změně bydliště. Dnes mi přišel balík na poštu, nemuho si ho vyzvednout, kvůli neplatné občance. Existuje nějaký dočasný doklad totožnosti (pas nemám)? Na webu jsem našel informace různého ražení, jednou že se vydávají, podruhé, že se nic takového nevydává. Neřešil to někdo? Děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ta občanka spolu se žlutým lístkem normálně platí. Takže si ten balík klíďo-píďo můžete vyzvednout...:)

doplněno 12.02.13 18:22:

Dokud nebudete mít nový občanský průkaz, kdekoli bude třeba, můžete se prokazovat tou občankou s ustřiženým koncem spolu s tím žlutým lístkem.

golf01*
hodnocení

Nedá se to někde vyhledat? Myslím jako oficiální informace, vlítnu tam na ně.

buss
hodnocení

0x

A jest pas? Někdy lze i řidičák, rodný list..., doklad nahrazující OP.

hodnocení

0x

Dočasné občanky se vydávají, jenže jen ve zvláštních případech.

občanské průkazy bez strojově čitelných údajů:
* s dobou platnosti na 6 měsíců, jestliže nelze vydávat občanské průkazy se strojově čitelnými údaji, protože došlo k technické závadě na zařízení zabezpečujícím jejich výrobu nebo ke katastrofě či jiné mimořádné události,

...

* s dobou platnosti na 3 měsíce, jestliže o něj požádá občan bezprostředně po nabytí českého státního občanství,

...
* s dobou platnosti na 1 měsíc na žádost občana v případě ztráty, odcizení, poškození nebo zničení občanského průkazu, nebo pokud občan potřebuje občanský průkaz v souvislosti s výkonem volebního práva; žádost o jeho vydání se podává současně se žádostí o vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji.

doplněno 12.02.13 18:30:

Tady je podobný případ jako ten váš. Nechtěli paní vydat na občanku s ustřiženým rohem balík, ale neměli na to právo.

hodnocení

0x

ta obcanka je ustrihla v rohu kvuli zmene bydliste a spolu se zlutym listkem je platna a normalne jsem na ni dostaval vse i penize...

golf01*
hodnocení

Nevíš jestli to je někde oficiálně napsaný?

buss

Noo, je, u nás máme zákon o občanských průkazech.

golf01*
hodnocení

Tam jsem zatím nic o žlutých lístečcích nenašel.

hodnocení

0x

Jejkote člověče, já Vám to napíšu zcela jasně, a Vy tomu nevěříte... Asi to vím, protože jsem během dvou let dvakrát měnila trvalé bydliště a mám s tím zkušenost. Balíky jsem si také vyzvedávala s ustřiženou občankou a žlutým lístkem. Přece když jste to nevěděl, proč jste se nezeptal úřednice, která Vám tu občanku s lístkem vydávala? Ta by Vás informovala, že to je normální úřední papír, který platí do té doby, než si vyzvednete nový OP. Už chápete?

golf01*
hodnocení

Prosím Vás, já to chápu velice dobře, nemusíte ze mě dělat vola. Ptám se, jestli je to někde napsané proto, abych až tam půjdu, měl něco v ruce. Argument, že to psala limoska na fóru asi nezabere. *bzum*

tomasgulas

To ale nemůžeš vědět ;)

hodnocení

0x

Občanka s ustřiženým rohem a s okladem o změně stále platí jako doklad totožnosti.

respekt.ihned.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]