Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na něco ohledně splatnosti faktur. Můj odběrtel služeb má nastavenou splatnost vystavených faktur od dodavatelů na "minimálně 35 dnů". Na fakturu jsem zadal 35 dní splatnost, ale dnes je již 56 den a peníze stále nikde. Chtěl bych vědět, po přečtení různých článků, že maximální splatnost daná zákonem je 60 dnů, co mohu dělat pokud peníze nepřijdou ani po 60 dni? Mohu nastavit úroky z prodelní?
Každých 7 dní jsem napsal e-mail učetní společnosti a odpověď mi přišla, že zaurguje platbu u paní XXX (pravděpodobně majitelky, soudím dle názvu firmy a jejího příjmení).
Zatím nechci využívat třetích osob, právníků, protože spolupráce se společností je pro me důležitá, ovšem pokud platí...
Předem děkuji za odpověď,
Andrew Bon
Pošlete písemnou upomínku dodavateli, nejlépe doporučeně. S účetní společností nekomunikujte, to pro Vás není obchodní partner. Pokud dodavatel do týdne nebude reagovat na první upomínku, zašlete (opět doporučeně) druhou upomínku - pokus o smír. Úrok z prodlení můžete samozřejmě vyčíslit k datu zaslání upomínky. Texty upomínek najdete na internetu. Otázkou je, zda je dobré spolupracovat s firmou, která za provedené služby neplatí. Už ta skutečnost, že požadují splatnost minimálně za 35 dnů je docela podezřelá.
Mzda je splatná nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vznikl zaměstnanci nárok na mzdu, tj. od 28 do 31 dní.
Splatnost 35 dní není u faktur běžná. Svědčí to o tom, že odběratel má s plněním svých peněžitých závazků problémy... Běžně se u faktur používá splatnost v délce 14 - 21 dní.
Má se to tak. Jedná se o překladatelské služby. Zákazník má ze zákona pravděpodobně možnost překlad reklamovat u firmy, která by chtěla náhradu ode mě, takže se chránějí tím, aby neměli problém s vrácením peněz - chápu. Firma není pofidérní, má celkem zajímavé zakázky od různých institucí, které dosta pravděpodobně problémy s placením nemají, takže si nemyslím, že by mli problém s placením.
Bohužel i zákazníci společnosti mají často dané dlouhé datumy splatnosti, smluvně, takže i oni často čekají na peníze.
Každopádně nový zákon platící od března to snad dá trochu dohromady...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.