Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se poradit jaký je rozdíl mezi plátcem a neplátcem DPH.
Jelikož budu začínat jako živnostnice, chtěla bych se poradit co bude pro mě lepší a v kterém případě.
Děkuji
Začala bych, jako neplátce, a podle obratu to můžete a nebo budete muset změnit. Zákon říká při jak vysokém obratu i po kolika měsících jdoucích po sobě je to povinnost. Nepíšete čeho se živnost bude týkat, proto nemáte konkrétnější odpověď. Podívejte se na stránky: podniktel.cz
doplněno 11.02.13 21:40:podívejte se ještě na : Zákon o účetnictví.
doplněno 11.02.13 21:43:v dkazu máte vpravo kolonku - Vybrané zákony : zakonyprolidi.cz/...
V podstatě je to tak, jak je výše popsáno.Pokud se přeci jenom dobrovolně rozhodnete pro registraci k DPH, připravte se na podrobný pohovor na FÚ a také od letošního roku je v novele zákona povinnost k pravidelnému m ě s í č n í m u podání přiznání k dani DPH. Ještě v loni platily termíny měsíc, tři měsíce, půl roku, dle dohody s FÚ. Tím pohovorem na FÚ. kde se sepisuje protokol, nechci strašit. V podstatě jde o to, že chtějí vědět (FÚ) zda budete ekonomicky aktivní. Když to předvedu do praxe. Podnikatel si jde zažádat o registraci k DPH, koupí si nové auto, uplatní odpočet DPH, a dále celý rok není nijak ekonomicky aktivní...vlastně si zavede registraci k DPH pouze na to, aby si uplatnil odpočet na nový vůz.
Prosím ještě jednou mi to můžete ukázat na příkladě plátce i neplátce?
Je to takto pro látce DPH?
Koupena za 100 + 21 %DPH = 121Kč prodáno za 130 = výdělek 9Kč a z toho vrátit státu 21% = 1,89Kč = čistý zisk 9 - 1,89 = 7,11Kč?
Děkuji tak to je příklad plátce DPH ano?
Jak by to bylo kdybych byl neplátce DPH?
Jinak poté znanění příjmu je stejné jak u plátcu DPH tak u neplátců?
meryly. takhle nemůžete začínat s podnikáním. Toto jsou naprosto zásadní věci. Je fajn, že se tady chcete poradit, ale s tímhle musíte za dobrou účetní a probrat všechny možné alternativy. Tady rozhoduje plno "maličkostí" a ty když se nevezmou hned ze začátku v potaz, tak Vás to může položit. Je třeba si uvědomit, že jedna věc je podnikat (to už je jedno jestli prodávat, vyrábět...) a druhá věc je o tomto účtovat. Můžete být sebelepší obchodník, ale když nebudete znát problematiku daní a účetnictví, tak na tom můžete jen a jen prodělat.
Ale k dotazu. Jestliže jste plátce DPH - tak když za zboží platíte, tak to DPH Vám stát vrátí. Vy naopak státu odvedete to, co jste si naúčtoval Vy. Když vezmu příklad od ALCAGO - zaplatil jste 21KčDPH a prodal jste za 22,60KčDPH (pochopitelně vždy k DPH je plus základ daně). Rozdíl je 1,60 Kč (22,6 - 21 Kč). Tuto 1,60 odvedete státu
Nyní nejste plátce DPH - nakoupíte úplně stejně, ale Vy si ke své prodejní ceně nemůžete přičíst DPH. Takže nakoupíte za 121,- Kč, stát Vám nevrátí žádné DPH. Vy k ceně 121,- Kč musíte přičíst svoji marži . Dáme 7,4OKč jako u "alcaga". Takže prodáváte za 128,40 Kč. A z této částky neodvádíte žádné DPH, protože nejste plátce.
Z toho je patrné, že jestliže prodáváte lidem, kteří NEJSOU plátci DPH, jste pro ně levnější, jestliže ani Vy nejste plátce DPH. Ale toto je velice zjednodušený pohled. Jestliže jste plátce DPH, tak si nárokujete vrácení DPH ze všeho, co v rámci podnikání platíte - energie, nájem, opravy, vybavení prodejny...Tím vlastně můžete snižovat i svoji cenu, na rozdíl od neplátce DPH.
Už máte zamotanou hlavu?
Tak už jen k tomu zdanění. Ano, daň z příjmu je stejná jak u plátce DPH, tak i u neplátce.
Jste moc skvělí, že mi to můžete vysvětlit. Mám z toho i tak zamotanou hlavu a ještě se chci ptát, protože to celé nechápu.
Jak je to u toho neplátce DPH. Ten tedy z příkladu nakoupí za 121Kč s DPH a prodá za 130Kč s DPH. Tedy zisk je 9Kč a to je celé? Poté jen zdanění? Neplátce to má jednoduší, nechápu včem je plátce výhodnější? spíše naopak ne?
Toto vůbec nechápu" Z toho je patrné, že jestliže prodáváte lidem, kteří NEJSOU plátci DPH, jste pro ně levnější, jestliže ani Vy nejste plátce DPH. Ale toto je velice zjednodušený pohled. Jestliže jste plátce DPH, tak si nárokujete vrácení DPH ze všeho, co v rámci podnikání platíte - energie, nájem, opravy, vybavení prodejny...Tím vlastně můžete snižovat i svoji cenu, na rozdíl od neplátce DPH."
Můžete mi to prosím polopaticky vysvětliti? Budu strašně moc ráda, děkuju vám moc.
Takže neplátce - nakoupí vybavení obchodu za 242.000 Kč (základ daně - 200.000, DPH 42.000,-Kč). Ovšem je to NEPLÁtce, takže z peněženky vytáhne 242.000 Kč a nic tam už nevrátí. Na rozdíl od plátce - koupí za 242.000,-Kč a od státu dostane zpět 42.000 Kč. Většina drobných živnostníků má do začátku podnikání omezené finance. Takže jestliže se jim vrátí DPH, jen to uvítají. Vem si například někoho, kdo hodně jezdí autem - z každé projeté tisícikoruny se Ti vrátí 180,-Kč.
Jak jsem napsala, VĚTŠINOU je pro obchodníka, který prodává lidem, kteří NEJSOU atd... - jsi prostě levnější právě o to DPH.
Ale, je tu ale... Tady musíš sednout a kalkulovat. KOLIK se Ti případně vrátí na DPH (to je z té energie, benzínu, nájmu, vybavení, atd.). Jsi-li plátce, tak vlastně nakupuješ levněji, než neplátce (vrací se Ti DPH). A tady Ti nejde jen tak od stolu poradit, co pro Tebe bude lepší. Za položky, které jsem uvedla, se Ti může vrátit třeba 20.000 Kč. To jsou peníze, který vlastně ušetříš oproti neplátci. Takže o tuto částku můžeš utržit v tržbách méně než neplátce)máš levnější zboží) a přitom budete mít stejný čistý zisk. Na druhou stranu plátce musí ke své prodejní ceně přičíst DPH - tím se jeho zboží stává dražší, než u neplátce (Neplátce prodá za 100,-Kč, plátce musí přičíst ještě 21Kč.
Zaregistruj se tady na Poraďte a napiš mi do vnitřní pošty. Nechám Ti tam na sebe mobil a můžeme to probrat.
Nikdo neříká že být plátce je výhodnější. Pro malé živnostníky je většinou naopak rozhodně výhodnější nebýt plátce. Jakmile se staneš plátcem DPH tak to i něco klesne příjem, na druhou stranu ale můžeš i o něco zmenšit své náklady.
Neplátce koupí včetně daně - nikdo mu nic nevrátí, prodá za svou cenu a nikomu nic neodevzdává. Nemusí každý měsíc odevzdávat a platit evidenci DPH. Je to podstatně jednodušší.
Já na to měla program a celý sklad přes PC - dělala jsem obraty nejméně 3 mil./ měsíčně.
Daň z příjmu platí z rozdílu mezi příjmy a náklady tak, jako plátce.
jestli se nevejdete do obratu tak zůstaňte neplátce . Jestli budete mít ten obrat tak s tím , že budete plátce stejně nic neuděláte
doplněno 13.02.13 11:57:bez obratu? mohu poprosit o další info?
Obrat není jediné kritérium. Za určitých okolností vzniká povinnost k registraci k DPH i bez obratu. Záleží na tom, co bude dělat.
Co máš na mysli? Ten nesmysl s plátcovstvím při poskytování služeb po EU už neplatí (je na to naopak "speciální režim" jako měli třeba na Slovensku) a nic jiného než obrat mě tedy nenapadá. Ale nejsem účetní a protože plátce DPH už pár let jsem tak to detailně nesleduji...
Měla bych taky podobný dotaz, týkající se plátce x neplátce.
Podnikám již 3 roky, roční obrat je nyní cca 600 tis. Od května se však stěhujeme na lukrativnější místo, kde za rok se na limit jednoho milionu bez problémů dostaneme.
Čeká mě tedy změna na plátce DPH.
Teď mám jen zásadní dotaz - za zboží zaplatím u dodavatele stejně jako doposud jako neplátce? A poté mi to teprve bude stát vracet? Jak a kdy?
Pokud je to tak, tzn. tedy nakoupím za 100 + 21% DPH (celkem tedy zaplatím 121,- Kč) - proč musím přidat ještě ke zboží těch 21% + svojí marži, která je, příkladně, 7 Kč? Klientovi tedy prodám teď, jako neplátce zboží za 128,- Kč a od května, jako plátce, budu prodávat za 121+21+7 = 149?
Omlouvám se těm, kteří si myslí, že v takovém případě nemám podnikat, ale dosud jsem to nemusela jako neplátce řešit. Děkuji. A.
Ještě pro upřesnění: vím, že plátcem se stávám v případě, že je ten obrat za předchozích 12 měsíců, což v mém případě ještě není. Bohužel se ale stěhujeme do prostor, kde majitel je plátcem DPH a nutně vyžaduje, abych i já, jakožto nájemník, byla plátcem DPH.
To je absolutní nesmysl, tvému obchodnímu partneru to může být absolutně jedno. Z jeho strany v tom není vůbec žádný rozdíl.
.
Je to ale nevýhodné pro tebe, on ti bude počítat nájemné + DPH a ty budeš muset zaplatit vše ze svého zisku. Kdybys byla plátce, tak bys sice taky samozřejmě musela zaplatit vše, ale DPH by ti stát následně vrátil.
Děkuji za odpověď. Majitel tvrdí, že on je plátce DPH a v případě, že bych byla neplátce DPH, musel by vracet (nebo zaplatit - nevím přesně co a jakou částku) vše za nově zrekonstruované prostory.
Tak to ať si majitel najde novou účetní, nbo on sám si prostuduje zákon o DPH. To je hloupost. DPH mu bude vráceno v úplně stejné výši, ať Vy budete či nebudete plátce DPH.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.