Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to alkoholismus?

Od: ernie® odpovědí: 29 změna:

Zdravím

Jaký máte názor na člověka, který denně vypije cca 3dcl kvalitního alkoholu? O víkendu k tomu tak 0,5-0,75 l, zkrátka lahev. Průběžně s tím pivo na žízeň. Je to alkoholismus? Podotýkám, že onen člověk nemá problémy v sociální oblasti v tom smyslu, že by vypadal jako notorik, v práci má dobré renomé a je ceněn-dokonce šéf mu i přidal, když chtěl dotyčný odejít. Jeho zevnějšek je elegantní, vyjadřování na úrovni. Jak se na takového člověka díváte?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kangaroo*
hodnocení

2x

Tak to je mladší verze mého praotce. Úspěšný alkoholik, který časem a přechodem do důchodu skončil těžkým alkoholikem :(

juvla*
hodnocení

2x

Neomlouvejte ho. Je to alkoholik.

hodnocení

Proč máte pocit, že ho omlouvám? Nějaká osobní zkušenost nebo je to jen názor?

juvla*

Je to jen můj názor. Ale vypít flašku alkoholu jen tak, mě nepřipadá už normální. Možná to snese, ale neříkejte mě, že je střízlivý.

Mno střízlivý a střízlivý-v tom jsou dosti velké rozdíly (nedávno jsem četl,že někde u Nového Jičína chytili cyklistu po ujetých deseti kilomatrech a nadýchal 5 promile(asi 4 piva a půllitru slivovice) a jel do práce a známky opilosti byli minimální a přitom znám lidi co si daj 4 piva a nejsou téměř schopní pohybu!.Ale střízlivý člověk není i když se napije dva tři loky piva!A vypít láhev -ona také záleží jaká něco jiného je láhev piva a něco jiného láhev 54°domácí slivovice!

iz*
hodnocení

1x

To je těžké na dálku posoudit (musela bych s ním mluvit), na první pohled to na závislost nevypadá.

Ale setkala jsem se i s prapodivnými závislostmi.

Asi nejzajímavější byl člověk, který si jednou za měsíc koupil placatku rumu, kterou pak v následujících 7 až 10 dnech postupně vypil, a po zbytek měsíce se těšil na další ... Také neměl žádné zjevné problémy v sociální nebo pracovní oblasti.

doplněno 11.02.13 21:14:

Závislost nemusí spočívat ani v četnosti ani v množství. Záleží spíše na pravidelnosti a na potřebě.

Co by ten známý dělal bez alkoholu? Jak by trávil večery a víkendy?

Je možné, že jde jenom o rituál, ale stejně tak to může být závislost. Jak říkám, na dálku to neposoudíme.

hodnocení

1x

Možná, že to ještě není alkoholik, ale "jen" pijan.K alkoholismu má dobře našlápnuto. Kolik lidí říká, že nejsou na cigaretách, na prášcích, na drogách, na alkoholu závislí?! Kolik jich říká, že není problém se tohohle zbavit?! A kolik lidí to dokáže?! ;) Do hlavy mu nevidíte. Je docela možné, že nějakou dobu vydržel bez alkoholu, ale nikdo neví, jaké úsilí, odříkání, myšlenek a zaťatosti ho to stálo. Jen nějaký časový úsek. Vlastně jen proto, že potřeboval dokázat, že bez alkoholu může žít.*nevi* Také si nejsem jistá, že to, co říká je pravda pravdoucí. Jeden napravený alkohlik sekal latinu. Jednou, velikou náhodou, si někdo někdo všimnul, že ten člověk, zrovna točili nějakou muziku v rádiu, vycházel pro cigarety ven. Přeběhl přes silnici do hospody. Výčepni, když ho viděl mezi dveřmi, naléval velkého panáka vodky do sklenice na sodovku a nachystal krabičku cigaret. Dotyčný, rychlým krokem přišel k pultu, obrátil sklenici do sebe a beze slova, rychlým krokem odešel. Přes silnici otevíral novou krabičku žvár. Pár ne minut, ale vteřin! Pozorovatel říkal, že tak sehranou dvojku, dotyčný a hospodský, aby jeden pohledal, že to je dlouhou praxí. Muzikant od boha. *plac*Já hlasuji pro to, že váš kamarád alkoholikem je.*plac*

krkovicka*
hodnocení

0x
Podle mě je člověk pravým alkoholikem v té fázi,kdy ráno vstane a musí svou láhev mít,kdy nemá na jídlo ale na chlast se vždycky peníze najdou.Kdy se stává agresivním když to nemá nebo mu je to vyčteno.Tak stejný je můj pohled i na drogy.

hodnocení

0x

Ja bych souhlasil s Krkovickou. Zalezi, zda alkohol mit musi za kazdou cenu a nebo proste i kdyz pije pravidelne, tak muze kdykoliv na jakkoliv dlouho bez problemu prestat.

Ja treba piju pravidelne a ve velkem slivovici a pivo, ale kdyz to treba rok mit nebudu, tak si na to ani nevzpomenu.

jabraka*

Také se připojuji ke krkovičce.

JABRAKA

alcago*
hodnocení

0x

Já bych s ním občas zašla na pivko, ale domů bych ho nechtěla. Také zdravím!

hodnocení

0x

Také zdravím. Ernie, nevidím na tom zase tolik zvláštního. Pokud to má člověk pod kontrolou, vnímám to spíše jako nějaký určitý denní rituál u takových lidí.. Nevidím v každém takovém hned alkoholika. Prostě téměř každý má nějaký ten svůj hnací motůrek z neřesti...Někdo denně čokoládu, jiný sklenku, další cigaretu, či pět kafí...atd..Takže já nikoho neodsuzuji, slabosti má každý..Asi jsem to řekla neohrabaně, ale snad to bude pochopeno správně...

doplněno 12.02.13 09:53:

S určitostí lze říci pouze to, že dotyčný není abstinent. Jinak bych si netroufla nikoho takto označit hned za alkoholika...

hodnocení

Ještě bych doplnil, že ten dotyčný nemá problém být bez alkoholu, netrpí tím abstinenčními příznaky ani nervozitou, pokud se třeba pár dní nenapije, když to vyplývá z jeho povinností-třeba řídit.

iz*

Alkoholik asi bude, ale ještě nemusí jít o závislost.

pt®
hodnocení

0x

Jelikož alkohol nepiju vůbec, nevím jestli bude moje odpověď objektivní. Možná také záleží na postavě toho člověka. Pokud je velký a silný, tak to jeho organismus neovlivní natolik, jako kdyby byl "tintítko". Možná jsou ještě jiné faktory. Ale myslím si, když pije denně, mohl by se časem alkoholikem stát. - pt

tomasgulas
hodnocení

0x

Podle takového Nešpora je v prdeli už člověk, který pije kávu. A pak to můžeme vzít v opačném gardu - třeba podle mě. Když jsem chlastával, nikdy jsem neměl žádný problém, lidé to na mě ani nepoznali a kamarádi si ze mě dělali srandu, že na mě poznají, že jsem totálně nalitý tak, že mluvím ještě více spisovně než normálně, vždy se hezky na závěr rozloučím, zasunu židli a předpisovým krokem (pravítko v zádech) odejdu z hospody. S dvanácti jedenáctkami v sobě.

Řekl bych, že naprostá většina lidí, kteří pijí alkohol tak, jak jsi popsal, jsou v pohodě. I s tím postavením v práci apod. Jak jsem psal výše, Nešporovi by se z toho kousla pumpa a rozskočil škopek, já bych ho dříve označil za poloabstinenta.

S tím pivem na žízeň - to je taková lidová obezlička, panáka na zdraví, pívo na žízeň, víno na zpěv a tak. V tomto zase s Nešporem souhlasím, že alkohol škodí v JAKÉMKOLIV množství, i v tom nejmenším. Samozřejmě nejde mluvit u zdravého člověka o nějakém problému, spíše to je narážka na to, jaké lži jsou mezi námi zažité.

Takže názor na toho člověka je ok, stejně by ale bylo lepší se na to vykašlat. U mě to budou v březnu tři roky (popřeje mi někdo?), co jsem přestal a ani si na pivo nevzpomenu. Ale jinak prostě v poho :)

P.S. Ještě mě tak napadlo - podle mě je hrozně důležité, s jakou náladou člověk alkohol požívá. Pokud je na tom psychicky špatně, třeba přijde o práci nebo tak něco, je pro něj mnohem více nebezpečný než pro člověka, který pije a je (i bez alkoholu) šťastný.

tomasgulas

Ještě jednou větou: Je alkoholik. Co takhle prozradit věk?

hodnocení

45. Sdělím vaše názory, až s ním půjdu na pivo *smich*

iz*

Tři roky úpln= abstinence? To už je slušný základ. Gratuluju.

hodnocení

Nešpor je diagnoza sám o sobě. Víš, jak lze rozeznat psychiatra od jeho pacientů? Pacienti narozdíl od něj nemají klíče k ústavu.

eulalie*
hodnocení

0x

Pije sám? Pije pořád? Neumí si to odpustit? A ještě i o víkendu? Ano, asi začíná být závislým na alkoholu. Každý notorik nějak začne, ne? Snad si nemyslíte, že notorici jsou jen lidé, kteří neumí vypustit kloudné slovo z úst. Spousta notoriků jsou vzdělaní lidé s perfektním vyjadřováním. Myslím si, že elegantnost vámi popsaného člověka bude postupem času uvadat, až úplně zvadne, pokud bude nadále holdovat alkoholu v takové míře.

hodnocení

0x

Ernie, blahopřeji ke 3 rokům abstinence. To je pěkné. S alkoholismem mám velké zkušenosti, manžel abstinuje /úplně/ už 6 let. A chválí si to, říká, jaký byl blbec a co všechno dokázal proto, aby se mohl napít.

Ten pán o kterém píšete? Těžko říct. Když se někdo třeba 3 x do roka pořádně namaže, ještě to není alkoholik. Alkoholik musí mít denně svou dávku a ta se zvyšuje. Tělo to prostě potřebuje, vyžaduje, vem kde vem! A tak, když pán pije denně, alkoholikem je. Co by se stalo, kdyby třeba na 3 dny vysadil? Chybělo by mu to? Nebo by se nakonec musel napít?

Žádný alkoholik se nestane alkoholikem přes noc. Začíná to velice plíživě, třeba každý den pivko, pak 2, po měsíci třeba už 3, pak 4, pak nějaký ten rumík k tomu, zvedá se prostě spotřeba a člověk bez toho už nemůže existovat. Z okolí vím, že alkoholik často přijde o práci, o rodinu, o bydlení a nakonec třeba i o život. Jako jeden známý, VŠ ekonom, jinak moc hodný, chytrý člověk, až na ten chlast. Umřel, ještě mu nebylo 50. Často si na něj vzpomenu, jak mohl pěkně žít, nebýt pití a je mi ho líto.

Takže: ten pán by měl se sebou něco začít dělat. Ať zkusí na týden úplně vysadit - co tomu řekne jeho organismus. A pak případně léčení. Ambulantní většinou nepomůže, je třeba s pobytem. Trvá to nejméně 5 - 6 měsíců, i víc, ale kdo má pevnou vůli, vymaní se z toho. *placni* Jaga.

krkovicka*
A co člověk kterému bylo doktorem nařízeno večer si dat jednu,dvě Plzně?Je tedy náš děda alkoholik? Sedm dní v týdnu-365dní v roce.Každý den.Jen objektivní názor.Děkuji.
wogoos*

Plzeň není alkohol, to je opravdu lék.

Náš budoucí prezident je taky těžký alkoholik.

Věcná: Tři roky abstinuje Tomasgulas, ne Ernie

hodnocení

0x

Dle lékařů je alkoholik. dle mne -záleží zda to musí mít nebo vydrží třeba týden se alkoholu nedotknout!Pkd bez toho vydrží je OK,pkd ne tak by se měl nad sebou zamyslet!

Kolega si denně dával k obědu dva staročechy (předtím klasika či primuse)dělal jsem s ním průběžně patnáct let.Tuhle měl třidny dovču+ So a Ne a v pondělí si stěžoval že mu celou dobu bylo šoufl,dal si k obědu pivo a hned že je mu dobře-dvě denně a ejhle je tu závislost!

hodnocení

A co když ten borec třeba tejden nechlastá a nic mu to nedělá? Žádné abstinenční příznaky, nic. Normálně rekreačně sportuje například, má různé zájmy a tak. Jak tady někdo psal o tom, že se alkoholikem nestává člověk přes noc. Co když dotyčný popíjí stylem, jak jsem jej víceméně popsal, už třeba dejme tomu dvacet let?

eulalie*

Opravdu si, Ernie, myslíte, že mu to nic nedělá? Kdybyste trošku znal chemické pochody v těle po požití alkoholu, tak byste to možná netvrdil tak sebejistě. Známému je 45 let, to ještě jde. Ještě je mladý. Uběhne dalších pár let a alkohol - takové to dle vás mírné popíjení - si vybere svoji daň. Anebo taky ne...

me*

Pripojim svuj nazor - nemyslim, ze alkoholik se pozna podle toho, jestli vydrzi den, tyden nepit... vzdyt preci existuji tzv "kvartalni alkoholici"... myslim, ze se to pozna tedy pokud vydrzi nepit dle me 3 mesice... ale nekde jsem cetla, jak zjistit, zdali ma clovek problem s alkoholem - ze si maji lide, co s nim ziji, vyplnit dotaznik, kde byly otazky jako "citil jste se nekdy Vy trapne za Vaseho pribuzneho v souvislosti s jeho pitim alkoholu?" nebo "stalo se nekdy, ze jste musel splnit povinnost za Vaseho pribuzneho, protoze on pozil alkohol?" atpod... to je myslim dobry navod, ale Vam neuzitecny, kdyz zrejme nejde o nikoho z rodiny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]