Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal. Otec vlastní rodinný dům, dům získal darem od svých rodičů, ještě před svatbou s matkou. Rodiče se před třemi lety rozvedli. Nyní se otec ženil. Dům získal ještě za svobodna darem, jak to bude s dědictvím. Mám bratra, zajímá mě, v případě že by se otci něco stalo, dědí jeho součastná manželka a případně její děti ačkoliv spolu dům nezískali, nebo jsme dědicové jen já s bratrem. Děkuji za pomoc.
Pokud by neexistovala závěť - jednoduše řečeno, dědí rovným dílem děti a manžel/ka zůstavitele - tedy v tomto popsaném případě nová žena a ty s bratrem.
doplněno 11.02.13 19:12:No jo - rozdíl v tom, zda byl majetek pořízen za dobu trvání manželství a nebo před ním, je při dělení majetku při rozvodu, na dědictví po zesnulém to nemá vliv...
Nezanechá-li otec závěť, tak podle dědění ze zákona dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.
A to i v případě, že ten majetek nezískali společně, ale oec ho získal darem ještě za svobodna? Hmm takže na třetiny, to je hezké.
Děti mají tu výhodu, že jsou neopominutelní dědici. Mohou být na svém podílu kráceni (jen zletilí), ale ne zbaveni (leda vyděděnín soudně). A z dědictví musí zaplatit dědickou daň - podle zákona.
Po mně budou dědit 2 děti a manžel. Manžela bych mohla vynechat závětí, ale nechci, protože je to on, kdo mi ve stáří a nemoci pomáhá. Děti zpravidla příjdou jen na návštěvu v době dárků, nebo jen tak posedět a něco sníst. Manžel myje okna, nádobí, podlahy, pere prádlo a pod., když já nemohu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.