Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví - jak to je?

Od: golf01* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, rád bych se zeptal. Otec vlastní rodinný dům, dům získal darem od svých rodičů, ještě před svatbou s matkou. Rodiče se před třemi lety rozvedli. Nyní se otec ženil. Dům získal ještě za svobodna darem, jak to bude s dědictvím. Mám bratra, zajímá mě, v případě že by se otci něco stalo, dědí jeho součastná manželka a případně její děti ačkoliv spolu dům nezískali, nebo jsme dědicové jen já s bratrem. Děkuji za pomoc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

3x

Pokud by neexistovala závěť - jednoduše řečeno, dědí rovným dílem děti a manžel/ka zůstavitele - tedy v tomto popsaném případě nová žena a ty s bratrem.

doplněno 11.02.13 19:12:

No jo - rozdíl v tom, zda byl majetek pořízen za dobu trvání manželství a nebo před ním, je při dělení majetku při rozvodu, na dědictví po zesnulém to nemá vliv...

golf01*
hodnocení

Tak vám děkuji za odpovědi.

stirecek*
Otec může nechat závěť jen na děti. Jeste lepsi je se vypořádat za života. Třeba darovat dům dětem s tím ze on s manželkou tam zůstanou na dožití. Možností je neurekom.

petapeta*
hodnocení

2x

Nezanechá-li otec závěť, tak podle dědění ze zákona dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.

golf01*
hodnocení

A to i v případě, že ten majetek nezískali společně, ale oec ho získal darem ještě za svobodna? Hmm takže na třetiny, to je hezké.

alcago*

Děti mají tu výhodu, že jsou neopominutelní dědici. Mohou být na svém podílu kráceni (jen zletilí), ale ne zbaveni (leda vyděděnín soudně). A z dědictví musí zaplatit dědickou daň - podle zákona.

Po mně budou dědit 2 děti a manžel. Manžela bych mohla vynechat závětí, ale nechci, protože je to on, kdo mi ve stáří a nemoci pomáhá. Děti zpravidla příjdou jen na návštěvu v době dárků, nebo jen tak posedět a něco sníst. Manžel myje okna, nádobí, podlahy, pere prádlo a pod., když já nemohu.

syfrig*
hodnocení

0x

Dar za svobona patri jen jemu!Kdyz zemre dedi ze zakona mazelka-deti-rovnym dilem pokud neni zavet

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]