Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejasnost pri tvorbe faktury - OSVC

Od: janekdol4 odpovědí: 8 změna:

Zdravim, vzdycky jsem od vas dostal vyborne rady, budu rad pokud mi opet pomuzete :)

Ceka me vystaveni prvni fatury, jsem OSVC, pouze jako vedlejsi cinnost, mam normalni zamestnani. Dale vim, ze nejsem platce DPH.

Prividelavam si jako externista v jedne firme, mel bych fakturovat odpracovane hodiny. Znam svoje ICO i DIC, ale ted jsem znejistel pri procitani zakonu. planuju navstivit nejakeho poradce, ale teď zrovna na me spechaji s podanim faktury.

Prosím o radu v těchto zapeklitých otázkách:

1) jaký použít druh faktury? FAKTURA-DANOVY DOKLAD vs FATURA (podle vseho jen FAKTURA, kdyz neplatim DPH)

2) Vyplnit ICO i DIC? (pry DIC vyplnuje jen platce DPH, pokud neplatim, nesmim DIC uvest?)

3) Uvadet DATUM USKUTECNENI ZDANIT.PLNENI? kdyz nejsem platce DPH?

Díky moc za pomoc, je toho spousta co musím dohnat! Dalsi informace rad doplnim

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roboot*
hodnocení

2x

Nejste plátce DPH název nesmí být danový doklad ale jen Faktura. Na faktuře nesmí být vyčísleno DPH.

Datum UZP neuvádíte.

janekdol4
hodnocení

Děkuju!

Uvedu tedy jen IČO které najdu v rejstříku? ( DIČ neuvedu?)

pt®

Až na Fakturu napíšete, za co ji vystavujete, např. "za to a to". Tak nakonec připište větu. Nejsem plátcem DPH.

walli75
hodnocení

0x

V jedné větě píšete, že nejste plátce DPH a následně dále v textu...znám svoje IČO a DIČ. Máte nebo nemáte přidělené DIČ od finančního úřadu?

V bodě 1) Faktura- daňový doklad, faktura slouží jako daňový doklad.

janekdol4
hodnocení

DIČ mám přiděleno, zřejmě automaticky, uvádět ho tedy na fakturu nebudu. Díky moc

walli75

"zřejmě automaticky" se DPH nepřiděluje, na FÚ se k tomu sepisuje dokument.

alcago*
Číslo DIČ je vám přiděleno, ale plátcem jste pouze, pokud jste přihlášenýjako plátce na FÚ, anebo pokud váš obrat přesáhne určitou hranici. Já už 11 let fa nevystavuji, ale předtím jsem měla 11let velkoobchod potravinama. Občas jsem brala i maličkosti od neplátců a ti buď DIČ neuváděli a místo toho udělali na fa poznámku: Nejsme plátci DPH. Být váma, tak si zadám do prohlížeče "náležitosti faktur" a tam by jste měl najít všechno, co fa vyžaduje - tedy od datumu po podpis. doplněno 11.02.13 20:49: Přikládám, co jsem našla ve vyhledávači: Každá faktura vystavená neplátcem DPH musí obsahovat následující náležitosti: označení ("Faktura", "Doklad o prodeji zboží" apod.; "Faktura" = vžitý, avšak žádným předpisem nevyžadovaný název) jméno a adresu toho, kdo fakturu vydal (včetně IČ) jméno (název firmy) a adresu toho, kdo fakturu přijal (včetně IČ) zmínku o zápisu podnikatele v živnostenském rejstříků ("Podnikatel zapsán v živnostenském rejstříků MÚ Praha 1") datum vydání a datum splatnosti položky faktury informaci o fakturované peněžní částcepodpis vystavovatele faktury ani razítko nejsou nutnými součástmi faktury (podpisem fakturu opatří příjemce při jejím zaúčtování)faktura vystavená v elektronické podobě může být opatřena digitálním podpisem (podrobnější informace viz Vystavování a uchovávání faktur v PDF)doplněno 11.02.13 21:01: Také by tam měl být způsob platby, teda buď 1. hotově, ze zákona o účetnictcí je třeba doložit příjmovým, nebo výdajovým dokladem. nebo 2. platebním příkazem. V tom případě uveťe u adres i č. vašich bankovních účtů a váše peněžní ústavy. Variabilní symbol bývá č. faktury, není-li dohodnuto jinak. Konstantní symbol pro vás asi nebude důležitý. S tím podpisem mi to není jasné. Já vždycky každou fa podepisovala a nepodepsanou bych nikdy nepřijala.
walli75

A raději vystavte fakturu ve dvou stejnopisech, jednu pro Vás a jednu pro odběratele (firma pro kterou jste pracoval). Radím vystavit fakturu v plné náležitosti, tedy razítko a podpis, a pokud fakturu předáváte osobně tak Vám jí na místě potvrdí ve firmě razítkem, podpisem. Dále by jste si měl na faktuře uvést, zda bude provedena platba na účet nebo hotovostně ( hotovost- k tomu je třeba vystavit Příjmový doklad).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]