Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Provize - musím přiznávat do daní?

Od: modroocko* odpovědí: 6 změna:

Ahoj všem, přidala jsem se do provizního systému, nečekala jsem, že budu mít nějaké provize. Ale stalo se a já nyní řeším otázku, co musím udělat, když nemám živnosťák? Ještě studuju. Musím provize pak přiznat na konci roku? Nebo jako studující je to jedno? Nechci si dělat živnost, nerozumím formalitám :(

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Mou informaci si ověřte na vašem FÚ.

U nás se FÚ vyjádřil takto - provize nespadá do nedanitelných příjmů osvobozených od daní byť by dělala méně jak 20 tis za rok. Tudíž musíte vypsat daňové přiznání (pokud provizi jste obdržela v loňském roce) a zdaníte jí v par. 10 - ostatní příjmy.

modroocko*
hodnocení

Myslela jsem, že do 6ti tisíc se to nemusí. Za prosinec mám 5 tis. Nyní ale k dnešnímu dni mi tam naskákalo dalších 8 tisíc, takže se začínám obávat, abych pak z toho neměla na finančáku problém. Daň je u ostatních příjmů 10 nebo 15%? Dá se danit průběžně, abych věděla, kolik mohu utratit a na konci roku se nelekla? Je nějaká povinnost udělat si živnosťák, když to takhle půjde dál?

ladaadal*

No, jestli to takhle půjde dál, tak by sis živnost udělat měla.

iz*
hodnocení

0x

Chtěla jsem vložit obsáhlou odpověď, obsahující i konkrétní odkazy, ale systém Poraďte.cz mi text smazal kvůli "***".

Doporučím tedy návštěvu webu zmínběné společnosti a důkladné pročtení všeobecných obchodních podmínek (VOP), jimiž jste povinna se řídit, a z nichž vyplývá, že pro provizní prodej musíte mít živnostenské oprávnění (musíte je společnosti doložit pro výplatu provize).

doplněno 07.02.13 13:21:

Z VOP doporučuji zejména body 7, 9, 10, 11, 12, 20, 24, 27 a 28.

Nejzajímavější (vzhledem k dotazu) je bod 9:

EP Queen Euniké má právo poskytovat reklamní služby ve prospěch obchodní značky Queen Euniké (sponzorovat nové členy) a také vykonávat přímý prodej produktů Queen Euniké vlastním jménem a na vlastní účet jako samostatný podnikající subjekt.

V takovém případě je povinen dodržovat související zákony a předpisy, podávat stanovená daňová přiznání a další přehledy. Pokud EP požádá společnost o výplatu provizí, je povinen společnosti Queen Euniké doručit aktuální živnostenské oprávnění nebo výpis z Obchodního rejstříku umožňující příslušnou podnikatelskou činnost, případně osvědčení o registraci k DPH.

výtka
Upozornění od sys clayman 07. 02. 2013 13:19:51
ano, tohle totiž není moc seriózní otázka, ale spíše reklama... tak to bylo trochu zobecněno.
iz*

Claymane, omlouvám se. Brala jsem dotaz jako klasický dotaz studenta, který začíná podnikat, a ještě se nevyzná v legislativě.

___ Tak už jen odkážu na web JakPodnikat.cz,na němž tazatelka zjistí vše potřebné k začátku podnikání, daním a pojištění.

doplněno 07.02.13 15:35:

Reakce na Modroočko (7. února 2013 v 10.34) a na Eulálie (7. února 2013 ve 13.17):

Opakovaná činnost za účelem dosažení zisku je (až na výjimky, do nichž nákup za účelem dalšího prodeje nespadá) možná na základě živnostenského oprávnění.

I VOP společnosti, jejíž produkty Modroočko prodává, ukládají řídit se platnou legislativou a např. výplatu provize podmiňují doložením platného živnostenského oprávnění.

Modroočko si měla hned od začátku činnosti vyřídit živnostenské oprávnění. Je povinna podat za r. 2012 daňové přiznání, ale vzhledem k výši provize jí sleva na poplatníka a na studenta pokryje daň, takže daň nakonec platit nebude.

Jako OSVČ vedlejší (je studentka) uhradí zdravotní pojištění pouze z dosaženého zisku, sociální pojištění za r. 2012 zřejmě (nízký zisk) hradit nebude.

___ Nebude-li tazateka dodržovat VOP, zruší jí společnost registraci, čímž by jí zanikl nárok na vyplacení provize. Kromě toho může podle platné legislativy vzniknout povinnost podat daňové přiznání i v případě nižšího zisku nebo v případě opakované činnosti jedenkrát za každý rok.

Přesné informace podá FÚ.

eulalie*
hodnocení

0x

Pokud byste vydělala více jak 20 tisíc, musíte zdaňovat. Do těch 20 tisíc je to osvobozené od daně. Pokud byste to měla jako soustavnou činnost, tak to už by chtělo mít živnost. Jste-li studentka do 26 let věku, tak byste to měla na vedlejší činnost. Přečtěte si jakpodnikat.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]