Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, kdo ví...V srpnu očekávám narození miminka, chtěla bych se zeptat, když jsem nyní na nemocenské a byla bych po celou dobu těhotenství, jak se mi bude počítat mateřská. Bude tím pádem nižší kvůli nemocenské, nebo se bude počítat z průměru za odpracované dny?
Nemocenské nemá na výši peněžité pomoci v mateřství (PPM) žádný vliv.
PPM se bude počítat z výdělků za 12 měsíců předcházejících neschopence. Pokud před neschopenkou trvalo zaměstnání méně než 12 měsíců, bude se PPM počítat z výdělků od začátku zaměstnání do konce měsíce předcházejícího neschopence.
Můžete si stáhnout kalkulačku pro výpočet PPM a výši si pro představu spočítat. Zdůrazňuji, že jde o orientační propočet, ve skutečnosti se může výše poněkud lišit.
Kalkulačka PPM (Excel, 32 kB) Kliknout na odkaz pravým tlačítkem myši > a vybrat "Uložit jako"
doplněno 05.02.13 03:05:Odpověď Inzinyrky není příliš přesná, ale je to logické, protože bez dostatečných vstupních informací se obě jenom dohadujeme.
Odpověď ivzez není příliš přesná. Jestli pojmem "mateřská" myslíte peněžitou pomoc v mateřství (někdo řekne "mateřská" a myslí rodičovský příspěvek), tak PPM se počítá z 12 kal.měsíců předcházejících nástupu na PPM. Tato doba se nazývá rozhodné období (RO). V podstatě se sečtou hrubé mzdy za RO a podělí se počtem kalendářních dnů za stejné období (zpravidla 365, v přechodných rocích 366). Aby to ale bylo spravedlivé, před dělením se odečtou od počtu dnů vyloučené doby, to jsou kalendářní dny nemocí nebo ošetřovaček v RO, takže pokud jste v RO odpracovala třeba 3 měsíce a zbytek promarodila, podělí se hrubé mzdy za ty tři odpracované měsíce počtem dnů za tytéž tři měsíce.
Příklad: Zaměstnání trvá už nějakou dobu, např. dva roky, od 10.3. 2012 do 15.3.2012 ošetřování dítěte, od 6.6.2012 nemoc (rizikové těhotenství), předpokládaný porod 28.9., nástup na PPM 8 týdnů před tímto datem, tedy 10.8. (pokud jsem dobře počítala). RO bude 8/2011 - 7/2012, za toto období se sečtou hrubé mzdy a dělí se počtem dnů 366-6(ošetř)-56(nemoc od 6.6. do 31.7.), čili 304 dny.
Inzinyrka@ ano, ale co když... Pracuji od října 2012 a na mateřskou 6 týdnu před porodem mám nastoupit 25 září 2013. a před tímto zaměstnáním jsem nepracovala, byla jsem v evidenci na ÚP. Splňuji podmínku 270 dnů nemocenského pojištění, ale nemám odpracovaný rok, ze kterého se počítá výpočet mateřské. Bude se počítat jen za tu dobu kdy pracuji? A co kdybych šla třeba na nemocenskou od 1.7.2013, splnila bych nárok na čerpání peněžité pomoc v mateřství?
Nechci sem kopírovat odstavce o rozhodném období ze zákona o nem.pojištění, stejně jsou napsané nesrozumitelnou úřední hantýrkou. Pokud neodpracujete 12 měsíců před nástupem na PPM, nebo i na nemocenskou, je rozhodným obdobím doba od začátku prac.poměru do posledního dne měsíce předcházejícího nástupu na PPM. Když budete na nemocenské, je to pojištěná doba, pokud bude trvat pracovní poměr.
Předpokládám, že Vám jde o informaci, zda/jak se nemocenská promítne do výpočtu PPM.
Nijak, PPM se vypočte z Vašich výdělků za dobu od nástupu do zaměstnání do konce měsíce předcházejícího začátku nemoci. (Žádné dávky, tedy ani nemocenské nelze použít pro výpočet dalších dávek - PPM, podpory, ...)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.