Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,obrátil se na mě jeden můj známý a já mu na to nedokázal odpovědět. Jedná se o toto.U nich v podniku se provádí na bráně kontrola tašek,batohů.
1- může vrátný,ostraha,kontorolovat tašky,nahlížet a hrabat se v nich? Je to podložené zákonem nebo nějaký §?
2-může vrátný,ostraha kontrolovat tašky,batohy když už pracovník prošel terminálem a "odpíchl si odchod" a tudíž už není v zaměstnání?
3- může vrátný,ostraha natáčet a fotit pracovníky bez jejich vědomí a pak ty materiály předat jejich nadřízeným?
Děkuji Luiss.
Tuto problematiku řeší zákoník práce v § 248/2: Zaměstnavatel je z důvodu ochrany majetku oprávněn v nezbytném rozsahu provádět kontrolu věcí, které zaměstnanci k němu vnášejí nebo od něho odnášejí, popřípadě provádět prohlídky zaměstnanců. Při kontrole a prohlídce podle věty první musí být dodržena ochrana osobnosti. Osobní prohlídku může provádět pouze fyzická osoba stejného pohlaví.
Pokud tedy zaměstnanec nechce, aby se člen ostrahy "hrabal" v jeho zavazadle, pak musí uposlechnout příkazu, aby vyložil všechny své věci např.na stůl ve vrátnici. Podle mého názoru lze provést kontrolu i po odpíchnutí, jinak by musela být kontrola prováděna před píchačkami a zaměstnanec by si mohl nabrat plný batoh materiálu či zboží a projít vrátnicí. Po odpíchnutí mu sice skončila pracovní doba, je však stále v prostoru zaměstnavatele. Bez vědomí pracovníka nelze pořizovat jeho obrazový záznam.
To samé jsme řešili v práci u nás a prý je to takto: Vrátný se může do tašky podívat, nikoliv se v ní hrabat, osobní prohlídku musí dělat jen osoba stejného pohlaví, po odpíchnutí již nikoliv.Osobní kontrolu ve skříňce pouze za přítomnosti policie, nikoliv tak, že si např. mistr jako nadřízený vzpomene.
S tím focením: neexistuje, aby si Vás bez Vašeho souhlasu někdo natáčel, fotil apod.máme v práci takovýho magora MVDr. , který je vedoucí OŘJ a jsme potravinářský podnik.On si fotil lidi, pokud se mu zdálo, že jsou špatně oblečení, dává nám pokuty i v řádu tisícovek, což podle našich informací nesmí.Pokutu v tomto státě Vám prý může dát pouze Policie nebo správní orgán.To se mi podařilo zjistit...Jde o to, co si lidi nechají líbit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.