Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Katastr - co znamenají pojmy?

Od: hata odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

před pár měsíci jsme se "z musu" nastěhovali do podnájmu v jednom RD. Bereme to jen jako přestupní stanici, koupili jsme dům, který se rekonstruuje, ale zatím není obyvatelný. Po vsi jdou o majitelích RD různé zvěsti. Koukala jsem na katastrr. Majitelem je matka (1/2) a dvě dcery (každá 1/4). V kolonce omezení vlastnického práva je "zástavní právo exekutorské", "exekuční příkaz k prodeji nemovitosti" a u matky a jedné z dcer "nařízení exekuce." Vůbec se v tomto neorientuji. Chápu to správně, že matka s dcerou jsou v nějakém finančním maléru, ručily domem a ten jim byl zabaven a je nyní požadováno věřitelem, aby byl zpeněžen? Jen teoreticky mě zajímá, jaká je šance na prodej domu, kde 1/4 je vlastníka, jenž není v problémech a tedy jeho část nelze prodat? Předpokládám, že nemovitost je neprodejná, jelikož 3/4 domu si asi nikdo nekoupí, pokud se s třetí majitelkou nedohodne na odpordeji?

A pro mě nejdůležitější otázka -jsme my nějak ohroženi? Mám nájemní smlouvu, kde je že byt je mi poskytnut bez vybavení. Nerada bych vystavila děti návštěvě exekutora a nerada bych pak dokazovala co je a není moje. Od nábytku a třeba notebooku, telefonu atp. nemám doklad prokazující že je věc moje a ne majitelky objektu. Potřebovali bychom zde ještě chvíli zůstat, ale nechci se dostat do potíží.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

rudolf*
hodnocení

2x

ano, někdo ze spoluvlastníků je ve "finančním maléru".. (kdo přesně zjistíte na katastrálnímu úřadu, když se podíváte do oddílu C listu vlastnictví - v nahlížení do kn nejsou podrobnosti)

prodat podíl jistě jde, byť zájem bude logicky menší;

ale pokud by se prodával většinový podíl, zájem bude určitě větší, než kdyby se prodávala opačně pouze 1/4..

"nařízení exekuce" je informace o zahájení exekučního řízení

"zástavní právo exekutorské" je výkon exekuce zřízením zástavního práva ve prospěch oprávněného, pro kterého ten konkrétní exekutor dluh vymáhá

"exekuční příkaz k prodeji nemovitosti" je výkon exekuce prodejem nemovitosti (pokud by byla dražba aktuální, byla by tam již zapsána i dražební vyhláška - většinou to trvá dlouho)

v tomto případě se samozřejmě může také stát, že přijde exekutorský vykonavatel provést mobiliární exekuci s "exekučním příkazem na prodej movitých věcí".. takže pokud máte v domě svoje vybavení, skutečně můžete čelit sporu s exekutorem,

nicméně, pokud budete mít doklady jaké píšete, nájemní smlouvu na prázdný byt, nákupní doklady k věcem apod., tak se s rozumným vykonatelem snadno domluvíte.. (pokud by nebyl rozumný, tak byste museli svoje věci vyžalovat vylučovací žalobou)

k věcem, u kterých nemáte doklady, můžete např. udělat dodatek nájemní smlouvy, ve které vypíšete seznam všech movitých věcí, které jste si do bytu přinesli, nebo smlouvy darovací, kupní, či o výpůjčce s jinými osobami (tady bych se nebál je antidatovat, ať už je pravda, že vám notebook dal bratr pod stromeček nebo ne)

ale, většinou je vykonatel rozumný, pokud je v situaci, jakou popisujete vy... medializovaných excesů je výrazná menšina...

repkin*
hodnocení

0x

*zed*upřímnou soustrast

doplněno 02.02.13 13:14:

Aha, už jsem se lekl, že ten nový domek je v exekuci, dokazovat to budete tou smlouvou o nájmu a taky stížností na vyjmutí věcí z exekuce. Ideální řešení je rychle dostavět a odstěhovat se do vlastního. Čím dřív, tím líp. Ohledně té exekuce poradí fundovanější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]