Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotenství vs žloutenka v práci

Od: haninka* odpovědí: 4 změna:

Ahoj, kámoška má následující problém:

je zaměstnankyní nejmenovaného státního úřadu a mají tam žloutenku. Je v sedmémm měsíci těhotenství a bojí se tam chodit, páč když to chytí zdravý člověk je to něco jiného než ona. Zároveň se bojí tam nechodit, páč by musela "na nemocenskou" a tím pádem by měla menší mateřskou. Do práce by chtěla ještě chodit ale fakt se bojí. Nemůže to být v tomto jejím stavu "překážka výkonu zaměstnání na staně zamestnavatele"? Nebyla sice žloutenka v jejím kanclu, ale dotyčný chodil s nimi na WC a do jídelny. Přeci za stávajícího stavu nemůže chodit do zaměstnání a ohrožovat své dítě, ne? Díky moc za info

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No, rozhodně to překážka v práci na straně zaměstnavatele není, ptž zaměstnavatel svým zaměstnancům práci dál přiděluje, tudíž oni jsou povinni ji vykonávat.

Pokud hygienik provoz nezavřel, tak ho shledal dostatečně bezpečný při dodržení hygienických opatření. Rozhodně větší riziko nákazy hrozilo, když zaměstnanec se žloutenkou ještě pracoval a nevědělo se o tom, že je nakažený. Při ojedinělém případu žloutenku se nezavřela ani škola, kam chodí moje děcko a že u dětí je těžší uhlídat, aby děti nebyli čuňata, myli si ruce a neoblizovali po sobě příbory. Prostě to z hlediska rizika nákazy přišlo hygienikovi dostatečně v pohodě ;)

Jinak pokud má i přesto strach, tak jsem přesvědčená, že v jejím stavu jí gynekolog určitě nechá doma na neschopence. Neschopenka mateřskou nijak nesnižuje, vůbec se do ní nepočítá, tak vaši poznámku o menší mateřské nechápu *nevi*

haninka*

Aha dík, jsem nevěděla za jaké období se dělá průměr na mateřskou. Takže když budu rok před porodem marodit tak mám mateřskou stejnou jako když chodím do práce? Přeci se to vypočítává z nějakého průměru ne? Dělala jsem mzdovou účetní, ale s mateřskou jsem se vůbec nesetkala, takže nevím. Takže může kámoška na nemocenskou aniž by ohrozila výši "výdělku" na mateřské?

Mateřská se počítá z platu za 12 měsíců před nástupem, ale ne z nemocenské. Takže kdybys dejme tomu nastoupila na mateřskou letos v lednu, tak by se ti počítala z období 1-12/2008. Kdybys byla dejme tomu od začátku září do konce roku na neschopence, tak po odečtení doby nemoci by se ti fakticky počítala z období 1-8/2008 (pokud to tedy zjednoduším). Prostě mateřská se počítá jenom z vyměřovacího základu - tzn. z peněz od zaměstnavatele, nikoli z nemocenských dávek a denní vyměřovací základ se zjišťuje vydělením počtem dní, za které ty peníze náležely (čili za dobu nemoci nenáležely, takže se s nimi vůbec nepočítá). Opět tedy hodně zjednodušeno, vynechala jsem redukční hranice, jenom jde o základní prinicp. Kdybys marodila celý ten rok (nebo třeba čerpala rodičovskou dovolenou či byla na neplaceném volnu), čili bys v daném období neměla žádný příjem, ze kterého by se ti mateřská mohla spočítat, tak by se nějaký příjem hledal dál do minulosti po třech měsících - tedy 10-12/2007... 7-9/2007... dokud by se nějaký příjem nenašel, ze kterého by bylo možné mateřskou spočítat.

Kamarádka na nemocenskou klidně může, výši mateřské by si ohrozila jedině v případě, že by teď očekávala nějaké extra hodně velké odměny, o které by díky nemoci přišla.

felicitas01*
hodnocení

0x

Vaše kamarádka by měla co nejdříve navštívit svého gynekologa a vše mu povědět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]