Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Miminka v baby boxu - co je dál?

Od: kristyn odpovědí: 24 změna:

Hezký večer mám takový dotaz:/ Asi jsem hrozná a bezcitná. Ale jemi 16let a jsem v 27týdnu těhotenství. Těhotenství je neplánované a bohužel jsem to zjistila až skoro ke konci 20týdne. Zezačátku jsem si miminko chtěla nechat ale čím se to blíží tím více ho nechcu:/ jsem v druhém ročníku zdravotní školy a já si prostě nedovedu představit můj život najednou s mimčem:/ Uvažovala jsem o baby boxu ale vůbec nevím jak to s tím chodí a jestli se zato platí a jak to všechno bude:/ mám sice prímo rodiče co by mi s miminkem pomohli ale já sama se na to prostě necítím:/ Byl to pouze velký omyl a tedkom nevím co mám dělat:( Zatím jsem o tom mámě neříkala že to mimčo nechcu a ani nevím jak ji to mám říct:( Můžu se v 16ti přece už rozhodovat sama nebo s tím musí souhlasit i rodiče?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Kristýn - nevím proč tě všichni rádci přemlovají, aby dítko zůstalo doma - oni se o něj starat, ani jej živit nebudou, je to tvůj život a jen tvé rozhodnutí. Že zde se stále opakuje ... nápor na svědomí, vzpomínky ... pokud je to tvé rozhodnutí, tak to zvládneš. Nic jdnoduchého, ale zvládneš. Takové mimčo zde někdo nazývá sirotkem, ale tento mrňous už v 6ti týdnech bude u milujících rodičů, kteří na něj čekají třeba 10 let. Nebála bych se, že bude strádat, možná náhradní rodiče mu dají více než budeš schopny ty.

Asi vypadám jak necita, ale má dlouholetá kamarádka také vyrůstala v náhradní rodině od miminka a v žádném případě ji to nijak nepoznamenalo. Vezmi papír a do dvou sloupců napiš vše PRO a vše PROTI. Tak budeš mít jasno co podniknout. Vyjdeti-li adopce, svěř se mance co nejdříve. I ona musí plánovat moc a moc dopředu aby, jste tohle zvládli.

Věřím v šťastné rozhodnutí.

hop®

Uško, všichni rádci nepřemlouvají, aby děcko zůstalo doma!

Ale všichni nabádají ten krok ještě pořádně zvážit, protože to opravdu není jednoduché rozhodnutí, popřemýšlet o všech možných variantách řešení situace a pak vybrat tu opravdu nejlepší, vzhledem k osobní situaci tazatelky i budoucnosti jejího mimča...

hodnocení

3x

Nějak k tomu všemu přistupuji s nedůvěrou. Proč?

Děvče na zdrávce je určitě daleko informovanější, než tady předvádíš Ty. Byby box pomohl zachránit hodně miminek, ale: to chceš rodit někde doma ve vaně či na záchodě? A pak dítě donést do baby boxu? Je to zařízení opravdu pro ty ženy, které nerodí v porodnici. A pokud se v nich pak pohne svědomí, baby box pomůže. Je to rozhodně lepší, než nějaká skládka.

Ale: když jsem rodila ve 23 letech své první děcko, mělo 4,30 kg. Nešlo to, silné krvácení, transfůze. Nedovedu si představit, jak bych mohla rodit mimo nemocnici. Asi bych nebyla já ani dítě.

A pokud budeš rodit v nemocnici, jako že ano, baby box nebude potřeba. Jen prostě oznámíš, že dáváš miminko k adopci. Neuvidíš ho, nedozvíš se, co je to za pohlaví. Hned po porodu jej odnesou.

Dost mě zarazila věta: můžu si o tom v 16 už přece rozhodovat sama...*bzum* To tedy nemůžeš. Studuješ, nevyděláváš, nejsi plnoletá, jsi na 100 % závislá na rodičích. Takže rodiče do toho mohou mluvit, s tím se smiř.

A co "tatínek"? Jak ten se k celé věci staví? Byl u toho přece také. Ten se ženit nechce?

Nakonec: nechci tady mentorovat, ale třeba jednou by Ti bylo to děcko, které chceš dát pryč, dobré. Odříkaného chleba... Nikdy nevíš, co může být. Další děti třeba už mít nemusíš, může se i stát, že se třeba nevyvedou a jak budeš stárnout, budeš stále víc vzpomínat na to první, které jsi dala pryč. Jak se asi má, jak asi vypadá, kde a jak si žije. Musí to být velký nápor na psychiku.

Proto bych se snažila vše překlenout, pokud Ti jsou rodiče ochotni s malým pomoci, máš z poloviny vyhráno. Nech si ho a uvidíš, že jednou budeš moc ráda za to, že ho máš.

Hodně štěstí a hodně rozumu při rozhodování. *houpy*Jaga.

doplněno 28.01.13 07:54:

Co mi pořád leží v hlavě - jsi opravdu studentka na zdrávce? Těžko mohu pochopit, že děvče s určitými zdravotnickými znalostmi přijde na to, že je těhotné až ve 20. týdnu. Nešulíš nás tady trochu?*ee*

Jaga napsala všechno i za mně. Neměnila bych ani čárku. *palec*Naprosto stejný pohled.

ladinpraha*
hodnocení

2x

Baby box je přece určen k něčemu jinému. U tebe to přece nebude anonymní riskantní porod někde na záchodě, ale v porodnici. Tam budeš mít možnost se dítěte zříct a dát ho k adopci.

doplněno 27.01.13 20:04:

Doporučuji ti celou tuhle věc důkladně probrat hlavně s mámou a její názor brát velice vážně. Věř tomu, že pokud se dítěte zbavíš, tak tě to těžce poznamená na celý život a budeš si to vyčítat až do smrti. Výčitky svědomí přijdou, dříve nebo později, ale přijdou a s nimi bude život velmi těžký.

pt®
hodnocení

2x

Pokud by Vám rodiče pomohli, máte vyhráno. Maminka může převzít péči o miminko, bude na mateřské a Vy doděláte školu. Jednou budete na své dítě pyšná. - pt

doplněno 27.01.13 20:03:

Nějak ti to nevěřím. Pokud studuješ zdr. školu, musíš něco o těch boxech vědět. Takto nepíše děvče v popisované situaci. Někdo se tu dnes večer baví.

eulalie*
hodnocení

1x

Promiň a to jako chceš porodit kde? Doma? To snad ne. Když porodíš v porodnici, můžeš dát miminko okamžitě k adopci. Ale moc dobře si to rozmysli. To dítě za to nemůže, že ty chceš ještě studovat. Pokud máš rodiče, co by pomohli, neopouštěj svoje dítě. Třeba je to jediné dítě, co v životě budeš mít a co pak bys dělala? Chceš obětovat dítě z vlastní krve kvůli studiu? Představ si, že by toto udělal někdo tobě. Vžij se do kůže toho opuštěného mimina. Fakt si to zaslouží být odložené vlastní mámou? Buď ráda, že ti rodiče chtějí pomoct!

kristyn
hodnocení

nechcu rodit doma mamka ví že jsem těhotná jen nevím jak ji to mám říct že se nechcu po porodu o mimčo starat a dát ho radši k adopci nebo do baby boxu aby našlo lepší rodinu. takovou která třeba miminko nikdy mít nemůže a moc si ho přeje.

eulalie*

A rodiče jsou ti jak moc ochotni pomoci? Važ si té pomoci. Nebo máš dojem, že tvoje rodina není pro to dítě dost dobrá? Možná, až se ti to mimčo narodí, tak změníš názor.

hop®
hodnocení

1x

Můžete porodit v porodnici a dítěte se vzdát k adopci, v tom není problém.

Ale ještě o tom popřemýšlejte, myslím že toho budete litovat, že Vám pak mimčo bude chybět, přecejen budete máma. Poraďte se s mamkou, bude na to asi mít jiný názor, ale víc hlav víc ví, rozhodnutí bude stejně na Vás, alespoň snad vymyslíte optimální řešení situace.

Přeji Vám, abyste svého rozhodnutí nikdy nelitovala...

hodnocení

1x

Priznam se,ze tomu nerozumim a nikdy asi rozumet nebudu.Nechtene dite-ALE SAKRA MOJE,NE?Tady se zrejme nejedna o to,ze ho neuzivi,ale ze se nechce starat o vlastni dite.Jak to?Pamatuji si,ze kdyz me bylo 16,tak predstava mit dite,bylo neco nadherneho.Diky zodpovednosti,jsem jej mela az ve 20letech.Nechci nikoho moralizovat,ale faktr nerozumim,nicemu.

martinaa*
hodnocení

0x

Ne, k babyboxu prostě přijdeš (vybereš si chvíli, kdy nikdo není poblíž), a mimčo strčíš dovnitř. Otevření babyboxu (nebo jeho opětovné zavření, to si nejsem jistá), spustí alarm u příslušného zdravotnického personálu, který si pak dítě vyzvedne a už ho nikdy nemusíš vidět. Nicméně pokud máš rodiče, kteří jsou ochotni pomoci, je to super.

Záleží ale na tobě.

doplněno 27.01.13 19:21:

Mamce bych řekla, že jsem se rozhodla dát dítě do babyboxu a přenechat ho milující rodině, protože u mě by strádalo.

doplněno 27.01.13 19:23:

Jistá rizika však představuje porod doma, protože v nemocnici dítě do boxu nedají. Pokud by ses rozhodla rodit v nemocnici, můžeš se s lékaři domluvit, že ihned po porodu dítě odnesou a ani ho neuvidíš, prostě se ho zřekneš a tím ho dáš k adopci.

myslitel
hodnocení

0x

Hezký večer,

skuste nejdříve zajít za "přítelem", zda by si Vás vzal za manželku. Pokud do toho nebude chtít jít, řekněte to své matce. Pokud by Vám ani ona nechtěla pomoci, máte možnost zajít do společnosti ochrany malých dětí, kteří by poté zařídili adopci dítěte do rukou majetných a hmotně dobře zajištěných lidí, kteří ovšem své děti mít nemohou. Baby box bych nedoporučoval nebo jako úplně tu poslední a nejkrajnější možnost. Ideálně bych si to pro Vás představoval tak, že Váš geroy se opravdu představí jako pravý hrdina a vezme si Vás za manželku, Vaše rodiče to přivítají jako vynikající událost, vezmou Vás do náruče, zaplatí Vám veselku a všichni se budete mít rádi s malým děťátkem uprostřed šťastné rodiny. Přeji světlé zítřky Vaší inteligenci a Vašemu dítěti

hahanaj*
hodnocení

0x

Plně tě chápu ve tvém věku sis nic neužila a dítě se ti najednou zdá přítěží. Pokud se rozhodneš pro adopci - i když dítě nikdy neuvidíš - věř je to nápor na psychiku.

Stejně ti to bude v hlavě stále "šrotovat" jak se má , kde je , jaký má domov a pod... myšlenky .

Pokud by ti rodiče pomoc nabídli ,nezříkej se jí...přemýšlej o tom. Mohlo by se stát ,že jiné dítě pak už mít nebudeš - tím tě nechci strašit - ale psychika dělá hodně .

Přeji ti jen dobré rozhodnutí .*houpy*

krkovicka*
hodnocení

0x
Zkoušela si se poradit s někým nezávislým?Třeba s psychologem nebo sociální pracovnící?Porod v nemocnici proběhne poté kdyby jste se rozhodla miminko putuje do kojeneckeho ústavu zde i kdyby jste podepsala papíry že se miminka vzdavate máte se zákona 6týdnu kdy miminko si můžete vzít zpět.Soudní cestou,bohužel.Po šesti týdnech je dítě připravené k adopci.Zvážte vše i to že Vaše rodina to nebude mít lehké.Okolí taky ze začátku nebude přívětive.Co otec?Přece jenom je to i jeho dítě,může se o něj hlásit.Bohužel jste svobodná matka a jen vy rozhodujete.
doplněno 27.01.13 20:01: Je opravdu nutné abys sis s maminkou o tom promluvila.Nenechat je v čekání.Nedovedu si představit co rekneš mámě až ti z nákupu přinese dětský ponožky nebo obleček že je už na čase nakupovat výbavičku.

zabu
hodnocení

0x

Na psychiku je to záhul v každém případě. Ale než mít doma nechtěné dítě, dej ho radši k adopci. Uděláš tím radost někomu, kdo si to dítě hodně přeje, a nemůže ho mít. A dítěti zajistíš lepší podmínky, než mu můžeš dát nyní ty. S mámou určitě promluv, ona ti to bude hodně rozmlouvat, mt starší už jsme takoví, ale jestli ho opravdu nechceš, mohla by tě podpořit.

cobrak*
hodnocení

0x

Nejsem si úplně jistý, protože jsem ve škole tyhle věci nějak nevnímal, jelikož nejsem holka, ale při gynekologii nám jeden doktor myslím, říkal, že je možné udělat ještě v týdnu 30. Ale nechci kecat a šířit fámy, jen Vám chci říct, abyste se informovala u gynekologa. Klidně telefonem, je to anonymní. Hodně štěstí.

P.S.: Miminko by se vždycky mělo narodit do milující rodiny, která je na něho připravena a já si myslím, že to ta Vaše je. Není žádný problém si mimčo nechat. Rozhodně ho do babyboxu nedávejte, protože pak budete litovat. Teda aspoň já bych litoval určitě. Pokud říkáte, že Vaši by Vám s mimčem pomohli, znamená to, že byste školu vystudovala normálně a to by by ten hlavní problém, ale když není, zkuste si to rozmyslet. Každopádně bych doporučil psychologa. Hodně štěstí a ať se rozhodnete jakkoliv, buďte připravená na to, že Vaše rozhodnutí je to správné!

doplněno 27.01.13 22:37:

Právě, to samozřejmě vím :) Jen mi něco říká, že nám to nějaký doktor říkal. Římám to proto, aby si to maminka budoucí někde dohledala, protože je to třeba naděje nějaká.

doplněno 27.01.13 22:39:

Mowla: Děkuju. Ano, jsem také proti tomu, ale myslím si, že pokud je nějaká šance, že by se dítě nemělo dobře a bůhví, kdo by si ho osvojil, je lepší potrat, dokud to jde. S tím 30. týdnem se mi to zdá jako totální hloupost, ale prostě mi něco říká, že jsem to slyšel. Souhlasám s Tebou ;)

pb®

V 30.týdnu co? Potrat? V 30.týdnu to bude životaschopný plod (pokud nebude mít nějakou vadu neslučitelnou se životem), bude vážit něco přes 1kg. Potrat se dělá na přání matky do 12.týdne těhotenství, pokud je dítě poškozené tak do 24.týdne, ale to se nejedná už o potrat ale o vyvolaný porod. Pokud těhotenství přímo ohrožuje matku na životě, pak se ukončuje kdykoliv.

hop®

Cobraku, vážím si Tě pro Tvoje lidské i odborné názory, ale upřímně, v tomto případě bych potrat opradu nedoporučoval, myslím, že je lepší dítě donosit...

hodnocení

0x

Nezlobte se,ale nemuzu si odpustit vetu.proc by se mel starat nekdo jiny,kdyz je dite vase?Mela by jste se k tomu postavit celem a pockat az dospejete,jelikoz by vas to pak mohlo mrzet.Pokud se na to necitite,jiste pomuzou rodice,nez aby prisli o vnouce.Mela by jste rici a to hned matce,ze se na to necitite,coz v 16 muze byt.Rozhodne jdete do porodnice.Nezapomente na to,ze jiz ted dite vnima,zda je chtene,ci nikoliv.Dejte pozor,aby se vam to jednou nevymstilo a nebylo narusene.

doplněno 28.01.13 08:37:

Jinak jste opravdu hrozna,bezcitna,ale hlavne sobec.Zamyslete se jestli je dulezitejsi clovicek,nez vase jine zajmy.

hodnocení

0x

tohle je opravdu těžká situace,pořádně si všechno promysli, není to třeba jen že jsi se zalekla být mamkou? nechci tě ani v nejmenším přemlouvat ale je nutné si uvědomit to jestli opravdu nejsi připravená nebo jestli máš jen strach. podle mě by ale nejdřív bylo dobré a taky nutné sednout si s mamkou a probrat vsechny moznosti,hlavně v klidu-nebo zkuste zajít za odborníkem,psychologem-možná se ti to zná přehnané ale je to velký krok.hlavně nic nedělej za zády rodičů,opravdu! držím vám všem palce :)

patae
hodnocení

Holčina si to všechno ujistila v hlavě tak už ji nech te na pokoji. Nic o záchodě ani podobných věcech rozhodně nepsala...

Vidím, že jsme Ti tady opravdu pro srandu králíkům. Jsi 16 letá, těhotná, navíc schizofrenička. Chvíli jsi Kristin, chvíli zase Patae. Kdo ví, jestli nám za chvíli nenapíšeš třeba pod nickem Pepek. Proč nás taháš za nos, když to s Tebou myslíme dobře.

Podle mě jsi ve skutečnosti nějaká 70 letá babička a protože v televizi právě neběží Ordinace, ani Dallas, nudíš se a vymýšlíš si na nás podobné ptákoviny.

Už Ti, milá Kristin-Patae, nevěřím ani slovo.*cert*Jaga.

hop®

KRISTYN - PATAE - jsme rádi, že jste si to "obě" ujasnily...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]