Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám problém.Prodával jsem notebook, s kupujícím jsem se domluvil na tom, že si zboží převezme a pak po otěvření a ověření obsahu zaplatí.Notebook jsem tedy poslal na uvedenou adresu a kupující si jej převzal.Zpočátku komunikoval téměř okamžitě, ale od odeslání notebooku skoro vůbec.Telefon nezvedá, na maily nereaguje.Jde mi o dost velké peníze(desítky tisíc).
Byl jsem naivní, když jsem mu takto věřil.Ale s dobírkou by určitě nesouhlasil a platba předem v denšní době je také riziko.Takže jsem to vzal všechno na sebe.Můžete mi poradit jak postupovat?Mám to nahlásit na PČR,nevysmějí se mi?Jde o to, aby pak nezpochybnil to, že v balíku byl ksutečně ntb a ne třeba cihly...Jsem z toho už zoufalý.
Děkuji.
Takže chcete říct, že dotyčný má Váš noťas za desítky tisíc a vy nemáte ani žádný podepsaný papír o to, že si ho převzal?
Tak to je vcelku problém. Nějak se mi ani nechce věřit, že by dnes někdo takhle riskoval.
Určitě ale máte fakturu, záručáky a pod. Tím sice můžete prokázat, že jste měl noťas značky ... výr. čísla ... ale jestli to ten vykuk obratem střelí dál a pak zapře, tak pochybuji o úspěchu.
Trestní oznámení. Nic jiného nezbývá. Ovšem kvalifikace "podvod" je nesmysl. To by se muslo dokázat že již předem se chystal na to že zboží nezaplatí. Pokud byl prokazatelně vyzván k zaplacení, nebo vrácení a neučinil by tak, tak se jedná o "zpronevěra" Popřípadě se jedná o "neoprávněné užívání cizí věci" ale asi se nebude jednat o značnou hodnotu.
Na vše ale odesílatel musí unést důkazní břemeno.
Dobrý večer,
Pokud si někdo chce něco koupit, tak balík převezme i za předpokladu dobírky. Sice ne samotný doručovatel, nesmí zásilku otevřít při doručování, ale pokud balík odešlete např, službou české pošty, s.p. balík na poštu, nebo balík do ruky s tím, že bude uložen na jeho příslušné poště, můžou na poště balík zamětnanci otevřít za přítomnosti příjemce a dvou zaměstnanců ČP. Pokud je zboží v pořádku, příjemce zaplatí, pokud ne, sepíše se reklamace... V dnešní dbě je spousta možností. A i tak bych určitě takovou zásilku poslal formou expresní pošty za 214 ,-, než o ně přijít!
Jinak myslím, že pokud máte k dispozici e-maily o komunikaci s příjemcem a podací lístek, kde je uvedeno co je v zásilce, nebo i ne, tak sice složitou cestou, ale přesto by jste měl šanci na vymození své pohledávky, nebo navrácení příslušného zboží... Pokud tedy již, nekomunikuje, nastřádejte si své doklady, které to vše prokazují, vlastnictví Notebooku, doklad o podaní zásilky apod... Pak určitě jet na nejbliží stanici Policie ČR, kde Vám zcela jistě pomohou váš problém vyřešit, nejste jediný v dnešní době, kdo je důvěřivý a naivní. Proto vzít si ponaučení a pak už nikdy více... Držím Vám palce, aˇVám to dobře dopadne. Pěkný večer
Měl jste to poslat na dobírku a bylo by po problémech. Jestli je to delší doba, tak posbírejte všechny dokumenty a podejte na policii trestní oznámení akorát nevím jak dokážete, že jste poslal ten notebook. Pokud budete mít emailovou komunikaci s kupujícím, kde je něco o odeslání notebooku, tak je to dobře. Jà jsem např. poslal zálohu 3500Kč na telefon s tím, že po obdržení zálohy, mě telefon pošle a neposlal mě ho. Tak jsem si přes administrátora www.bazos.cz nechal poslat na emailovou adresu znění inzerátu, to jsem si vytiskl a vytiskl jsem si i emailovou komunikaci s tím podvodníkem, ještě útržek složenky o zaplacení zálohy 3500Kc a na policii se to sepsalo a policie zjistila, že ten podvodník podvedl více lidí, takže to byl trestný čin, takže myslím, že se těch peněz dočkám. Kdyby Vám nepomohla policie, tak je to špatný. Každopádně Vám přeju, ať vše dobře dopadne.
Popravdě, nevěřím, že je někdo tak...ehm... naivní (nechci psát sprostě, ale to je donebevolající!), že by noťas za, dejme tomu, 30 000,- poslal jen tak... teď už asi pozdě bycha honit. Poučení pro příště.
Já vždy vyžaduji platbu předem a také z 99% platím vždy předem a žádný problém. Na aukru nebo mimibazaru či mimiaukci je zcela běžné, že zájemce zaplatí předem.
Podvod je nutno dokázat. Je sviňská doba, komu dnes věřit? To kdysik nebývalo, jen vyjíímečně. Zcela běžně se hradilo předem, nebo zaslalo zboží na vyzkoušení. I do zahraničí jsem posílal peníze předem. A asi bude hůř.
Je tu někdo z Prahy 10? Ntb jsem posílal na adresu: 28.pluku 45, Praha 10, 10000 na jméno Petr Kucmin, email: zjola@seznam.cz, mobil: 603353977.Telefon nebere, dokonce to i dneska típnul.
Potřebuji o tom člověku vědět co nejvíce.
Haha, to číslo patří možná nějakému Hovorkovi z katolické školy:
Nicméně vypadá to na dlouho neaktualizované stránky, možná už číslo patří někomu jinému.
Email:
Já bych na něj podal trestní oznámení.
Jelikož to bylo posláno na danou adresu do Prahy, tak pošta to vydá jen konkrétně té dané osobě.Bylo to posláno jako balík do ruky, tedy dodání na adresu přímo s předáním.
Jj, je to bytový dům (přes 30 bytových jednotek), v němž sídlí i několik firem, pár kroků pod Vinohradskou nemocnicí (a kousek necelých 10 minut ode mne a od soudu).
V katastru nemovitostí jsem sice Petra Kucmina mezi vlastníky jednotek nenašla, ale to neznamená, že tam nebydlí v podnájmu (majitelé části jednotek/bytů mají trvalý pobyt jinde).
Kdyby byl P.K. zaměstnán v některé firmě, uvedl by pravděpodobně firmu do adresy. Podle mne tedy nejspíš má od někoho pronajatý byt.
Zkuste se obrátit na Společenství vlastníků jednotek domu 28. pluku 914/45, Praha 10, např. na předsedu (Daniela Šťourače) nebo na člena výboru (Martina Mikulu). Oba mají v domě mají trvalý pobyt a mohli by mít přehled o tom, kdo v domě skutečně bydlí.
doplněno 24.01.13 15:16:Zapomněla jsem vložit odkaz: Společenství vlastníků jednotek domu 28. pluku 914/45, Praha 10
doplněno 25.01.13 20:37:Ano, bydlím blízko, ale nevím, jestli bych se tam teď dostala (neodklízí se tu snih a já můžu chodit jenom v teniskách).
Jestli v tom domě bydlí, a jestli opravdu má dceru, navštěvovala by dcera pravděpodobně MŠ nebo ZŠ v ulici Roháčových kasáren, případně ZŠ Jaselská.
___ Zkuste napsat dopis tomu předsedovi nebo členovi výboru (oba tam bydlí).
Ale podle mne by bylo rozumnější se rovnou obrátit na policii s vytištěnou dosavadní komunikací. Texty e-mailů na mne působí dojmem, že se snažil získat trochu času.
doplněno 25.01.13 20:42:PS: IP-adresa 89.24.21.1 patří T-mobile, tady v okolí má T-mobile pokrytí ADSL a 3g (intenet na cesty), pravděpodobně i internet do mobilu (nemám ověřeno). Policie by mohla zjistit, komu ji T-mobile v té době přidělil.
Dobrý den.
Tak pokud je v podnájmu, tak to bude problém.
Chtěl bych zkusit poslat na to společenství vlastníků email, ale není tam žádný konakt.
Vy bydlíte někde kousek? Přepokládám, že když byl notebook zaslán na danou adresu a na konkrétní jméno, tak by pošta ´´balík do ruky´´ bez předložení dokladu totožnosti nevydala.
Děkuji za odpověď.
To je uplne jedno, podej trestni oznameni, polici vi jak ma postupovat. Najdou si ho, posilal si balik, na poste ho zvazili a predali dale, to vse se da dohledat a proverit. Napis mu SMS ze podavas trestni oznameni. Jestli se ti neozve nevahej a rychle to res s policii.
Mám podací lístek, na internetu se dá dohledat, že byla zásilka vyzvednuta v pátek minulého týdne a navíc mi ten dotyčný dokonce psal po obdržení balíku, že je vše v pořádku a že v pondělí tento týden budu mít peníze na účtu.Pak se odmlčel.Telefon schválně nezvedá, přitom jsem si zjistil, že u telefonu v tu danou chvíli byl, protože hlasový automat hlásil, že zrovna hovoří a pak byl můj hoor ukončen.Na SMS ani emaily nereaguje.
už vidím ,jak se bude tvářit ten policajt
. Ale aspoň se poučil . Už vidím ten email . Posílám notas a když bude vše ok pošli peníze . A co když vše ok není , tak peníze poslat nemusí?
Ne, on mi ten dotyčný psal, že je vše v pořádku a v pondělí vkládá peníze na účte.Tímto mailem to vlastně potvrdil...Mám cleou komunikaci.Pak v pondělí se vymlouval na to, že to nesthil, že musel s dcerou k doktorce, v úterý psla, že do 3 hodin budu mít peníze na účtu a od středy se odmlčel.
Jeho email těsně po převzetí:
dobry den,
notebook dorazil, vsechno je v perfektnim stavu, hned v pondeli rano vkladam penize na vas ucet, muzete se na 100% spolehnout.Dobry den,
omlouvam se, ale v noci mi onemocnela dcera, rano jsme bezeli k doktorce a hned potom jsem musel do prace, penize mam u sebe, tak hned, jak se odsud dostanu, letim do Sporitelny.
třetí email:
Dobry den,
behem 3 hodin mate penize na uctu, spolehnete se, driv se bohuzel do banky nedostanu, hned posilam sms
Jste s prominutím hlupák...
Doporučím vám nejjednodušší postup který jsem taktéž absolvoval (adresovaná osoba bohužel zemřela) ozvat se nemohla.
Napsat doporučený dopis na onu zmíněnou adresu (kam byl ntb poslán) s ideálně emaily kupujícího a jasným textem.
DO 3 DNŮ BEZ ODPOVĚDI NA KORESPONDENCI JDU PODAT TRESTNÍ OZNÁMENÍ. Pak se všemi materiály jít na policii...
A ještě povím jak to chodí.
Podvodník se na aukru zaregistruje na falešnou adresu, leč existujícíc adresu, na ideálně prázdnou schránku dá své jméno kde přijde ověřovácí aukro dopis, ten si jednoduše vyzvedne, aktivuje aukroúčet, udělá pár menších dobrých obchodů na důvěru.
Později si najde nějakého hlupáka a takovouto položkou(většinou jich najde více aby se mu tohle šaškování vyplatilo) a samozřejmě není hlupák a v pravý čas si počká na poštáka, než bude chtít vypisovat lístek který se vhazuje do schránky tak se optá a komu že to je a pošťák s ulehčením o další práci a lístek balík předá.Takhle to lze během zdržovácí platební procedury udělat nekolikrát a v případě několika dražších položek se dostat k několika se tisícovým částkám... popisováno policistou, relativně starší kousek ale co vím dá se to tak dělat i dodnes, největší oříšek je v tomto případě bankovní účet ale i to lze nějak vychytat...
Soráč za mé chyby, Vy se ze svých poučte.A MAZEJTE NA POLICAJTY s ústřižkem od doporučeného dopisu...
doplněno 24.01.13 22:23:Bazoš, aha já někde zahlédl aukro a to mě dost hodně zmátlo...
Jestli je to bazoš tak nebudou ani prachy ani ntb...
Tam se obchoduje přes kradené občanky už několik let...
doplněno 25.01.13 12:52:Balamutit se dá i kradenou občankou šmudlo ss1.
ivzez můžete mi na sebe dát email? Na Policii chci zajít, ale právě jsem měl obavy z jejich reakce, zda mi vůbec budou věřit, že se takto naivní člověk jako jsem já napálil...
Být Vámi, dám si facku a pak si seženu jakýmkoliv způsobem toho člověka a tomu tak šíleně rozbiju hubu, že vyplivne zuby a už to nikomu neudělá... A pro příště, buďte opatrnější, nikomu nic neposílejte. Měl jste to poslat jako balík, kdy by dotyčný zaplatil hned při převzetí na poště. Jednou jsem si kupoval takhle něco a ten člověk špatně vyplnil políčko a cenu, na které jsme se domluvili napsal do kolonky "hodnota balíku" a kolonku "na dobírku ...Kč nechal prázdnou. Tak jsem mu zavolal, že mu to pošlu na účet a ať si dá příště pozor. Takže mi moc poděkoval a byl šťastný, že jsem se zachoval slušně.
doplněno 25.01.13 11:25:Já bych to nahlásil, ale počítejte, že se nic nemusí stát. Já bych prostě sednul na google a prohledal všechny stránky a odkazy s jeho jménem. Vždycky se něco najde. Popř. zavolejte do všech těch firem, které sídlí na tom místě dodání (pokud jsem dobře pochopil výše) a ptejte se na tohle jméno. Klidně se můžete představit jako policajt nebo exekutor...
cobrak- díky za podporu.Mám to nahlásit na policajty? Dle přispěvku výše jde prý i obalamutit ta adresa...Takže nevím, jak by se ten Petr Kucmin dal dohledat, pokud na té adrese třeba vůbec nebydlí a pouze si tam vyzvedl balík.
Co chces jeste slyset. Porad se to opakuje. SEBER VSECHNO CO O NEM MAS, VCETNME TE TVE IP ADRESY (KTERA SE TA TAKY SFALSOVAT) A JDI NA POLICII!
Pripada mi to jako bys hledal duvod proc to neresit a rovnou se smiril s tim ze si prisel o prachy.
No nasel jsem toto na googlu, podle telefonniho cisla je to:
Servisní a mediální
Telefon:603 353 977
E-mail:Katolické gymnázium
Jo a asi je z Třebíče. Je to ze Studentskeho parlamentu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.