Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
Chtěl jsem se zeptat, vlastním kus pozemku 2317 m2 uprostřed pole. Nemám k němu příjezdovou cestu a tak o stavbě nebo prodeji (když bych za to chtěl víc než 5 Kč za metr) nemůže být zatím řeč. Je to na kraji obce ve slibné lokalitě nedaleko Prahy kde teď dostavěli dálnici. Už leta dostávám od zemědělce 100Kč ročně! za to že to pronajímám, což mi přijde docela směšné.
On teď přišel s nabídkou asi 400 ročně. Ale za podmínky pět let výpovědní lhůta.
No nejen že novou smlouvu nepodepíšu ani náhodou protože pět let je děsně dlouhá doba, ale zvažuju jestli vůbec celou nájemní smlouvu teď nevypovím.
Můj dotaz je: ten kus pole pravděpodobně neobdělávaný zaroste plevelem a jezdit tam rozhodně nebudu. Nemůžou z toho v praxi pro mě plynout nějaké nepříjemnosti tohoto druhu? Rozhodně o 100 Kč za rok si můžu dovolit být chudší, za to dnes nezaplatím ani poštovní známky. Samozřejmě budu vyjednávat ale chtěl bych pohled na možné komplikace když prostě nájem zruším a hotovo a ten můj kus pole bude neobdělanej.
U nás když máte pole tak je také rozkouskované a třeba kus je uprostřed dalšího lánu (prostě naši předci kupovali kousek jak měli peníze a stát-JZD to pak podle zápisu v katastrálních mapách vracela). U nás platí družstvo za hektar pronájmu cca 3000 + platí daň z nemovitosti, soukromník platí za hektar cca 4000 + platí daň z nemovitosti-u obojího vy platíte daň z příjmu. Je jedno když máte kousek tam a kousek jinde (máme 8ha asi na 6 parcelách a někdy také bez cesty uprostřed polí někoho jiného), lidé co jsou člena družsta pronajímají družstvu, další soukromníkovi-on se s družstvem dohodne sám a prostě si ty pozemky smění mezi sebou tak aby měl každý lán co je k němu přístup. Ano i u nás se prodává podle bonity půdy za 5-16kč/m. Pět let výpovědní lhůta je minimální, stačí si uvědomit, že podnikatel půdu vyhnojí¨. Zarůst plevelem to rozhodně nemůžete nechat. Kolik platíte daň z nemovitosti? Pronájem za 100kč je k smíchu.
Ahoj,
plyne ti povinnost ze zakona se o pozemek starat. A to ye zakona ze zákona o rostlinolékařské péči. Ten zpravidla konkretizuje závazná vyhláška obce. Jde tedy o zákonnou povinnost, kterou kontroluje příslušný odbor životního prostředí na obci. Ten zpravidla vyzve majitele pozemku k nápravě, k čemuž mu poskytne lhůtu. Po uplynutí této lhůty ukládá pokuty. Některé obce po neuposlechnutí výzvy samy trávu posekají a zašlou fakturu vlastníkovi. To už je ale na praxi jednotlivých obcí. Vaši prosbu tedy adresujte na obci odboru životního prostředí. Pokud byste se nedočkali nápravy, můžete podat stížnost na obec krajskému úřadu.
V dusledku je to proto, aby se pozemek nezaplevelil a pak se z nej plevel nerozsiroval dale. Zkuste se dohodnout na nizsi vypovedni lhute, ale odhaduju ze mene nez 2 roky se zemedelci chtit nebude. Zalezi naplocinach, co tam zemedelec ma/planuje (kmin je treba dvouletka). Lepsi je tedy pronajmout za par korun a mit klid. Delame to taky tak.
Pět let si nevymyslel váš zemědělec. Mají téměř všichni samostatně hospodařící rolníci a to proto, aby mohli čerpat dotace a ty jsu vesměs na PĚTILETKY. Po tuto dobu nesmí rolník s ničím manipulovat, snižovat ha atd neboť by musel vracet dotace a to i zpětně. Vím, že stovka nebo 400,- Kč vás nevytrhne, ještě musíte zaplatit daň z nemovitosti, ale ušetříte daleko více když pronajmete než když se budete muset o pozemek starat sám. Nejde pozemek nechat ladem.
Pokud se vám tento stav nelíbí, tak si musíte pozvat geodeta a vytýčit hranice pozemku. Až budete vědět odkud kam je to vaše, tak můžete spekulovat co s pozemkem dál.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.