Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohli by jste mi prosím poradit? Mám mamku, která už je po čtvrté po operaci pupeční kýly, Ted je po nemocenské a vypadá to že už jí nevemnou zpět do práce, Chtěla jsem se zeptat, jestli by to nemohla uhrát na nemoc z povolání. Jestli by dostala nějaké odškodné, popřípadě jestli jestli zaměstnavatel není povinen zajistit jí novou práci.
Nebo jestli někdo nevíte číslo na nějakou bezplatnou právní poradnu...
Děkuji za rady...
Dobrý den. Zda by to mohla Vaše maminka "uhrát"na nemoc z povolání, Vám zde nikdo zřejmě nedokáže říci. Na více info se podívejte sem:
Je tam kontakt, můžete se tam obrátit i s dotazy. Jinak existují občanské poradny, fungují zdarma. Najděte si tu, kterou máte nejblíže, jestli-že jí potřebujete...:
Záleží na charakteru práce, kterou vaše maminka vykonává a jestli může mít vznik pupeční kýly souvislost s výkonhem této práce. Nejlépe bude, když se rovnou dotážete v nemocnici na odd. nemocí z povolání, které rozhoduje o tom, zda to nemoc z povolání je či ne. Oficielní postup by pak byl přes závodního lékaře vaší maminky, kam se také můžete s dotazem obrátit a který může maminku na zmíněnné odd. nemocí z povolání s dopručením vyslat.
no prave ze nevim, proto jsem sem psala dotaz,,,,mamka dela u posty uz 33 let, tahaji tam baliky i okolo 30ti kilo, takze kylu ma urcite z toho, z ceho jineho, doma nic tezkeho netaha,,,tak jsem si myslela ze by to slo udelat na nemoc z povolani,,,uhrat je spatne slovo,,,nic by neuhravala, kdyz si myslim ze to z te prace proste je,,,,ted prave byla po ctvrte na operaci a v praci ji poslali po ukonceni nemoconske na zatezove kolo,,,lekar ji dal do treti skupiny zateze uz,,,,takze si myslim že s ní v praci uz moc nepocitaji, tak jsem se jen chela zeptat, jestli s tim nema nekdo zkusenosti a poradil by mi co a jak,,,,
O 30Kg nošení nikde ani nemluvte. žena může zvedat jen 15 Kg a tak by pošta to vyhrála,, protože pracovnice nedodržovala bespečnostní předpisy. 30Kg by měly zvedat dvě ženy.Že skutečnost je jiná a jsou k tomu zvedání nepřímo nuceni nikoho v dané situaci zajímat nebude.A že by spoluzaměetnanci šli svědčit a riskovat své zaměstnání v dnešní době...Jo i to cinkání klíču má dvě strany.
" Uhrát"se nedá nic. Nemoc z povolání přiznávají kliniky pracovního lékařství, kam by maminku musel doporučit ošetřující lékař (nikdo se tam nemůže objednat sám).
Ani já jsem pupeční kýlu v seznamu nemocí z povolání nenašla, ale možná by (za určitých okolností) mohlo jít o pracovní úraz.
___ Zaměstnavatel si nemůže dovolit "nevzít maminku zpět do zaměstnání". Pracovní smlouva samozřejmě platí dál.
Zaměstnavatel může maminku vyslat k závodnímu lékaři pro posudek (případně může maminka zaměstnavatele požádat, aby ji k závodnímu lékaři vyslal), zda je zdravotně způsobilá dále vykonávat sjednaný druh práce.
Pokud by maminka na základě tohoto posudku nemohla sjednanou práci dále vykonávat, musel by ji zaměstnavatel do 15 dnů od doručení posudku převést na jinou vhodnou práci.
Nebude-li zaměstnavatel takovou práci mít, může mamince dát výpověď.
___ K odkazům z první odpovědi: "BezplatnáPomoc.cz"nedoporučuj, jde o komerční záležitost. Obraťte se radši na druhý odkaz - na občanské poradny.
___ Aktualizovaný seznam nemocí z povolání (platný od 1. ledna 2013)
doplněno 20.01.13 14:17:Odstupné závisí na důvodu, který by zaměstnavatel v písemné výpovědi uvedl.
Pokud by dal výpověď z důvodu dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti pro obecnou nemoc (podle § 52 písm. e), nárok na odstupné by nevznikl.
Pokud by nezpůsobilost byla pro pracovní úraz (§ 52 písm. d), vznikl by nárok na odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku.
V případě nadbytečnosti (§ 52 písm. c) by šlo o odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.
Důvod samozřejmě určuje ten, kdo výpověď dává (zaměstnavatel).
___ Zaměstnavatel také může navrhnout rozvázání pracovního poměru dohodou, na což maminka není povinna přistoupit.
Každopádně ať nepřistupuje na dohodu o rozvázání pracovního poměru dohodou bez uvedení důvodu skončení pracovního poměru. Pokud by se pak registrovala na úřadu práce, krátila by se jí po celou podpůrčí dobu podpora na 45 % průměrného čistého výdělku.
Reaguji na poslední odpoved,,,,
Kdyby došlo k tomu, že mamce dají vypoved, ma narok na nejake odstupne?
dekuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.