Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dlouho odkládat staré smlouvy

Od: miso84 odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

chcem sa spýtať či niekto neporadí ako dlho je vhodné odkladať rozne zmluvy, napr už vypovedaná zmluvu z povinného ručenia a podobné. Ak zmluva je už vypovedaná ako dlho odkladať zmluvu, respektíve potvrdenie o výpovedi zmluvy?

Ďakujem

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dericcaster*
hodnocení

0x

Osobně takové smlouvy vůbec nevyhazuji. I když na Slovensku to může být trochu jinak, tak u nás nikdy nevíš, kdy si někdo na něco vzpomene, viz třeba případy ČKP. Já si sehnal v bazaru satrou kartoréční skříňku a důležiťější papíry prostě schovávám.

hodnocení

0x

Takovéhle smlouvy schovávám v igelitovém sáčku ve sklepě. Jsou hoooodně staré. A to od toho momentu, kdy po mně pojišťovna chtěla doplatek za 4 roky. Našla jsem vypovězení smlouvy a doknce jsem tam rukou měla připsáno, s kým jsem telefonicky projednala zrušení smlouvy a kopii dopisu, kterým jsem smlouvu zrušila. To bylo moje štěstí, jinak bych se z dluhů hrabala dodnes. *ee* jednou za tři roky proberu všechny písemnosti a staré smlouvy a jejich rušení zařadím do šanonu a sáčku ve sklepě.

miso84

Ďakujem za odpovede,

zabudol som napísať že sa jedná o zmluvy tu v ČR.

No práve aj ja to všetko odkladám pre istotu ale hovorím si že by som rád urobil poriadok a nejaké staré "neplatné" zmluvy vyhodil.

Ešte ma napadá, teoreticky by bolo možné ich naskenovať do PC aby nezavadzali ...

Alebo neviete niekto aká je premlčacia doba takýchto zmluv? Potom si myslím že nie je možné nikoho napadnúť.

miso84
hodnocení

Ďakujem za odpovede,

no práve tiež sa chcem radšej chrániť ale rozmýšlal som že by som nejaké staršie zmluvy mohol vyhodiť aby nezaberali miesto.

Neviete aká je premlčacia doba na takéto dokumenty? Ak by táto doba uplynula tak vás podla mňa nikto napadnúť nemože ...

Kým ale toto nemám overené tak tiež radšej všetko odkladam.

Jo a jedná sa o dokumenty tu v ČR, to som zabudol uviezť v prvom príspevku :)

dericcaster*

Nevím jaká je promlčecí doba, ale když už bych se musel rozhodnout co vyhodit, tak bych asi nešel pod deset let - tedy alespoň u smluv a také bych nevyhazoval dokumenty od věcí které ještě mám, ikdyž jsou třeba starší - kvůli třeba případným exekucím i nezaviněným.

buss
hodnocení

0x

Subjektivní přístup. Jak co, jak kdo. Něco nechat i pro potomky, historiky. Někdy i podle lhůt různých.

hodnocení

0x

U některých se za promlčecí dobu považuje 6 roků,a u některých DESET roků dle porady u právníka..Konkrétně zdravotní pojištění=deset let na promlčení (naše zkušenost s VZP!Po 7 rocích kdy z asi 300 bylo 7000 a to ještě ne naší vinou!

Proto důležité minimálně deset let schovávám!

PS pro poučení! Kolegy nyní už důchodce.Před lety v Pátek končil u jednoho zaměstnavatele a v Po měl nastoupit u druhého,ale v sobotu měl těžkou bouračku v autě a následně asi půl roku marození atd.Po jisté době chtěl ZP doplatit za neplacené pijištění,dle rady právníka to tehdy nechal dojít až k soudu protože u ZP nebyli schopni pochopit důvody neplacení a odpustit PENÁLE.U soudu vyhrál s tím že mu bylo prominuto i placení ZP! Rozsudem má schovaná dodnes! Předloni když jsem ho potkal,tak si postěžoval,že jej zase VZP otravuje skrze ononeplacení!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]