Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Knihovna - pokuty za pozdní vrácení knihy

Od: biba odpovědí: 9 změna:

Zajímalo by mě, podle jakých stanov, předpisů se řídí veřejné knihovny?

Místní knihovna pokutuje, pokud kniha není vrácena do měsíce, zdá se mi to krátký termín. Podle čeho se určuje výe pokuty, sankce? Někdy mám pocit, e si to knihovnice berou na přilepenou, lístek na to nedají, kdy si neřeknu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Výe pokuty (a ve kolem ní) za pozdě vrácené knihy se řídí výpůjčním řádem té které konkrétní knihovny.

hodnocení

0x

Kadá knihovna má svůj Knihovní řád a tam to vechno je písemně. Obvyklá výpůjční doba je jeden měsíc, co je snad dostatečné. Pokud to nestihnete, můete si ji prodlouit, a dvakrát za sebou, tedy na celkovou dobu tří měsíců. Stačí telefonicky, přes internet, nebo osobně. A pak se s knihou musíte dostavit do knihovny, kde vám ji osobně mohou prodlouit i nadále. Výe pokuty je dána předpisem knihovny, který schvaluje nadřízený orgán. Myslím, e knihovnice si těch pár korun určitě nenechávají, ale doklad bych si vdycky vyádal.

doplněno 14.01.13 09:05:

Naopak, v naí knihovně jetě posílají i e-mail o končící výpůjční lhůtě, pokud někdo zapomene. Určitě tam nemají zájem na tom, nechat si ty dvě koruny za den ve své kapse.

hodnocení

0x

Obvykle bývá moné před termínem přijít a výpůjčku si prodlouit. Takto lze (někde) prodlouit a třikrát.

Jeden měsíc by měl na přečtení knihy stačit. Pokud si půjčím odbornou knihu ke studijním účelům, tak si doma nejdůleitějí stránky ofotím.

hodnocení

0x

Městská knihovna v Praze umoňuj, nastavit si dvojnásobnou délku výpůjční ljůty. Jak píí jiní, ve záleí na knihovním řádu.

hodnocení

0x

Je to individuální, v kadé knihovně to mají kapánek jinak. Ale knihu lze bez problémů prodlouit - tedy její výpůjční dobu. Já si půjčila knihu vzpomínek o Frantiku Filipovském, velká je jak pekáč do trouby a tlustá jak cihla. Manel se mi posmívá, e ji budu číst nejmíň do smrti. Dobře mě Vae otázka navedla, budu si ji muset prodlouit. A u nikdy víc takovou bichli /i kdy zajímavá je, to tedy jo/!

Před spoustou let jsem si půjčila knihu od J. Fieldingové: Jane utíká. Straně se mi to líbilo. Kdy jsem vyprávěla děj známé, projevila zájem si také knihu přečíst. A já jsem jí tu z knihovny půjčila. A pak jsem na to zapomněla jako na smrt.

Milá kamarádka měla doma knihu asi 2 roky. Knihovnice mě bombardovala, a knihu vrátím. Já o ní vůbec nevěděla, kde je, prostě okno. Pak jednou přila kamarádka s knihou, e mi ji vrací. Zůstala jsem paf a hned se chystal ji vrátit do knihovny.

V té době se moje krátce provdaná dcera stěhovala k manelovi. Kdy jsem chtěla knihu vrátit, nebyla k nale¨zení. Trvalo dalího půl roku, ne mě napadlo, zda ji dcera neodstěhovala. To víte, e ano, prý omylem. Ta kniha mi snad nosila smůlu.

Kdy mi ji vrátila, dala jsem si ji pod poltář a hlídala si ji jako vlčák kost. A hned druhý den do knihovny.

Natěstí to byla malá vesnická knihovna a za to, e jsem knihu tak dlouho hanembě blokovala, mi ani ádnou pokutu nedali. I to se můe stát, ale od té doby jsem u jenom solidní vypůjčovatel. U nikdy víc! Jaga.

doplněno 14.01.13 12:20:

Peníze z pokut si podle mě určitě knihovnice nenechávají. To by si je mohla stejně nechávat pokladní na Karltejně nebo hajzbába z veřejných záchodků. Tomu nevěřím.*sok*

majsterjoe*

Pokladni na Karlstejne vam da za penize vstupenku, takze nechavat si nemuze nic.

Krom toho, i kdyby si ta knihovnice ty penize nechala, je mi to jedno. Chyba byla moje, moje nezodpovednost. Zaplatit musim tak jako tak.

Ale nemyslim si ze se tak deje. Ikdyz penize v knihovne asi nejsou nic moc, vesmes tem lidem verim.

buss
hodnocení

0x

Knihovna vae je zřejmě zařízením obce. ale kdy pohledáte, najdete knihovní zákon, tedy i vstup kulturního ministerstva. Výpujční doba je 1 měsíc, tak nevím v čem spatřujete problém Nedodrujete smlouvu! Take ji prostě jej dodrujte. V tomto termínu tam zajdu a pokud není o knihu zájem, prodluují mi dobu a to a do roku. Zvykněte si, e ani v obchodě vám nemusí vydat doklad, kdy nechcete. Máte ústa, proč se ve své knihovně nezeptáte, nepřečtete si Knihovní řád .. či jak to u vás nazývají? Za blbost se platí.

askmenow*
hodnocení

0x

Do kapsy si to jistě nedávají, je evidováno, kdy jste si půjčil a kdy vracíte (a u dnes nejspíe v počítači, či jde-li o malou knihovničku, moná jetě ručně) - je tedy evidováno, kolik má být na pokutě vybráno.

Doklad vám pravděpodobně nedávají proto, e ho skoro nikdo nechce, navíc pokud se neplet u částky do 50 Kč není povinnost ho dát automaticky (nebo se to ji změnilo?).

Tím, e máte do knihovny kartičku, souhlasíte s knihovním řádem, tedy i s tím, jaké jsou podmínky a jaké pokuty. Nečetl-li jste ho, je to jen a jen vae chyba, stejně jako to, e vracíte knihy pozdě.

Jak u bylo také řečeno, obvykle lze na poádání výpůjční dobu prodlouit. Obvykle to nejde jen v případě, e ji je na knihu daná rezervace.

Výpujční doba s emůe na jednotlivé svazky liit i v jedné knihovně, např. v knihovnách při kolách a univerzitách je na některé knihy jen tři dny.

Navíc myslím, e kadému rozumnému člověku není líto dát pár korun tak prospěné organizaci, jako knihovna bezesporu je.

Nedodrovat své povinnosti, komplikovat ivot ostatním a jetě remcat, to váně miluju...

Souhlasím s askmenow. Knihovna je skvělá instituce a za stodvacet korun ročně... Snaím se nekomplikovat ivoat ani sobě ani knihovně, take vracím včas a eviduji výpůjční dobu. Mimochodem, i kdyby si těch pár korun nechávaly knihovnice ve své kapse, nevadilo by mi to, protoe jejich platy jsou směné. Kromě toho dost často přihodím nějaký peníz i do kasičky na dobrovolné příspěvky, protoe si to knihovna zaslouí. Nakonec, kdy si půjčím deset knih za průměrnou cenu třista korun, je jejich cena pětadvacetinásobek ročního poplatku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]