Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená - musím jí ukončit

Od: johysek odpovědí: 2 změna:

Dobrý den ráda bych se zeptala. Mám 3 měsíce do konce mateřské, která mi končí dubnu. Ale sehnala jsem zaměstnání a zajímalo by mně. Jestli musím mateřskou zrušit anebo jí nechat až mi zkončí. děkuji za odpověd

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Pracovat samozřejmě můžete i v době své mateřské dovolené (zpravidla 28 týdnů), nesmíte pouze vykonávat to zaměstnání, z něhož mateřskou dovolenou (= volno od zaměstnavatele na péči o dítě) čerpáte.

Další podmínkou pro práci během MD je si v případě, že nový zaměstnavatel působí ve stejném oboru, jako zaměstnavatel, od něhož čerpáte MD, musíte před uzavřením nové smlouvy vyžádat písemný souhlas svého zaměstnavatele.

Jste-li však rodičem pečujícím celodenně o dítě (nemáte-li zaměstnavatele, nečerpáte mateřskou ani rodičovskou dovolenou) a pobírajícím rodičovský příspěvek (sociální dávka, vyplácí úřad práce), můžete klidně nastoupit do nového zaměstnání.

Zajistíte-li péči o dítě, budete moci souběžně se zaměstnáním pobírat i rodičovský příspěvek (výše výdělku není nijak limitována).

___ Jste-li zaměstnána, a vrátíte-li se do původního zaměstnání, skončí automaticky i Vaše mateřská (rodičovská) dovolená (není možné ze zaměstnání čerpat volno na péči o dítě a současně v tomtéž zaměstnání pracovat). I v tomto případě byste ale mohla dále pobírat rodičovský příspěvek.

pt®
hodnocení

2x

Tuto mateřskou, či rodičovskou dovolenou přerušíte nebo ukončíte.

§160 Společná ust/...

(1) Mateřskou a rodičovskou dovolenou jsou zaměstnankyně a zaměstnanec oprávněni čerpat současně.
(2) Jestliže dítě bylo ze zdravotních důvodů převzato do péče kojeneckého nebo jiného léčebného ústavu a zaměstnanec nebo zaměstnankyně zatím nastoupí do práce, přeruší se tímto nástupem mateřská nebo rodičovská dovolená; její nevyčerpaná část se poskytne ode dne opětovného převzetí dítěte z ústavu do své péče, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku tří let.
(3) Jestliže se zaměstnankyně nebo zaměstnanec přestane starat o dítě, a dítě bylo z toho důvodu svěřeno do rodinné nebo ústavní péče nahrazující péči rodičů, jakož i zaměstnankyni nebo zaměstnanci, jejichž dítě je v dočasné péči kojeneckého, popřípadě obdobného ústavu z jiných než zdravotních důvodů, nenáleží mateřská nebo rodičovská dovolená po dobu, po kterou o dítě nepečují.
(4) Jestliže dítě zemře v době, kdy je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené nebo zaměstnanec na rodičovské dovolené, poskytuje se mateřská nebo rodičovská dovolená ještě po dobu dvou týdnů ode dne úmrtí dítěte, nejdéle do dne, kdy by dítě dosáhlo věku jednoho roku.

business.center.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]