Nejste přihlášen/a.
Měla bych otázku na dětského psychologa nebo jinak zaměřeného na děti. KDy je nejlepší věk dítěte říci mu že otec není jeho otcem , jde v září do 1. třídy a nechceme aby se to dozvěděl od některého z dětí. POdotýkám se svým biol. otcem se nestýká.Ale to už vyznělo z mé otázky.Díky
Já bych v tomto případě dítěti už dávno před šestým rokem věku vykládala všelijaké pohádky a příběhy, třeba nejdříve o zvířátkách, později o lidech, ve kterých rodina není ta pravá klasická rodina, ale ve kterých to vždycky dobře dopadne. Ale mělo by to v tom příběhu být jen tak skryté, okrajové, ne hned a úplně naplno.
Původní tatínek se někam zatoulal, ale objevil se jiný. Aby dítě brzy pochopilo, že je to poměrně normální situace a všechno bezpečné a zažité tomu pohádkovému mláděti (dítěti) zůstává.
Mám podobný názor jako Krkovička. Proč ho zatěžovat něčím, co nepochopí, alespoň ne v daném okamžiku. Vysvětlil bych mu situaci až v okamžiku, kdy na tento problém narazí a otevře ho. Pak teprve bude schopen se na tvé vysvětlení soustředit, protože jeho mozek se tím už bude zabývat. A bude schopen sám posoudit, kdo ho má rád, kdo se stará a kdo je tedy ten pravý otec.
zapoměla jsem napsat že má se svou maminkou stejné příjmení a dceřin přítel a jejich společné mimi se jmenují jinak než oni dva. Bohužel to pár lidí v okolí vědí že on je z prvního manželství a znáte lidi? aby nás někdo nepředešel...
Jo, pamatuju na jednoho kluka, co mu spolužáci na hřišti řekli, že jeho otec není jeho. Byl z toho docela bugr a kluk utekl z baráku. Bylo mu tuším 14. Naštěstí ho našli a už je to snad ok, ale dost zuřil, že mu to neřekli dřív. Podle mě - čím dřív, tím líp. Hlavně z toho nědělat něco "extra" a nehrotit to. Prostě má jiného otce, to je toho...
Nevím, kolikrát podobnou situaci řešila Krkovička, ale můj názor na věc je přesně opačný. Nejhorší pro dítě je to, když mu tuto skutečnost vmete do tváře někdo ve zlém - některé děti umí být pěkně podlé. My máme dvě adopčata, věděli jsme od začátku, že jim to nebudeme tajit, protože děti se to dozví právě od některé ,,dobré duše´´ a v tom nejhloupěším myslitelném okamžiku, takže pak v nich zůstává pocit podvodu a zrady těch, které mělo do té chvíle za rodiče. Takže naše děti se dozvěděly že jsou z děcáku než šly do školky a ač jsme měli docela paniku jak jim to říct tak to vzaly naprosto v pohodě. Ostatně i psycholog nám potvrdil že čím dříve to dítě ví, tím lepe pro všechny zúčastněné.
Tezko radit na dalku,i psycholog by musel nejdriv zjistit jaky syn je,jestli je schopen toto prijmout a pochopit.Proste si myslim,ze je to indiv..Je lepe,aby znal prvdu od vas,ale jde spis o to,jak mu to rici,podat.Myslim si,ze cim driv,tim lip,co se tyce veku.Nejdriv musi byt jistota,ze s nahradnim otcem je perfektni vztah,pak to vstreba.Jen muj nazor.Co kdyby jste se objednali k par navstevam u psychologa,aby jste vedeli,jakym zpusobem mu to rici.Nebo si myslim,ze i vase 1 navsteva u psychologa,ze potrebujete jen radu,neuskodi.
No není psycholog jako psycholog. Doporučoval bych nějakého se zaměřením na děti a rodinu. Můžu doporučit Amaltheu, jejich těžištěm je sice pěstounská péče, ale jsou velmi ochotní a znalí věci. Zkuste tam třeba zavolat a uvidíte, co Vám doporučí.
Děti bývají svým způsobem kruté a váš vnuk by to měl proto vědět. Mělo by se mu to samozřejmě říct k jeho věku přijatelným způsobem. Řekla bych to asi tak, že má výhodu, že má dva tatínky a ten prvý, že zatím nemůže s ním a maminkou být protože... atd. a kdyby mu někdo něco říkal, tak aby mu odpvěděl, že má tatínky dva a on jenom jednoho.
dekuji všem za dobře míněné rady. Na chlapci nám moc záleží a chceme aby byl v obraze , navívc je velmi milý , zvídavý a už dnes vím jak to vše bude vnímat po svém.Smutné je že někteří muži po rozchodu s manželkou přestanou mít zájem o děti i když je to někdy výhra. děkuji za adresu na dět. psychologa.
Má-li dítě jiné příjmení než rodiče, asi by bylo na místě dítěti nic nezatajovat. Lepší, když se pravdu dozví od maminky, než od nějakého rádoby kamaráda ze třídy. Já bych svému dítěti toto netajila. Třídní kolektiv dokáže být velmi krutý, krutí jsou i dospělí lidé. Tak ať pravdu chlapec ví od někoho, koho má rád a kdo za ním stojí. Doporučuji nikdy biologického otce nehanit, byť by to byl osel nad osly. Nikdy nevíte, jestli se ti dva jednou v životě nesetkají a bránit takovému setkání by taky nemělo cenu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.