Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat,jestli máte zkušenosti s dobrovolnickou prací? Já sama o tom uvažuji,protože momentálně nemám práci a chtěla bych být užitečná a taky mezi lidma. Jedná se o dobrovolníka k lidem s postižením. Žádné zkušenosti nemám. Ale pořád mě to láká,i když sama nevím jestli bych to zvládla.
Dobrý den. Předně je to závazek jak hrom. Musíte si získat důvěru těch lidí, být spolehlivá, zodpovědná, je to časově náročná práce. Musíte být silná i psychicky, mít emoce pod kontrolou apod. Je to krásná a záslužná práce, ale ne každý toto zvládne...Stane se to součástí Vašeho života, pokud do toho dáte zároveň i kus srdce. Neumím to jinak popsat, tím musí člověk projít, vyzkoušet si to. Více info si přečtěte třeba zde, najdete tam i co obnáší práce přímo s postiženými lidmi.:
Záleží k čemu si dovolí vás pustit, postižení lidé jsou velmi nedůvěřiví a např. autista by k vám cestu pravděpodobně nenašel a jeho stav by se zhoršil i poté co by si naopak na vás zvykl a vy od práce utekla. U nás dobrovolníci pomáhají s tříděním vybraných věcí, v kuchyni, úklid ale někteří i přímo ve stacionáři ¨v dílnách, nebo v hospicu. Záleží co to je za organizaci, já mluvím o jedné diecézní charitě v Brně a ta např. organizuje i čtení dětem v nemocnici.
Koalko, od toho je to DOBROVOLNICTVÍ, že si můžete "vybrat", čím chcete pomoci. Jistě už jste si zjišťovala nějaké organizace, které tu dobrovolnickou práci zajišťují. Dobrovolnická práce může obsahovat všelicos - od čtení lidem v domově důchodců, práci v charitním šatníku, chození na nákupy, doprovázení na úřady, nebo jenom "společnost" pro toho konkrétního člověka. Kvalifikovaní lidé můžou třeba pomoci s koupáním atd.
Když tam zavoláte, jistě se domluvíte - nebojte se mluvit o svých představách, o tom, co můžete nabídnout, jistě budou rádi za každou pomoc.
V krajském městě občas hledají asistenty k tělesně či duševně postiženým - např. pomoc ve škole. Je to sice práce záslužná a potřebná, ale velice těžká. I na psychiku. U duševně postiženého člověka nemůžete vždy předvídat, jak zareaguje na Váš podnět. A malér je na světě.
Navíc, jak jsem viděla, nejvyšší nabízená mzda je 4 tisíce hrubého a za to byste zcela jistě nevyžila a tuto náročnou práci asi ani dělat nechtěla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.