Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Časté mnutí oka během spánku

Od: picolo* odpovědí: 3 změna:

Prosím o jakoukoliv radu nebo názor na můj problém. Několik let se léčim na obsedantně-kompulzivní poruchu a deprese, kdy podstatou mých obtíží je panický strach z oslepnutí, léčba j několikaletá s ne moc velkými úspěchy. Poslední dobou zjišťuji že si velmi často během spánku promnu oko, i když spím prostě si to uvědomuju.Nijak jsem to zatím ale moc neřešila i když jsem přemýšlela zda je to normální. Včera večer jsem byla na počítači, slzeli mě oči a já si vzala čistý papírový kapesník a jak jsem si levé oko chtěla otřít od slz, ono mě v tu chvíli zasvědilo a já si začala oko tím kapesníkem mnout, na oko jsem silněji přitlačila až mě zabolelo tak jsem ihned přestala. Dostala jsem z toho úzkost, pořvala si, vzala Neurol a relativně se uklidnila. Šla jsem celkem v klidu spát a zhruba nad ránem kdy jsem byla v polospánku jsem si začala mnout pravé oko a co mě zaráží je fakt¨, že při mnutí pravého oka během toho polospánku jsem si vzpomněla, že jsem v ten večer při mnutí levého oka na levé oko zatlačila více a v tu chvíli jsem okamžitě v tomto polospánku zatlačila více i na to pravé oko. Dobře si to pamatuju. Pak jsem přestala, otočila se na bok a spala dál. I toto si ještě pamtuju. Ráno jsem si na vše hned vzpomněla. Vím že ty mé pochody které se ve mně odehrávají jsou asi věcí psychiatra se kterým to řeším, ale ráda bych znala váš názor na to zda si při zatlačení na oko během mnutí mohu nějak ublížit, poranit to oko a taky zda je možné během polospánku zatlačit na to oko tak že by mohlo dojít k poškození oka nebo zda i v polospánku má člověk nějaké obranné mechanismy které to nedovolí. Prosím o jakýkoliv názor na můj problém, jsem z toho dneska moc špatná, bojím se že si jednou opravdu ublížím a přemýšlím zda je to nějaká forma sebepoškozování. Myslíte ,že se to stává i jiným lidem že si ve spánku mnou oko? Moc prosím za každý názor a omlouvám se za to je můj článek tak dlouhý ale moc se tím trápím:(. .Děkuju!

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Pokud chcete opravdu laický názor, tak se pokusím reagovat. Nejprve jsem se alespoň rámcově seznámila s Vaší nemocí. Takže je to určitý strach z něčeho a reakce zabránit tomu, z čeho máte strach. Ve svém příspěvku nás seznamujete s Vašimi reakcemi. Ale chtěla jsem se ještě zeptat, zda máte skutečně nějaké potíže s očima a nebo rodinnou dispozici? Já bych určitě, ve Vašem případě, neseděla u počítače večer a nebo v noci, abych zbytečně oči nenamáhala. Mohu Vás ujistit, že se mi také několikrát stalo, že ve spánku jsem si asi nepřiměřeně zatlačila na oko, bolest mě pravděpodobně vzbudila a musela jsem oko jakoby "rozmrkat" , než jsem se pořádně rozkoukala. Prostě si to vysvětlím tím, že ráda spím na břiše nebo na boku, ruce složené pod obličejem. Také mě to trochu vyděsilo a vyřešila jsem to malým polštářkem. Nemyslím si, že by to mělo být nějaké sebepoškozování, ale spíš reakce na oční tlak, nebo únavu očí. Proto se ptám, zda docházíte k očnímu lékaři. Určitě bych večer nějakým vhodným způsobem oči ošetřila - opláchnutí studenou vodou, zkusila zklidňující obklady - o tom se třeba poraďte s očním lékařem. Jistě i na netu najdete také spoustu rad. Před spaním si udělejte hezkou pohodu, nemyslete na ošklivé věci. Já si třeba před spaním pouštím hudbu, kterou mám ráda. Tak zkuste ten svůj strach přeslít a překonat, moc Vám to přeji!

picolo*
hodnocení

Lidko děkuju za odpověď. Naštěstí s očima nemám žádné zdravotní potíže a ani v rodině oční vada není. Někdy mívám oči unavené ale to má asi někdy každý člověk. Prostě je to o poruše v mozku kdy trpím tou obsedantní poruchou a důvodem mých potíží a úzkostí je panický strach z oslepnutí. Možná že ten strach z oslepnutí z něčeho pramení, ale nepamatuji si co mi ten strach mohlo vyvolat, možná úraz oka v mých deseti letech kdo ví. Před tím jsem měla panický strach ze špíny, ale to trvalo asi dva roky a teď trpím několik let těmito nepřiměřenými obavami. To co se přihodilo u mě tuto noc si vysvětluji tak, že už jsem z těch obav o své oči tak vyčerpaná (někdy na to myslím i celý den:(, že na ty oči myslím jakoby i ve spánku, a proto si ty oči mnu i během spánku. Nevím možná mě opravdu během spánku oči svědí, ale jak říkám poslední dobou to ve spánku dělám často. A taky mě zaráží ten fakt že jsem si v noci během mnutí oka uvědomila i když jsem spala!, že večer před spaním jsem na to druhé oko které jsem si taky mnula, páč mě svědilo zatlačila více a okamžitě jsem zatlačila víc i na to oko které jsem si mnula během spánku. Fascinuje mě že si to všechno pamatuju i když jsem byla jakoby v polospánku. Nevím jak si pomoct abych to během spánku nedělala, to si asi nepomůžu, ale jen jsem chtěla vědět zda si mohu ve spánku tím mnutím ublížit nebo zda nějaké obrané mechanismy ublížení zabrání. Za týden jdu ke svému lékaři, tak mu o tom povím, ale s tím mi on asi pomoct nemůže. Snad to není moc chaotické co jsem napsala. Zkusím se před spánkem nějak uklidnit a nemyslet pokud to půjde na své trápení a třeba pak budu mít během spaní klid.

lidka*

Každý má nějaké trápení, depku nebo fobii. Nikdo není stálé šťastný na 100%, to by nebylo ani normální. Já si myslím, že obranný mechanizmus je právě ta bolest, která člověka upozorní na to, že si třeba nevědomky ubližuje. Nebojte se a hlavně se snažte tomu strachu bránit. Vytěsňujte ho ze svého povědomí. Určitě pomůže lékař, nějaké ty medikamenty, ale i sám člověk se musí snažit. Nedokážu si představit, nakolik ta Vaše nemoc Vás ovládá. Nevím, zda máte rodinu. Ale mě ta moje mládež kolikrát tak zaměstná, že nemám ani čas myslet na ošklivé věci. Jak roky přibývají, také mám občas strach ze stáří, z toho, že člověk může být nemohoucí. To je všechno možné, ale život je převážně hezký a tak se snažím toho hezkého si užívat. Opravdu zkuste relaxovat, hlavně večer, kdy Vás trápí ty Vaše noční můry. Určitě to časem překonáte - já tomu věřím a držím palce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]