Nejste přihlášen/a.
zdá se vám logické, aby daň z nemovitosti platil kupující? mě osobně ne. kupující, který si vezme hypotéku na nemovitost, tak nemusí mít prostředky na zaplacení daně, jelikož si celou částku půjčuje. naopak prodávající dostane peníze a má z čeho zaplatit.
Nevím, zda si nepletete daň z nemovitosti a daň z převodu nemovitosti. Rozdíl je v tom, že daň z nemovitosti platí vlastník nemovitosti každý rok jednou - do konce května. Naopak daň z převodu nemovitosti se platí pouze při převodu, platí jí prodávající, ale kupující FU ručí - tzn. pokud by jí prodávající nezaplatil, tak jí může FU vymáhat na kupujícím.
Takže nevím, co přesně máte na mysli.
Já myslím, že je to v pořádku a souhlasím s tím. Když se podíváte, tak u ostatních věcí platí také ostatní náklady kupující - on tu věc chce koupit, tak ať si ty náklady zaplatí.
Když si například nechám poslat nějaké zboží z e-shopu, tak také platím poštovné já jako kupující a ne ten, kdo tu věc prodává(když už, tak velmi výjimečně). To samé když kupuji auto, tak platí kupující různé daně(např. ekologickou), já jako prodávající neplatím nic, nedávno tu také byl na tohle téma dotaz.
Když někomu nějakou věc přivezu, tak také budu požadovat cestovné, na svoje náklady to vozit nebudu.
Také si na auto mohu vzít půjčku a na věci z e-shopu rovněž, v tom rozdíl také není. Dům také mohu zaplatit z vlastních peněz, našetřených nebo z dědictví, bez nutnosti půjčky.
To znamená, že tento postup je dnes naprosto běžný a postupuje tak většina prodejců. Tak nevím, proč by u nemovitosti měla být výjimka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.