Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, z důvodu krachu firmy jsem dostala výpověď pro nadbytečnost. Ve firmě jsem zaměstnána 1 rok. Zaměstnavatel mi ale osobně oznámil, že odstupné (což by mělo činit v mém případě 1 průměrný plat) nedostanu, neboť už nemá žádné peníze. Jde se proti tomuto nějak bránit? Děkuji za odpovědi...
Je-li Vás více (alespoň 3), obraťte se společně na úřad práce.
Pokud zaměstnavatel nechce odstupné vyplatit pouze Vám, budete jej muset žalovat (budete-li zároveň žalovat i náklady, jež Vám s vymáháním vzniknou, bude Vám je zaměstnavatel uhradit také.) Navíc budete mít nárok na úrok z prodlení.
doplněno 19.12.12 18:34:Ještě odkazy (úřad práce):
Ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele
rok2013:
Minimální výše odstupného je stanovena podle počtu odpracovaných let u stejného zaměstnavatele.
Lidé, jejichž pracovní poměr trval přes dva roky, mají nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného výdělku za předchozí měsíce.
Lidé, kteří u stejného zaměstnavatele pracovali méně než dva roky, ale alespoň rok, dostávají dvojnásobek průměrného výdělku.
Náš zaměstnavatel vyplací odstupné jen v extrémních případech (návrat po mateřské atd.) jinak nedává nic.
Buď zaměstnanec vezme výpověď dohodou anebo jej převede na hodně horší práci+dělá mu v práci peklo, a to už většinou člověk odejde sám...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.