Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
byla jsem registrované na uřadě práce. Od 1.12. jsem nastoupila do prace. Včera se mi stal uraz a jsem v pracovní neschopnosti. Jsem nemocensky pojištěna? Budu dostávat nemocenské dávky? Pokud mi muj zaměstnavatel dá výpověd. Bude mě vyplácet OSSZ po 21 dnu pracovní neschopnosti? Prosím poradte jsem zoufalá. Podpora nebyla vysoká a zůstat bez prostředků (protože nezaměstnaní nemají nemocenskou)... Z čeho by mi byla po 22 dnech nenocenské vypočítána? Z 12 posledních měsíců? Byla jsem 3 měsíce nemocná a 3 měsíce na úřadě práce. Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Pokud jste od 1.12.2012 v pracovním poměru, jste tedy nemocensky pojištěna (přepokládám, že nepracujete na dohodu o provedení práce). Za prvních 21. kalendářních dní pracovní neschopnosti Vám bude zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy za ušlé plánované směny. Z toho se neplatí první tři dny (plánované směny) . Tato náhrada mzdy se vyplácí ve výši 60% průměrného výdělku. Průměrný výdělek se upraví obdobným způsobem jakým se upravuje denní vyměřovací základ pro výpočet nemocenského (redukční hranice) Předpokládám, že jste ve zkušební době, o dny nemoci se tedy Vaše zkušební doba prodlužuje, zaměstnavatel s Vámi tedy nemúže ukončit pracovní poměr. Pokud máte ale pracovní poměr na dobu určitou, skončí uplynutím doby určité i v době nemoci. Od 22. kalendářního dne nemoci Vám nemoceneské dávky bude vyplácet OSSZ na základě podkladů od zaměstnavatele. Nemocenské se stanoví z denního vyměřovacího základu (jen od posledního zaměstnavatele).
Nepíšete, jaký se Vám stal úraz. Pracovní nebo nepracovní? V případě nepracovního úrazu musíte vyplnit záznam o nepracovním úrazu(obdržíte u mzdové účetní) a odevzdat mzdové účetní. Okolnosti, za kterých se tento praz přihodil (zavinění, vliv alkoholu, zavinění jinou osobou) mají vliv na výplatu nemocenských dávek.
V případě pracovního úrazu budete mít nárok na náhradu ušlého výdělku po dobu nemoci + náhradu za bolestné a ostatní výdaje. Tuto náhradu dostáváte prostřednictvím svého zaměstnavatele.
doplněno 08.12.12 18:36:Není zač. I já Vám přeji krásné svátky a brzké uzdravení.
doplněno 08.12.12 18:55:Jen se opravím. Ve zkušební době nemůže zrušit pracovní poměr v době 21 kalendářních dní nemoci.
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď, děkuji a velice si vážím Vaší pomoci. Přeji hezké sváky a šťastný nový rok nejen Vám, ale i čtenářům.
Pokud je tazatelka ve zkušební době a v prac. neschopnosti, tak jí zaměstnavatel může od 22. dne trvání prac. neschopnosti dát "výpověď". Slovo "výpověď" je v uvozovkách, protože správně se jedná o ZRUŠENÍ PRACOVNÍHO POMĚRU VE ZKUŠEBNÍ DOBĚ.
Jde mi o to, z čeho (od kud, z jakého základu) je vypočítána nemocenská od 22 dne pracovní neschopnosti. Stávají zaměstnavatel je poslední zaměstnavatel? Nebo bude vypočtena z výdělku v posledních 12 měsících?
Spolu s nástupem do nového zaměstnání vzniklo nové nemocenské pojištění. Tzn., že se náhrada mzdy za pracovní směny naplánované do 21. dne nemoci a následně i nemocenské dávky budou počítat z tohoto zaměstnání.
Protože jste ale v zaměstnání příliš krátce (nedosáhla jste zatím žádného výdělku), bude se vycházet z výdělku pravděpodobného.
__ Jestli šlo o pracovní úraz a pokud by zaměstnavatel pracovní poměr zrušil ve zkušební době, náležela by Vám náhrada ušlého výdělku pouze do konce pracovního poměru. Pak už byste měla nárok jenom na nemocenské.
doplněno 09.12.12 19:45:Zapomněla jsem odkaz:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.