Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chemické složení pemzy

Od: paja* odpovědí: 2 změna:

Prosím, nevíte někdo chemické složení přírodní pemzy? Vím , že je sopečného původu,ale na netu jsem nikde složení nenašla. Děkuji.

doplněno 30.12.08 22:42:

Nemusí to být přesné složení jen jestli obsahuje nějakou formu vápna nebo vápenatých sloučenin.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

seuss*
hodnocení

4x

co ja vim, tak se jedna vlastne o vulkanicke sklo, slozene hlavne z hlinitych a draselnych kremicitanu. Zkousel jsem na netu hledat a vapenaty soli ci jine slouceniny jsem objevil zatim pouze v hornine felzit, ktera je jeji soucasti (ale nutne byt jeji soucasti nemusi). Jedna se ale o nepatrne mnozstvi a spis bych se priklanel, ze je mala pravdepodobnost vyskytu vapenatych sloucenin v pemze... Jedne se predevsim o kremicitany, ktere jsou v pemze obsazeny...

Tady je slozeni felzitu podle wiki

SiO2 — 72.04%
Al2O3 — 14.42%
K2O — 4.12%
Na2O — 3.69%
CaO — 1.82%
FeO — 1.68%
Fe2O3 — 1.22%
MgO — 0.71%
TiO2 — 0.30%
P2O5 — 0.12%
MnO — 0.05%
paja*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď ,taky jsem to našla při hledání vzniku na úrovni skla.Potřebovala jsem to zjistit kvůli kytkám, takže teď vím , že tam raději přidám dolomitický vápenec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]