Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vztah z cizincem - máma je proti

Od: janamm* odpovědí: 13 změna:

Ahoj, mám takový problém...

Je mi 19, od mojí mamky jsem se nedávno odstěhovala kvůli škole do Prahy...Našla jsem si tu přítele. Je to cizinec, angličan co se nedávno přistěhoval. Máme se rádi, trávíme spolu každou volnou chvilku, je nám fajn...Jenže problém je v mojí mamce. Jí se to nelíbí. Pořád slyším, že jsem blbá, že takovej kluk mi doma nepomuze (mame doma hospodářství a pár lesů o které je potřeba se starat), že si mám najít někoho jiného a tak..Hodně mě to mrzí že nemám podporu, že je prostě taková...Mám ho ráda a nechci se ho vzdát.Když jsem nikoho neměla tak jsem pořád slyšela at si někoho najdu, že ostatní taky někoho mají á ted kdyz mám, tak slyším jen tohle...Chci s mamkou sdílet radost a ne když řeknu něco hezkého, třeba že sme byli spolu na večeři, tak hned slyším jakej jsem vůl, ať ho opustím...Poradte mi prosím co s tím.:(

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ahoj. Jano, dejte tomu čas. Jste dospělá, jednejte dle svého rozumu a citu. Mamka si časem zvykne. Nemusí s Vaší volbou partnera souhlasit, ale měla by jí respektovat. Bude to třeba delší čas trvat, ale pochopí, že s tím nenadělá nic a smíří se s tím. Je to Váš život, nebojte se mamce říct, ať si o Vás nedělá v tomto směru starosti. Že ho máte ráda, jste šťastná, tak ať Vám to nekazí nevhodnými připomínkami. Maminka si jistě také nedala od rodičů mluvit do svých vztahů. Ono se to srovná, uvidíte.

hodnocení

2x

Maminka asi předpokládá, že si jednou domů přivedete partnera, který bude mít zájem nejen o Vás, ale i o to hospodářství. Trochu zapomněla na mládí a všechno, co s mládím souvisí. Představa, že se jednou usadíte jinde než doma, ji zřejmě leká. Nevím, kolik máte sourozenců. Jestli existuje někdo, kdo po rodičích hospodářství převezme. Hospodářství je těžké břímě a dědí se z generace na generaci. Maminka zřejmě tuší, že Angličan nebude ten, do se k Vám přistěhuje na statek a začne hospodařit. Ale stejně by se mohl zachovat kterýkoli Čech, kterého si vyberete jako partnera pro svůj vlastní život.

V 19 letech už asi tušíte, jestli jste k rodinnému majetku připoutaná natolik, že tomu podřídíte i výběr partnera. Vypadá to, že nejste. Pak bude vhodné s maminkou mluvit nejen o Angličanovi, ale i svých životních plánech. A pomalu ji připravit na to, že z domu odejdete. A už bude jedno, jestli odejtete do sousedního města nebo třeba až do Anglie.

Píšete, že jste v Praze jen krátkou dobu. Známost je tedy také poměrně krátká. Ale i s Angličanem zřejmě hovoříte o budoucnosti. Hovoříte i o společné budoucnosti?

janamm*
hodnocení

V praze jsem 3 měsíce, a s mojím přítelem to včera byli dva..:) Jinak jsem bohužel jedináček, takže veškeré starosti o hospodářství padnou na mě. Já už jsem několikrát mamince říkala, že ty lesy a louky prodám, že se o to starat nechci a že ani nechci se vrátit sem, jelikož je to stejně jen vesnice o 120 lidí a do práce bych musela jezdit...

S přítelem rozhodně o plánech mluvíme, on se chce vrátit do anglie a já s ním. Sám mi i řekl že chce aby sme spolu zůstali, odstěhovali se do Anglie a byli spolu!:))

andrea1*

Maminka se zřejmě taky bojí, že tady zůstane (úplně?) sama - jedinná dcera a vnoučata daleko... Bylo by to pro ni smutné. Ale na druhou stranu lepší milující dcera v Anglii než nemilující třeba v domě.

hodnocení

1x

Dvouměsíční známost je ještě příliš krátká doba k tomu, aby se dělaly závěry starosti. Měla by to pochopit v prvé řadě Vaše matka, ale k tomu ji nikdo z nás nemůže přimět. Takže jí to třeba takto řekněte, že se znáte přece krátkou dobu a že bude lepší odložit diskuzi na toto téma na dobu pozdější. Když nemá "rozum" maminka, mějte ho Vy.

A co se týče toho placení večeře v restauraci, neplatí přece za Vás "někdo", ale Váš přítel, a tak to má být. Vy ho zase můžete pozvat na něco dobrého k sobě domů a to zase finacujte Vy. Vím, že je dnes jiná doba, ale já pamatuji doby, kdy by bylo přímo nevhodné, kdyby po večeři vytáhla peněženku dívka a zaplatila útratu. Ten chlap by to tenkrát nedopustil, urazilo by ho to. A vlastně znám dodnes muže, kteří by si od ženy zaplatit nenechali...

buss
hodnocení

0x

A máš zájem o to hospodářství, chceš (chcete) tam dělat? Nebo to pronajmete, budeš mít zaměstnance? Chceš mít své zaměstnání, podnikat? Uživíš se, aniž by jsi něco dostávala teď z domu? Pak není co řešit.
Jaká rada, buď anebo! Nikdo jiný to nerozhodne!

janamm*
hodnocení

Nemám o to hospodářství nejmenší zájem. To jsem i mamince několikrát sdělila, že to mám v plánu prodat, tak on ví moc dobře že to prostě nechci. Jenže ta si myslí že se o to budu starat. Nevím proč i když sme o tom tolikrát mluvili.

buss

Ono je v podstatě jedno jak to s tím přítelem dopadne, i když se rozejdete., Ty se vrátit nechceš, nechceš řekněme na tom hospodářství dřít. A to je důležité. Mně se děcka sem nevrátí, takže vše co souvisí s chalupou, koníčky prodat a zbude jim jen byt a co s ním udělají mne už nebude muset pálit.

askmenow*
hodnocení

0x

Řekni mámě na rovinu, ale v klidu, že si nepřeješ, aby o něm ošklivě mluvila. Že ho máš ráda a přeješ si, aby to respektovala. Že by tě mrzelo, kdyby tě svým chováním donutila přestat s ní sdílet informace o tvém osobním životě, či jí lhát a zatajovat věci. Že by si měla uvědomit, že to, že s někým chodíš je tvoje věc a ať třeba sama sebe v duchu uklidňuje tím, že vám to možná nevydrž, protože ani ty nevíš, co bude za rok, dva, tři, ale teď že si přeješ být se svým přítelem a že dokud se to nezmění, měla by to respektovat. Že jsi ochotná poslechnout si jakoukoli konstruktivní kritiku, ale nebudeš tolerovat programovou předpojatost a nenávist.

hodnocení

0x

A proč si mamka myslí, že jsi vůl, když spolu jdete na tu večeři. To tu večeři platíš Ty? Jestliže tomu tak je, tak se maminka moc neplete. A je to angličan bílé pleti, nebo je to černoch? Nechci do toho zatahovat rasismus, ale přemýšlím, proč se mamince chlapec nezamlouvá. Asi bude mít důvody, které nepíšeš. A to bydlíš sama a maminka platí nájem bytu v Praze? Tak se pokus domluvit s tím klukem, aby Ti třeba finančně pomáhal, abys nebyla závislá na rodině. Pak si budeš moci i "dupnout".

janamm*
hodnocení

Je bílé pleti, večeři většinou platí on. Občas i já ale to, protože je mi blbé si pořad nechávat od někoho platit. Jinak při studium si i vydělávám a podnájem si platím z tatínkových peněz, který mi před pár lety zemřel. Takhle sme i s mamkou domluveni,že to takhle bude.

andrea1*
hodnocení

0x

Láska je hezká věc. Ale přijde doba, kdy vyprchá "spadnou růžové brýle" a zůstane realita. Je třeba se podívat i na druhou stranu takovýchto vztahů. Dnes se každé druhé manželství rozvádí. Pak přijdou spory o děti. Měla by jsi to komplikované, on je cizinec a má rodinu v Anglii. Tím nechci říct, že by nebyl váš vztah bez perspektivy a šťastný. Ale je třeba se neunáhlit a dobře poznat partnera. Když mamka pozná, že je hodný, pracovitý atd. a váš vztah bude mít perspektivu, tak se zklidní. Musíš si ujasnit co chceš ty, čemu dáš přednost. Už jsi mu řekla o vašem hospodářství a znáš jeho názor?

janamm*
hodnocení

Ona řekla jsem mu jak bydlím, že máme hospodářství a on mi i sám nabídnul že mi pomůže, kdykoliv budu chtít. Jenže naše plány do budoucna jsou takové, že chce zpátky do anglie. On tam má rodiče a já stejně tady a možná ani v ČR zůstat nechci. Mluvili sme o tom několikrát že by sme odjeli spolu..:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]