Zdravim vas a potreboval bych radu od moudrejsich... Situace je tato: pracovni pomer trva od 1.1. do 28.2. v danem roce (tj. 2 mesice). Zaroven doslo v tomto obdobi k cerpani dovolene 5 dni. V zakoniku prace se k dovolene za odpracovane dny pise "Za každých odpracovaných 21 dnů přísluší zaměstnanci jedna dvanáctina dovolené za kalendářní rok." Zajimalo by me, zda cerpana dovolena se pocita do techto "odpracovanych dnu"nebo ji do odpracovanych dnu zahrnout nelze. Ja tvrdim, ze dovolena se tam pocita, nase personalni nikoliv. Svuj nazor opiram zejm o sagit.cz/... (i kdyz tam trochu nesrozumitelne pletou odpracovane dny a vykon prace). Diky predem.
Dobrý den, pokud jste odpracoval 60 směn, respektive 480 hodin, vznikl Vám nárok na dovolenou ve výši jedné dvanáctiny za každých 21 dní, v tom případě se počítá. pokud 480 hodin odpracováno nemáte, pak Vám nárok nevznikl. S výjimkou bezprostředního ukončení prac.poměru a okamžitého nástupu k novému zaměstnavateli (druhý den), kdy by trval nárok na poměrnou část dovolené v předchozím zaměstnání a zaměstnavatelé se dohodli na převodu.
Dobrý den, podle § 214 zák. práce máte nárok na dovolenou za odpracované dny. Za leden a únor jste odpracoval 23 + 20 dnů = 43 dnů celkem. Za každých 21 odpracovaných dnů, za které se počítá i čerpání řádné dovolené a svátky, máte nárok na 1/12 ročního nároku. Pokud máte roční výměru 4 týdny dovolené, máte nárok na 3,5 dne dovolené, pokud je roční výměr 5 týdnů tak na 4 dny a pokud na 8 týdnů, tak na 6,5 dne dovolené. Z Vašeho dotazu vyplývá, že jste čerpal 5 dnů dovolené, tzn., že jste nárok na dovolenou zřejmě přečerpal a na tento den si budete muset požádat o poskytnutí neplaceného volna. Přeji krásný den. J.Š.
Zapomnel jsem dodat, ze 5 dni cerpane dovolene byla prevedena z minuleho roku. Omlouvam se. Odpracovanych dni je celkem 43, z toho ale jsem mel 5 dni dovolene (prevedeno z lonskeho roku). A prave nevim, jestli tech 5 mam odecist od 43. Pokud je odectu, tak mam narok na 1/12, pokud se odecitat nemaji tak na 2/12. Tohle je prave to, co potrebuji rozresit.
iz*
Z hlediska nároku na dovolenou se i dovolená považuje za odpracovanou dobu. Tzn., že máte nárok na dvě dvanáctiny roční výměry dovolené a Vaše personální se mýlí (odkažte je na zákoník práce, který by měli znát!).
Zakonik prace jsem s nima prochazel osobne. Odkazoval jsem konkretne na § 348, kde je vycet toho, co se zahrnuje do vykonu prace. Osobne uplne nechapu rozdil mezi pojmy vykon prace a odpracovana doba, ale to by az tak nevadilo. Kazdopadne argumentaci jsem dostal takovou, ze z toho paragrafu vychazet nemuzu, ale ze se zapocitavaji pouze dny, kdy jsem fyzicky v praci. Nemohl byste me odkazat jeste na nejakej jinej paragraf v zakoniku prace - myslel jsem, ze ten par. 348 bude stacit, ale nechteji si to nechat vysvetlit.
iz*
Vaše personální oddělení si nemůže zákoník práce nijak upravovat. Ten platí pro všechny stejně včetně § 348.
Ať Vám naopak personální ukáže, z čeho vychází. Případně jim pohrozte, že se svého nároku budete domáhat soudní cestou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.