Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
mohl by mi nekdo rict co presne znamena v "Zadosti o posouzeni zdravotni zpusobilosti k praci" polozka "Kategorie prace"? A co presne znamena "Kategorie prace 2"?
Jak uvedeno v odkazu výše, o zařazení prací do kategorií pojednává vyhláška č. 432/2003. Tyto kategorie prací jsou celkem čtyři. Aby mohla být zařazena práce do kategorie, musí napřed být provedeno její posouzení, které spočívá v provedení měření hygienických limitů (měření provádí státní zdravotní ústav). Toto měření se neprovádí u prací zařazených do kategorie I., kde je jasné, že výkon práce nepoškodí zdraví. Není nutné je provádět ani u kategorie II. kde by mohlo, u citlivých jedinců, dojít k poškození zdraví jen vyjímečně. Zaměstnavatelé jsou povinní, podle zákoníku práce, seznámit své zaměstnance s kategorií, do které je jimi vykonávaná práce zařazena, což se u vás pravděpodobně stalo. Pro vás z toho vyplývá to, že kdyby jste pozorovala nějaké zdravotní problémy, které by mohly souviset s výkonem vámi vykonávané práce, obrátíte se buď na závodního lékaře, pokud ho vaše firma má, nebo na ošetřujícího lékaře s tímto problémem. Lékař posoudí váš zdravotní problém, napíše vám o tom zprávu pro vašeho zaměstnavatele a vyšle vás dále na odborné vyšetření do nemocnice na odd. nemoci z povolání, kde by se posoudilo na základě lékařských šetření, zda jde skutečně o poškození zdraví vzniklé z výkonu práce v zaměstnání, či nikoliv. Jestliže by se skutečně jednalo o nemoc z povolání, tak by vás pak byl povinen zaměstnavatel přeřadit na pro vás vhodnou práci, kdyby ji neměl, tak by to byl důvod k rozvázání pracovního poměru. Zde pak ale náleží dorovnání mzdy, pokud by došlo k vašemu přeřazení nebo jste si našel(la) práci sám(a), s nižší mzdou, než byla mzda na pracovišti, ve kterém vznikl zmiňovaný zdravotní problém. Dorovnání mzdy se provádělo dle zákoníku práce (nevím jak nyní) až do 65 let věku zaměstnance, kdyby do té doby pracoval.
Práce, zařazené do kategorie III. a IV. jsou považovány automaticky za práce rizikové pro zdraví. U těchto prací se provádí vždy měření jak jsou překročeny tzv. nejvýše přípustné koncentrace, které působí na lidský organismus. Krajská hygienická stanice pak svým rozhodnutím nařizuje zaměstnavateli (a také to kontroluje) vysílat zaměstnance, pracující v riziku, na pravidelné lékařské kontroly. Tyto kontroly jsou vyžadovány i před nástupem na tato pracoviště a i po ukončení práce na těchto pracovištích kvůli průkaznosti, že zdravotní problém, který by vznikl bývalému zaměstnanci v budoucnu, nebyl zapříčiněn výkonem práce u tohoto zaměstnavatele. U vaší práce, zařazené do kategorie II. to není nutné.
Dekuji andrea1 za vycerpavajici odpoved, ale bohuzel jsem nebyl od zamestnavatele obeznamen s tim v jakem prostedi budu pracovat. Pouze vim jakou pozici budu vykonavat a to obecne THP - vyvojovy pracovnik. Blizsi popis toho co bude mym cilem jsem mel dostat, ale nejak se na to zapomnelo, ale jiz dnes jsem zamestnavatele urgoval o dodani.
Toto je moje uplne prvni prace, tak nevim presne co muzu a co muze zamestnavatel. Navic nevim zda jako diabetik mohu v teto kategorii vubec byt, pri pohovoru se zdravotni stranka veci vubec neresila ani pri podpisu pracovni smlouvy Byl jsem sice upozornen na vstupni prohlidku zavodnim lekarem, ale tu budu teprve podstupovat pac nastup mam az 2.1. 2013.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.