Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na mateřskou

Od: petrunka odpovědí: 23 změna:

Dobrý den. Mám dotaz ohledně nároku na mateřskou. Popíšu zde případ a prosím Vás někoho o odpověď, za kterou předem děkuji. 8 let pracuji na HPP a prac. poměr mi končí v lednu 2009. Od února bych chtěla pracovat jako OSVČ. V tomto novém roce se chceme začít snažit o přírustek. Pokud by se tak stalo a já bych nastoupila na mateřskou dovolenou někdy v září nebo říjnu 2009...jak se bude počítat má případná mateřská když v předchozích 12 měsících od začátku termínu nástupu na mateřskou jsem byla 5 měsíců zaměstnanec a zbylých 7 měsíců jako OSVČ? Počítala by se mateřská z příjmů ze zaměstnání nebo ze záloh na nemocenské jako OSVČ? Děkuji za odpověď...jelikož tento případ hledám už asi dva týdny na netu..bohužel nezdárně. *ee*

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nemocenské dávky, tedy i PPM, se vždy počítají jenom z toho pojistného poměru, ze kterého vznikly. Tedy pokud vám vznikne nárok jako OSVČ, tak se bude počítat pouze z OSVČ, nikoli ze zaměstnání.

Jenom dodávám, že jako OSVČ se musíte přihlásit k nemocenskému pojištění (což je pro OSVČ nepovinná součást sociálního pojištění) a taky nestačí být přihlášená, ale i to pojistné platit (platí se společně se zálohami na sociální pojištění). Mám pocit, že OSVČ obecně stále nemusí v prvním roce podnikání zálohy platit (platí až vyúčtování) a zrovna tak se nemusí k nemocenskému pojištění přihlásit, takže si oboje musíte pohlídat. To jenom dodávám pro jistotu, ptž někdy si lidi pletou nepovinné nemocenské pojištění s povinným zdravotním.

Jinak PPM platí Česká správa sociálního zabezepčení, info mají na stránkách:

cssz.cz/...

petrunka
hodnocení

Děkuji za odpověď, konečně v tom mám "celkem" jasno. Takže mateřská se mi bude počítat ze záloh na nemocenské pojištění OSVČ...tak, jak jsem si myslela, protože jedna paní mi odpověděla, že právě ze zaměstnání, že prej je to jedno jestli z OSVČ nebo ze zaměstnání, což logicky přece nelze. Takže to abych platila nemocenskou dost vysokou, abych měla nárok alespoň na 15. tisíc Kč mateřské že jo? Kdybych opravdu otěhotněla a v říjnu odešla na mateřskou, tak živnost budu muset stejně přerušit. Tak to je lepší se nechat na tu chvíli zaměstnat. PPM budu mít ale stejnou bez ohledu na to, jestli jsem zaměstnanec nebo OSVČ ne? Jen si zvolím variantu...mám pravdu?

Popletla jste si pojem PPM a RP. PPM je dávka nemocenského pojištění, kterou vyplácí OSSZ (stejně jako nemocenské, ošetřovačku...) PPM náleží 28 týdnů od nástupu, což je 8-6 týdnů přede dnem porodu, který určí lékař. (Příklad: lékař určí, že porod nastane pravděpodobně 15.10.2009. Vy sama si určíte den nástupu na PPM, a to v rozmezí od 20.8. do 3.9. Kterýkoli den z tohoto rozmezí můžete přestat pracovat, zůstat doma a začít pobírat dávku peněžité pomoci v mateřství. po dobu 28 týdnů.)

Po ukončení výplaty těchto dávek si požádáte o rodičovský příspěvek na sociálním odboru městského úřadu. Je to jiný úřad a jiná dávka, tady si určujete variantu a podle ní Vám bude vyplácena výše RP.

petrunka
hodnocení

Dobrý večer paní inženýrko...:) Děkuji moc za odpověď mě i jessi. Už vím, že PPM se bude počítat z výše záloh na nemocenské pojištění. Mám v plánu si platit 1004,- Kč měsíčně. Ale ještě mi není jasné např. kolik si mám platit důchodové pojištění, kt. je povinné...*ee*Myslím, že jsem někde četla, že 29,2% z hrubého měsíčního příjmu a že PPM se počítá opravdu ze záloh na nemocenskou a zároveň z důchodového.. Jelikož budu ale OSVČ a ten výdělek nebude asi každý měsíc stejný, cca 20.000,- Kč hrubého...tak kolik potom? Jedná se mi o to, abych zabezpečila na toho půl roku (pobírání PPM) sebe a hlavně to budoucí dítě (pokud bude...*houpy*) a neživořila. A nevěřím tomu, že OSSZ mi bude vyplácet nejvyšší PPM ze záloh na pouhých 1004,- Kč. Prosím...napište mi laicky a dopodrobna kolik mám čeho platit, abych měla mateřskou třeba 20 tisíc Korun. 1. února již začínám oficiálně jako OSVČ a platit nemocenskou musím, protože pokud by nám štěstěna přála...*slunce*abych se zase vlezla do lhůty 180 dnů placení nemocenského jako OSVČ. Děkuji moc...:)

Zjistím Vám to a ozvu se.

petrunka

Děkuji moc! Budu Vám moc vděčná a myslím, že nejen já, protože si myslím, že to určitě zajímá mnoho snažilek OSVČ.:)

Je to tedy tak, jak píše někdo pode mnou - stačí si platit minimální pojistné 56,- Kč/měs. Je potřeba si ovšem hlídat víc věcí, než jen měsíc před nástupem na PPM doplatit vyšší zálohy. To už je očividně spekulativní, ale zákon to umožňuje.

Jednak si musíte hlídat rozhodné období. Je to obecně 12 měsíců před nástupem na PPM (ale např. PPM začnete pobírat 5.10.2009, což bude 6 týdnů před oček.termínem porodu, takže Vaše rozhodné období bude od 1.2., kdy jste se stala OSVČ, do 30.9., takže by to chtělo doplatit si pojistné v září. Pokud byste na PPM nastupovala třeba 3.5.2010, bylo by rozhodné období 1.5.09 - 30.4.1). Pokud byste si doplatila kolem 12 000 jednorázově, vyšla by Vám PPM asi 29 000. Vy jste uvažovala o 15-20 000, takže by Vám stačilo doplatit si méně. Přesně Vám to nedokážu říct, ale odhaduji tak 6-700 za měsíc, tedy 12x poslední měsíc před nástupem na PPM.

Dál se taky může stát, že Vaše těhotenství nebude bez problémů a lékař Vás pošle na rizikové těhotenství (neschopenku) ze dne na den, takže si nestihnete doplatit před vznikem neschopnosti. Zase je to tak, že nemocenská by se Vám počítala z rozhodného období, které je buď 12 měsíců před nemocí, nebo od začátku podnikání, pokud onemocníte dřív než po 12 měsících, do měsíce předcházejícího nemoci. Nevím, jestli tomu rozumíte - např. byste onemocněla 25.7.09, byla byste 3 měsíce těhotná (rozh.obd. by tedy bylo od 1.2. do 30.6.) a Vaše neschopenka by plynule přešla do vyplácení PPM, tam by nevzniklo nové rozhodné období a použil by se stejný průměr pro výpočet dávek. Pokud byste si platila v rozh.obd. minimum, měla byste všechno z minima.

Možná jsem ani nepřišla na všechny možnosti. Bylo by to skvělé, kdyby Vám to vyšlo tak, jak to plánujete. Záleží jenom na tom, kdy si zákonodárci uvědomí, co schválili, a udělají novelu. Takže držím palce, abyste to stihla.

doplněno 20.01.09 19:52:

Spočítala jsem to... pokud byste chtěla dostávat měsíčně cca 19.000 PPM, musela byste zaplatit měsíčně asi 425 Kč pojistného. Měsíčně znamená, že si můžete ze začátku platit minimum a pokud otěhotníte, zjistit si odchod na mateřskou a těsně předtím si doplatit. Jenom by Vám to mohla nabourat ta nemoc.

petrunka
hodnocení

Vy jste zlatá! *slunce*Děkuji moc za odpověď a ještě tak rychlou! Jsem ve fází, kdy si dávám dohromady všechno to, co se týká založení živnosti, tzn. platby pojistného atd. no a ta nemocenská mě zajímá kvůli případnému těhotenství, abych nás zabezpečila. Já si tak říkám, že tu 1.000,- Kč bych si mohla měsíčně platit. Ale ještě nevím, jakou po mě OSSZ bude požadovat zálohu na sociální a zdravotní. Minimum je teď kolem 1590,- a 1680,- plus mínus že ano? Tady bych se Vás chtěla ještě zeptat, jestli ta záloha na sociální má vliv na tu případnou PPM...Vím, jak to chodí na těch úřadech a jak jsou ty úřednice velice ochotné, takže se s nimi nechci otravovat...ale přijít a jen to všechno podepsat a pak teda už jen platit a platit...*ee* Chápu tedy dobře, že při placení nemocenské - 1004,- Kč jak mám v plánu mi vyjde 963,- denní PPM?

Ano, i na neschopenku myslím. Člověk může plánovat jak chce, ale osud mu potom stejně přichystá něco úplně jiného. Ráda bych to přešla ve zdraví a odnosila miminko do porodu, ale kdo ví...zatím teprve první měsíc zkoušíme, takže kdo ví...děkuji moc za pomoc a za ty palečky!:) Jste fakt hodná!*palec*

Chápete správně, pokud si zaplatíte 1004,- zálohy na nemocenské pojištění, dávka bude 963,- na den. Co se týká důchodového pojištění, mrkněte sem:

vyplata.cz/...

Zdravotní pojištění si zjistíte tady:

vyplata.cz/...

petrunka

Dobrý den paní inzinyrko...:) psala jsem Vám osobně tady asi před 2 měsíci ohledně nároku na mateřskou ze záloh OSVČ. Moc jste mi pomohla. Od 1.2.09 jsem tedy vedena jako OSVČ a platím si zdr., soc. + zmiňovanou nemocenskou 1004,- Kč. První platby mi odejdou za únor teď v březnu. No a proč Vám znovu píšu...*smich*miminko se nám podařilo zplodit úplně napoprvé, takže to vyšlo úplně nečekaně brzy...*slunce*jsem tedy v 2 měsíci a mám problémy s nevolnostmi. Zvracím skoro celý den - dopoledne, po obědě a ještě k tomu večer. Nedá se takhle fungovat absolutně vůbec v práci. Co půl hodiny lítám na záchod. No a když zrovna nezvracím je mi samozřejmě pořád od žaludku zle. No co nadělám, musím to vydržet. *blee*Dr. mi při další návštěvě, kt. je 11.3.09 nabídne neschopenku a proto se chci zeptat: Vyplatí mi OSSZ nemocenskou, kt. by vlastně měla činit těch 28.890,- jen za jednu odchozí platbu - 1004,- Kč? Sama tomu nevěřím. Je jasné, že prvních 14 dní se nevyplácí nic, ale i tak...a co když zůstanu doma až do nástupu na mateřskou? Opravdu mi sociálka bude posílat tuto částku a potom plynule přejdu na mateřskou a částka bude rovněž stejná? Děkuji moc ta odpověď! *cteni*

No vypadá to, že Vám to přesně tak vyjde. Rozhodné období se Vám počítá od počátku podnikání, tedy od 1.2.2009 do 28.2.2009, pokud nemoc začne v 3/09. Pojistné na nemocenské pojištění jste si zaplatila (zaplatíte do 20.3. za 2/09, neprošvihnout!) v maximální výši, takže se můžete těšit na maximální nemocenskou a pak PPM. Prvních 14 dní nedostanete opravdu nic, ale pak se můžete už těšit. Ta částka nemocenské bude asi malinko jiná (prvních 15 dní se platí 60%, dalších 30 dní 66% a po zbytek doby 72% z redukovaného denního vyměřovacího základu) než částka PPM (celou dobu 70%), ale to jsou maličkosti. Takže Vám přeju hodně štěstí a hlavně zdravé a spokojené miminko.

doplněno 04.03.09 19:22:

Nem. dávky by měly podle dní dělat 12.448, 25.680 a 28.020 a PPM by měla být 28.890.

petrunka
hodnocení

Opravdu?*sok* Tak takovou příjemnou odpověď jsem teda nečekala. Zase jste mě potěšila. *srdce*No tak, asi bych byla hloupá, kdybych toho nevyužila...ono kdybych byla zaměstnaná, tak tu neschopenku stejně dostanu, protože tam bych musela docházet na čas a celý den.Jako OSVČ si můžu přijít do práce kdy chci, ale stejně je mi to prd platné, když ty nevolnosti jsou přes celý den a někdy nejsem schopna mluvit s klienty jak je mi zle. Teď mi jde především o zdraví miminka, ale taky nás potřebuji zabezpečit že ano. *houpy*Dobře, takže informace o nemocenské vím, za které Vám velice opět děkuji! Nechcete mi poslat adresu, pošlu Vám aspoň bonboniéru! :)když bych měla takové peníze...*smich*

Ještě mě teď napadlo...kdybych teda nastoupila na nemocenskou (neschopenku) platit zálohy na soc. a zdr. mám povinnost stále že ano...i když jsem nemocná. Nemocenskou už ale ne, ale ostatní dvě povinné platby ano. Ty se mě nebudou týkat až nastoupím na mateřskou že jo? *ee*

Teď se do toho nořím a zjišťuji, že si nejsem 100% jistá, jestli Vám vznikne nárok na PPM, protože nevím, jestli se posuzuje doba pobírání nem.dávek jako doba nemocenského pojištění. Jestli ne, tak byste nesplnila tu podmínku účasti na nemocenském pojištění OSVČ po dobu 180 dnů v období jednoho roku před nástupem na PPM. V zákoně to nemohu najít. Třeba se ozve někdo fundovaný a poradí nám oběma, jak to je.

O placení záloh se domnívám, že na nemocenské byste neplatila nic. Nebudete přece mít vyměřovací základ.

petrunka
hodnocení

Mě se to totiž zdá nějaké moc jednoduché! No uvidíme, jestli se nám tu někdo ozve. Příští týden jdu na další kontrolu, tak snad to zjistíme, abych věděla, jestli mám souhlasit s neschopenkou či nikoli. Ale jinak samozřejmě děkuji!:)

petrunka
hodnocení

Tak jsem zavolala přímo na sociální správu a paní mi vše ochotně sdělila. Sama říkala, že je to neuvěřitelné, ale je to tak. Rozhodné období je od toho 2.2. (pondělí, přihlášená jako OSVČ a i k účasti nemoc. pojiš.) do 28.2.09. Jestliže mi doktor vystaví neschopenku např. 11.03.09 zaplatím ještě pojiš. za tento měsíc, protože tam bude těch 11 dní do nástupu na neschopenku. No potom mi bude vyplacena normálně nemocenská a jakmile nastoupím rovnou na mateřskou, tak nárok na PPM vzniká rovněž. Fakt to zní neuvěřitelně, ale na stránkách sociál. správy se nikde nepíše o něj. podmínce, to by mi paní řekla. Rozhodné je to, že jsem se naštěstí přihlásila k nemoc. pojiš. hned při ohlášení živnosti a že odešla platba. Stejně se ale ještě pozeptám něj. daň. poradkyně. *ee*

Taky jsem se na to dnes ptala.Můžete být v klidu. Doba, po kterou budete pobírat nem. dávku, se počítá jako nemocensky pojištěná, takže Vám to do nástupu na PPM udělá v pohodě těch 180 dní. Nezapomeňte poslat pojistné do 20. dne násl.měsíce.

petrunka
hodnocení

Vy jste prostě anděl!*andel*Pojistné mi odešlo právě včera. Druhé si ještě pošlu za březen a uvidím jak mi bude. Pokud nevolnosti nepřejdou, tak teda nastoupím nemocenskou. Děkuji moc za vše! Doufám, že už taky pracujete na miminku...*houpy*Mějte se pěkně!

dav77

Dobrý den všem,

řešíme podobný případ. V zákoně vidím ještě jednu podmínku (§ 32 odst. 2 ) "účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní". Započítá se od 270 dní i doma v zaměstnaneckém poměru?

Když vemu popsaný příklad zde, tak jako OSVČ jste od 1.2.09 na PPM předpokládaný nástup 2.10.09 tak to je 246 dní. Děkuji předem za odpověď a přeji pěkné těhotenství.

Do podmínky 270 dní v předchozích dvou letech před nástupem na PPM se započítávají veškeré pojištěné i náhradní doby. Patří sem samozřejmě zaměstnání (odvádíte pojištění ze mzdy), pobírání nemocenských dávek nebo registrace na úřadě práce (náhradní doby).

jessi*
hodnocení

0x

Ahoj petrunko,toco chceš vědět já to taky furt scháním na netu.já totiž začla tedka od ledna podnikat platim zdravotni i sociálni adneska jsem jsi byla vyřídit i nemocenskou že budu platit jelikož chci taky potomka.Jenomže taky furt nevím kolik mám posílat abych měla mateřskou podle nových tabulek 19000 když mám hrubýho 30tisíc.Můžeš mi pak napsat kolik budeš posílat .

tehulka

Holky, to je jednoduché - podle nového zákona už se zálohy neplatí z výše příjmů, je stanovena minimální a maximální výše pojistného. Nejjednodušší tedy je platit min. pojistné, což je tuším 56 Kč/měsíc a jelikož rozhodné období pro výpočet PPM je 12 měsíců, tak zbytek záloh v max. výši doplatit jedorázově měsíc před nástupem na mateřskou. Tak si zajistíte jako OSVČ maximální PPM bez ohledu na výši příjmů.

petrunka
hodnocení

Ahoj jessi...takže slečna nebo paní inzinyrka nám shora odpověděla úplně na vše. Můžeš kouknout...:)taky držím palečky při plození potomka!*houpy*

jessi*

Ahoj jojo koukám moc děkuji za vyčerpavající informace.Tobě petrunko blahopřeji k miminku.Já jsi posílám od ledna 1000kč nemocenkou.ale bohužel pracujeme na miminku a futr nic nemáme.tedka v dubnu to bude už rok. anic.snad se taky dočkáme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]