Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám problém. Loni jsem půjčila u GE tete 40000 a prenechala ji můj účet s pl.kartou. Nedělalo mi to problém, strýc vydělával 30tisic mesicne, jenze ted je to pric. Tetka prestala splacet, jde to na moje triko, porad vola ze nema, uz sem se zkousela ruzne s nimi domluvit ale marne. Pak jsem mela nehohu a od srpna do ríjna jsem byla v nemocnici bez jakehokoliv pristupu k telefonu a internetu upoutana na luzko. Kdyz sem se vratila domu, nasla jsem obalky ze za nekontaktovani a nedodrzeni slibu mesicni splátky mi vypovedeli vsechny smlouvy a chteji po me celou castku ihned.
Chci se zeptat, jakou min. mes spl. muzu posilat, kdyz to budu platit za ni, aby nemohli postupovat smerem k exekuci? Nebo jiné a pro me lepsi moznosti?
Jsem stále na nemocenské a ještě dlouho budu...penize mi vychazi tak tak na jidlo a najem.
Dekuji za všechny odpovedi, jsem z toho zoufala
Zdravím. Terule, splátky si musíte domluvit s GE. Vysvětlit jim situaci atd. ale určitě doporučuji komunikovat a to co nejdříve. Pokud je půjčka na Vás, pak budou honit Vás a pokud se s nimi nedomluvíte na splátkách a jejich dodržování, pak směrem k exekuci postupovat budou a mají na to právo. Takže opravdu je jediná možnost se tomu postavit čelem a splátky si dojednat s věřitelem. Také si promluvte s tetkou, aby Vám peníze splácela. I když je to rodina a chtěla jste pomoci, zde by se Vám Váš dobrý úmysl nemusel vůbec vyplatit, bohužel. Tak jí řekněte narovinu, do jakých potíží Vás dostal Váš dobrý skutek a chtějte splátky od ní, abyste Vy měla na zaplacení GE.
To jsem zkousela se s ni takto domluvit ale vzdy jo ja ti to poslu a nakonec nerislo nic. Takze by mne zajimala nejaka jina moznost kdyz GE to chce zaplatit ihned jinak to preda k exekuci. Kdyz jim budu posilat min. statem uznanou castku nemuzou takto dale pokracovat, jenze kde je psana tato min. castka uznana statem?...
Terule, jak už Vám napsala KapkaNaděje, jedinou možností je dohodnout se s bankou.
Půjčku jste si vzala Vy, za její splacení tedy ručíte Vy. Smlouvu jste s bankou uzavřela Vy, neměla jste ani právo "přenechat"svůj účet komukoliv dalšímu (byť to bylo v rodině). Obávám se, že banka může Vaše jednání vyhodnotit jako úvěrový podvod a předat to policii k šetření.
Žádná "minimální státem uzna(tel)ná splátka"neexistuje. Pokud Vás banka vyzvala k zaplacení, musíte zaplatit. Jinak může dojít k exekuci.
Další možností by bylo podat na sebe insolvenční návrh a požádat soud o splátkový kalendář. To je ale možné pouze v případě, že chodíte do zaměstnání, a že máte z čeho splácet.
___ Od tety nemůžete nic očekávat (to Vám jasně signalizovala už v době Vaší hospitalizace, kdy Vás v tom nechala samotnou, aniž by se pokusila splácet). Budete-li chtít zpět alespoň část půjčených peněz, budete ji zřejmě muset žalovat.
___ Se všemi komunikujte písemně (uchovejte od všeho kopie) a zasílekte doporučenými dopisy s dodejkami (uchovat i podací lístky a potvrzené dodejky).
.. mám problém. .. Nedělalo mi to problém, půjčka rodině je kolikrát rizikovější, prototože si říkají, přece to po nás nebude tvrdě vymáhat. Takže nejlépe nepůjčovat. Jinak je třeba se domluvit s bankou, tady přece nikdo neví, jaký bude jejich přesný postup s výší splátek, nebo s odložením. Je to na jednání, vysvětlit situaci..., ovšem za nekomunikaci se platí. Tvrdě na tetku!
Já se snažím jít na ni tvrdě jen jsme od sebe 300km a jinak nez pres bombardovani mobil a fb to nejde. Banka se mnou resit toto nemuze protoze to predali te jejich vymahaci agenture a ti to chteji hned nebo min splatku 5 tisic a to dohromady ted nedam na nemocenske.
Terule, pokud banka předala věc k vymáhání jisté agentuře, pak jediná možnost je, dohodnout se s tou agenturou. Žádná min. splátka daná zákonem není. Je to jen na domluvě, jak a kolik budete splácet. Takže agentuře oznamte, že jste dlouhodobě v pracovní neschopnosti a máte zájem svůj závazek uhradit. Nicméně v současné situaci můžete splácet pravidelně měsíčně tolik a tolik a nezmění na tom nic ani fakt, že se vymáhání posune soudní cestou. Dejte jim toto písemně s tím, že si nemůžete momentálně dovolit splácet více, vzhledem k svému zdravotnímu stavu a že žádáte, aby tuto skutečnost akceptovali. Jakmile se Vaše situace tlepší, bude pro Vás možné výši splátek zvýšit. Pošlete s dodejkou a kopii si uschovejte, abyste měla doklad o tom, že jste se snažila věc řešit a seznámila je se svojí fin. situací. Zašlete ihned splátku tolik, kolik můžete, ale hlavně něco pošlete.
doplněno 05.11.12 12:25:Co se týše Vaší tety, upozorněte jí na to, že máte vaší komunikaci ohledně půjčených peněz schovanou (v mobilu, na fb..) takže nemůže popřít, že jste jí peníze půjčila. A pokud nespltí do tehdy a tehdy, budete muset předat věc k vymáhání svému právnímu zástupci, s kterým jste se již o celé záležitosti radila. Pošlete též doporučeně a schovávejte si vše. To by třeba mohlo zabrat a teta by mohla začít reagovat vstřícněji..
Nechápete, nevolat a písemně, lhůtu do kdy uhradit celou částku a pak k soudu už bez ohledů! Za dobrotu na žebrotu?
Dobrý den.
Řešením je co nejrychleji zajít do banky a sjednat si s nimi splátkový kalendář, samozřejmě písemně. To je jediná možnost, jak zabránit tomu, aby banka nepostoupila pohledávku exekučnímu úřadu. Splátkový kalendář dodržujte.
Za tetou zajděte a nechte si podepsat uznání závazku+ termín splacení celé částky. V případě její nespolupráce zašlete tetě doporučený dopis, ve kterém ji vyzvěte k uhrazení dlužné částky. Připište ji tam větu, že vše budete řešit právní cestou.
Hlavně se v bance nezmiňujte o žádné tetě a přenechání účtu s kartou. On by se z toho mohl také vyklubat trestný čin úvěrového podvodu, kde nejnižší trestní sazba říká něco až o dvouletém odnětí svobody.
Děkuji za rady již jsem domluvena s paní právničkou, která se mnou sepíše list o půjčení peněz tetě, která se zavázala vše o se týče půjčky splatit i s úrokami. Jen si nejsem jista postupem dále. Vím, že nyní doopravdy peníze nemá a já též ne, abych to mohla platit za ní. Na to mi prostě už finance nestačí. Vymahačská agentura mi dala 5 tisic mes.splatku, poté snížila i na 2000 ale i tak to já osobne dohromady nedám, i 1000 kc je pro mne dost na neschopence. Nejsou komunikativní a vyhrožují exekucí. Navíc mi sdělili, že od toho okamžiku, co to předali jim, že s tím nemá už banka nic společného, že mají od nich plnou moc atd. Nevím, jak to řešit dál.
ˇPromiňte, ale čtete vůbec ty odpovědi? Na jednu stranu se ptáte, kolik máte platit a na druhé straně neustále řešíte tetu.
Jak už bylo několikrát napsáno, jděte do banky či vymáhací agentury a domluvte se s nima na splácení. O teťe tam vůbec nemluvte, protože to banku nezajímá, peníze půjčila Vám. A navíc se opravdu jedná o úvěrový podvod. Takže pokud nechcete sedět, tak jim řeknete, že jste peníze použila pro vlastní potřebu.
Už Vám teta kartu vrátila nebo ji má stále k dispozici? Už jste zablokovala přístup karty k účtu?
Až to vyřešíte z bankou, řešte to s tetou. Ona vám jistě celá nadšená podepíše půjčku, když to neudělala do teď. Nicméně byste mohla pohrozit třeba tím, že půjdete na policii, že jste zjistila, že vám chybí delší dobu karta od účtu a že ji někdo používá.
A pro příště, nebuďte naivní. Jestliže strýc vydělával takové peníze, pak není důvod, aby si ještě půjčovali na triko někoho jiného. To by půjčku dostal i strýc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.