Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opustit zaměstnání?

Od: minimimi* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, potřebovala bych poradit... Chtěla bych změnit zaměstnání, ale v aktuální smlouvě mám, že pokud dám výpověď, musím být v záměstnání ještě 2 měsíce. Jenže druhý zaměstnavatel mi nepočká a dohodou to ukončit nejde... Jak to teda udělat? Slyšela jsem eventuálně o tzv. "áčku". Ale budu to mít v záznamech i třeba u třetího či čtvrtého zaměstnavatele? Předem díky za odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdravím. Výpovědní lhůta je dána zákonem a činí nejméně 2 měsíce. Platí pro zaměstnavatele i zaměstnance. Pokud byste měla v zaměstnání neomluvenou absenci, může Vás zaměstnavatel propustit ihned. Tzn. za hrubé porušení kázně s Vámi okamžitě zruší pracovní poměr. Tento "škraloup" se s Vámi potáhne do té doby, dokud Vás s tímto paragrafem někdo nezaměstná. Tím se Vám tento § smaže a pokud jej nedostanete znovu, nepotáhne se s Vámi k dalšímu zaměstnavateli. Musíte však počítat s tím, že pokud se necháte takto "vyhodit" ze současného zaměstnání a to budoucí Vám nevyšlo, pokud se následně zaevidujete na ÚP, nebudete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

iz*

Okamžité zrušení PP podle § 55 se následným zaměstnáním nesmaže. Kromě toho, že jej následný zaměstnavatel může např. telefonicky sdělit dalšímu potenciálnímu zaměstnavateli, by tazatelka ztratila nárok na podporu na dobu 6 měsíců (bez ohledu na to, že mezitím nastoupila k jinému zaměstnavateli).

Tazatelka by tímto postupem signalizovala novému zaměstnavateli, jak je svědomitá a odpovědná, i to, že to se zaměstnáním nebere nijak vážně (to, co by nyní provedla stávajícímu zaměstnavateli, může v budoucnu provést i jemu).

hodnocení

1x

Všude jsou nějaké problémy a nedostatky. Zkuste na ně tvrdě upozorňovat. Vyžadovat vše dle ZP a oni se vás budou chtít rychle zbavit. Já už to použil 2x a vždy v pohodě. Nedodržuje se skoro nic. Stačí na tom trvat a za chvilku na vás zaměstnavatel začne řvát že když se vám nelíbí, můžete jít.

hodnocení

0x

Zkusit to ukecat na dohodu a opusteni , nebo proste nastoupit jinde a nechodit do stare a oni vas vyhodi kvuli nechozeni do prace , dostanes §56 to ale u 3tiho ani 4teho zamestnavatele mit nebudes. Snad se nepletu

tahle rada se mi zdá nereálná - přece když někde nastoupím do práce, chtějí po mě zápočťák od minulého zaměstnavatele, takže nemůžu jen tak přestat chodit do 1.zaměstnání a začít chodit do 2.zaměstnání a čekat, že se to nějak samo uspořádá, takhle to nefunguje...

hodnocení

0x

Písemně si nechat potvrdit u new zaměstnavatele,že Vás příjme i přes "Vyhazov na paragraf" a pak je jasné!V minulosti to takhle jeden člověk u firmy udělal-nechtěli pustit dohodou (závistivý hl.vedoucí zakázal a poté navíc seškrtal při schvalování výplaty vše co bylo nad základ!)-udělal hrubý přestupek a šel na hodinu! a za trest dostal místo za téměř dvojnásobek!

flip

Písemná dohoda s budoucím zaměstnavatelem stejně k ničemu nezavazuje.. Bude tam opět zkušební doba atd.. Osobně bych zaměstnance s takovýmto "škraloupem" nechtěla, jak zmiňoval někdo dříve, udělal jednou, udělá zase..

jardino555*
hodnocení

0x

co se ve starém zaměstnání hodit marod? Nebo říct zaměstnavateli, že ze zdravotních důvodů už to nemůžeš dělat...dohoda je nejlepší...

iz*
hodnocení

0x

Přestanete-li chodit do práce, vyhodnotí zaměstnavatel Vaši nepřítomnost jako neomluvenou absenci se všemi důsledky.

Za každý den "áčka" Vám může strhnout jeden až tři dny dovolené (rozhodnutí je na něm), náhradu mzdy za přečerpanou dovolenou Vám strhne z poslední výplaty a navíc budete muset doplatit zdravotní pojištění za dobu neplaceného volna (přečerpané dovolené) v plné výši (tedy i tu část, kterou jinak odvádí zaměstnavatel).

Protože svou absencí zaměstnavateli způsobíte škodu, bude zaměstnavatel oprávněn ji po Vás vymáhat (např. mzdu plus příplatky za přesčasy kolegů, kteří za Vás budou zaskakovat).

Po cca 5 dnech neomluvené absence může zaměstnavatel pracovní poměr okamžitě zrušit (§ 55). Okamžité zrušení PP má za následek ztrátu nároku na podporu. Tzn., že pokud by Váš nový pracovní poměr skončil např. ve zkušební době (a vzhledem k tomu, co zamýšlíte, se mi to jeví dost pravděpodobné), neměla byste nárok na podporu.

Také byste obtížněji hledala nové zaměstnání, neboť zaměstnavatelé dávají přednost zaměstnancům, s kterými nebyly v předchozích zaměstnáních žádné problémy.

___ Doporučuji se dohodnout s novým zaměstnavatelem, že byste pro něj mohla začít pracovat např. na zkrácený úvazek po skončení pracovní doby ve stávajícím zaměstnání. (Rozumný zaměstnavatel ocení odpovědný přístup k pracovním povinnostem.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]