Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem studentskou VŠ ekonomické, ráda bych získala nějakou praxi již při studiu. zajímá mě, zda mě může zaměstnavatel přijmout aniž by mi platil. NEJEDNÁ SE O ŠKOLNÍ PRAXI. s touto alternativou (práce zadarmo) souhlasím, je to známý a nemůže si mě dovolit platit a já mám zájem získat praxi.
Jakou smlouvou musíme doložit náš vztah? Jak formulovat? musí mě hlásit na nějakých úřadech a vzniká zaměstnavateli nějaký závazek vůči úřadům?
Děkuji za rady.
Podle zákona to možné není. Zákoník práce v § 109 odst. 1 praví, že za vykonanou práci přísluší zaměstnanci mzda, plat nebo odměna z dohody za podmínek stanovených tímto zákonem, nestanoví-li tento zákon nebo zvláštní právní předpis jinak. (To "jinak" se týká např. rozpočtových organizací.)
Mohl by Vás zaměstnat např. na dohodu o provedení práce se stanovenou odměnou do 10.000 Kč za měsíc, pokud byste odpracovala v kalendářním roce maximálně 300 hodin. Nebo byste s ním mohla uzavřít dohodu o pracovní činnosti se stanovenou odměnou do 2.499 Kč měsíčně. Z těchto dohod by se neodvádělo soc. ani zdrav. pojištění, nepřihlašoval by Vás na zdravotní pojišťovně ani na OSSZ, ale musel by odvést daň.
Doporučuji Vám nahlédnout do Zákoníku práce. Není to nuda, jak by se mohlo snad zdát, a je to velmi užitečné čtení. Přečtěte si aspoň úseky kolem vzniku a rozvázání pracovního poměru, o nároku na dovolenou, to budete rozhodně potřebovat aspoň sama pro sebe znát, aby Vás nějaký "zaměstnavatel" (schválně píšu uvozovky) nenatáhl.
Nevím, jak je to u nás, ale jinak se tomu říká internship. A asi je to vedeno jako "praxe". Víc Vám k tomu neřeknu, jenom snad že se jedná o klasické: "Co funguje v jiných zemích normálně, u nás je to problém." Četl jsem příběhy několika studentů, na které se potenciální zaměstnavatel díval jako na exoty, když u něj chtěli pracovat zadarmo, prostě jim nevěřil. Přitom na západě je tento internship docela běžný...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.