Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šedý zákal - léčba nebo jen operace?

Od: ondrejhavelka odpovědí: 9 změna:

Ahoj, nevíte jestli se dá nějak léčit šedý zákal, popř. operovat? Díky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

drejdl*
hodnocení

4x

Šedý zákal se bez operace léčit nedá, prootože ztráta čirosti čočky je nevratná. Je několik typů šedého zákalu, od juvenilního, vrozeného přes komplikovaný, traumatický až po stařecký, který je nejčastější. Řešením je odstranění vnitřku zakalené čočky a ponechání průhledného pouzdra čočky, do kterého se vloží nová - umělá čočka. Vše se provádí drobným řezem na okraji rohovky, cca 2.5 - 3 mm širokým. Vlastné operace trvá cca 10 - 15 minut. Provedl jsem jich ve své aktivní operační kariéře 6500 a mohu říci, že je to operace bezpečná a efektivní. Samozřejmě je to operace jako každá jiná, tedy s určitými riziky a úskalími, procento komplikací se však pohybuje kolem 0.5 Provádí se v naprosté většině v místním umrtvení a bolest při výkonu je buď zanedbatelná nebo žádná.

ještě doplnění - zelený zákal se samozřejmě operovat dá, a to tehdy, když na jeho zvládnutí nestačí kapky či laserové procedury. Operačních výkonů pro zelený zákal je mnoho a jsou velmi účinné.

ladaadal*

Jojo, formuloval jsem to špatně. Zelený se dá taky operovat, ale nelze se ho zbavit. Jen se zmírňují následky.

doplněno 10.11.12 07:46:

Tada ne následky, ale příčina, pardon.

hodnocení

2x
Šedý zákal se dá operovat. Většinou se malým řezem zakalená čočka vybere a místo ní se vloží nová umělá. Zároveň se tou umělou čočkou dají korigovat dioptrie.
Je to záležitost tak jedné až dvou hodin, včetne předoperačního vyšetření a pooperační kontroly.
Já díky tomu opět vidím svět krásný a ostrý...
Navštivte očního lékaře, a dlouho to neodkládejte. Mohlo by být i pozdě!
doplněno 09.11.12 23:57: Agathe nepíšeš, jakou operaci podstoupíš...
Může to být nepříjemné, ale zachraňuje to to nejcennější, co máme! Zrak. Kromě toho dnes každá operace, u které se předpokládá bolest, se provádí od místního znecitlivění až po celkovou anestezi.
Moje operace šedého zákalu byly bezbolestné, cítil jsem jen tupý tlak.
Tak se Agathe neboj, doktoři ti pomohou a rodiče mají pravdu...
agathexp*

Dobrý den,

je mi 14 a v prosinci si jdu domlouvat termín operace, hodně se mi to zhoršilo, takže se nebude čekat, než mi oko doroste.

Chtěla jsem se zeptat.. Bolí to? Nebo spíš, je to hodně nepříjemné?

Samozřejmě že mi doktor a naši tvrdí že ne, že je to v pohodě, ale to mi říkali i když mi jako malé vrtali zuby a při tom mi vždycky tekly slzy. :D

Děkuju

doplněno 09.11.12 23:27:

mowla - Dalo, dalo... Ale je mi fakt nepříjemná představa, že se mi někdo bude hrabat v oku. Brr -_-

ferda6

Oko nebolí, nejsou v něm žádné nervy.

mowla*
hodnocení

0x

Ano dá - vyměnou čočky...

V ´primitivní´ medicíně, kdy ´šamani´ nemají přístup k umělým čočkám, stačí tu zakalenou vyndat...

;)

doplněno 09.11.12 23:03:

Říkat, že něco "nebude bolet" je lež a hloupost - bude to bolet... ;) Ale není to žádná hrůza, ty zuby asi bolely víc - a taky to šlo přežít, že jo?

doplněno 09.11.12 23:35:

Tyyy brďo - AgatheXP - jsou určitě horší věci - hrabání voku jsem ještě nezažil - ale hrabání v plicích není nic moc a hrabání v pr... - to už vůbec ne...

*smich*

ladaadal*
hodnocení

0x

Ano, na rozdíl od zeleného se dá vcelku snadno odoperovat.

repkin*
hodnocení

0x

Pokud máte šedý zákal, poraďte se se svým očním lékařem (opthalmologem), všechno vám vysvětlí a popíše. Máte "štěstí" že máte jen šedý, já mám bohužel zelený a to je horší *zed*

ladaadal*

repkin: tak vítej do klubu, já ho mám už skoro 25 let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]